Maso

Burger z hovězí veverky

Táňa (») | 30. 5. 2022 | přečteno: 413× | komentáře: 0
img-20220530-135108.jpgMilujete burgery? Pak vězte, že domácí burger je naprostá delikatesa - a to dokonce i tehdy, když nemáte mlýnek na maso. Základem je totiž kvalitní surovina! Já jsem použila hovězí veverku, takže ač to není krásně umixovaná a strojově vytvarovaná placka masa jako z obchodu, chuťově jde o naprostý top strop :) Batáty k ní krásně ladí a třešňová rajčátka jsou už jen pověstnou třešinkou na dortu :) číst dál

Fit sekaná z ku?ecího masa

Táňa (») | 17. 5. 2021 | přečteno: 740× | komentáře: 0
img-20210125-100810.jpgSekaná zdrav?, rychle, jednoduše a bez mouky :) A ta chu? :) číst dál

Losos vařený v alobalu – genialita bez práce

Táňa (») | 20. 6. 2019 | přečteno: 1821× | komentáře: 0
img-20181207-090452_2.jpgZeptejte se deseti lidí, jestli mají rádi ryby – devět z nich Vám odpoví, že ne. I mezi rybami se ovšem najde výjimka potvrzující pravidlo – a tou je v každém případě losos :) Jeho křehoučké, oranžovo-růžové maso, milují děti i dospělí a navzdory tomu, že jeho cena jde v posledních letech stále nahoru, jednou za čas si ho určitě může dovolit opravdu každý. Jak si ho co nejlépe připravit, abyste z této delikátní ryby zachovali maximum chuti i živin? Bude to znít zvláštně, ale zkuste mi věřit a - uvařte ho ve vodě! číst dál

Jednoduše geniální Jidášovo Ucho

Táňa (») | 16. 3. 2019 | přečteno: 2103× | komentáře: 0
dsc0071_5.jpgJidášovo ucho! Zvláštně to zní, ještě zvláštněji vypadá - to ale neznamená, že byste se této surovině měli v obchodech vyhýbat. Naopak! Jakmile se tuhle skvělou a léčivou houbu naučíte používat ve své kuchyni, garantuji Vám, že bez ní nedáte ani ránu :) číst dál

Pečené kuře s fenyklem

Táňa (») | 24. 2. 2019 | přečteno: 1212× | komentáře: 0
dsc0085_2.jpgŽe jsem závislá na syrovém fenyklu, to vím už dlouho – tu jeho delikátní lékořicovou chuť a křupavou strukturu považuji za natolik fantastickou, že je hrozná škoda ji kazit tepelným zpracováním. Občas se ovšem i v mé ledničce vyskytne kousek, který je už poněkud unavený, dřevnatý a zkrátka nemá šťávu. A kam potom s ním? Odpověď je jednoduchá: Na pekáč s ním :D číst dál

Stehna a srdíčka z jednoho pekáčku

Táňa (») | 27. 1. 2019 | přečteno: 1549× | komentáře: 0
dsc0047_6.jpgChcete být opravdu ekologičtí? Pak nepohrdejte vnitřnostmi :) Nic proti osobnímu přesvědčení každého, nicméně mně zdravý rozum radí, že jednou mrtvé zvíře se sluší spotřebovat celé – tedy včetně srdíček, jater a dalších, pro někoho „méně atraktivních“ částí. Věřte mi, že jejich konzumací prospějete zdraví i přírodě více než předraženými veganskými prefabrikáty, které letěly chlazeným tryskáčem přes celou planetu. Tolik přednáška na téma ekologie – přednášku o delikátní chuti a skvělých nutričních hodnotách tohoto masa si nechám do článku :) číst dál

Jedno Gastroporno, prosím :)

Táňa (») | 26. 8. 2018 | přečteno: 2395× | komentáře: 0
dsc0143_2.jpgNeznáte výraz gastroporno? Chyba! V dnešní době už se bez něj na sociálních sítích neobejdete – v zásadě se dá říct, že je to nejvyšší ocenění, jakého se Vašemu jídlu může dostat. Výrazem či hashtagem gastroporno nebo foodporn můžete označit cokoliv pro Vás poživatelného, z mého pohledu jde o jakýsi čtvrtý stupeň v souslednosti „dobrý – lepší – nejlepší – gastroporno“ :D Uhozené? Totálně! Zapamatovatelné? Jednoznačně :) S moderními výrazy je to jako s každou módou – čím uhozenější, tím rychleji přejdou do krve (pamatujte na začátky výrazu „selfie“?! :D). A když už i mě po ochutnání mého jídla napadne – „bože můj, tohle je hotovej foodporn,“ je načase takto nazvat článek :) Takže zde máte jedno gastroporno z mé kuchyně – bez lepku, bez cukru, bez moderních doplňků, sladidel a barviv, bez kečupu a tatarky – a světe div, přesto je to gastroporno :) číst dál

Kuřecí srdíčka na paprice - s krásně hustou omáčkou :)

Táňa (») | 21. 8. 2018 | přečteno: 1465× | komentáře: 0
img-20180820-085043.jpgHledáte fantastickou a krásně hustou omáčku ala „kuře na paprice“, která je bez lepku a mléka? Nebo jen potřebujete recept na něco jednoduchého, rychlého, levného, zdravého - a přitom skvělého? Kuřecí srdíčka na paprice splňují požadavek do puntíku! Pokud máte z jakýchkoli důvodů averzi k játrům, velmi doporučuji zkusit právě srdíčka – jejich jemnou, doslova „máslovou“ chuť jsem si okamžitě zamilovala. Recept je plný vápníku a železa, vydatný a přitom lehký, nepřeplácaný, zkrátka dokonalý :) číst dál

Plec plněná vajíčkem, špenátem a estragonem

Táňa (») | 9. 4. 2015 | přečteno: 1569× | komentáře: 0
p4050873.jpgNejprofláklejší velikonoční jídlo? Vejcem plněné cokoliv :-) U mě to byla opět oblíbená vepřová plec – prorostlé a šťavnaté maso, chutné samo o sobě, i minimálně ochucené. S listovým špenátem a aromatickým estragonem ovšem získalo ještě kapku zajímavější, slavnostnější ráz a v neposlední řadě i hezký vizuální dojem. S tímto velikonočním receptem sice přicházím tak trochu „s křížkem po funuse“ :o) přesto se ale musím se pochválit - celá rodina z něj byla nadšená! číst dál

Vepřová kýta s cizrnou na kari

Táňa (») | 7. 2. 2015 | přečteno: 2187× | komentáře: 0
p1210857.jpgTaky milujete cizrnu? Se zeleninou, s masem, se sýrem, s oříškovým máslem.. neznám snad jídlo, kterému by trocha cizrny mohla ublížit :) Nic proti čočce a fazolím, ale na cizrnu prostě nemají - její jemně ořechová chuť je skvělá sama o sobě, výborně se však hodí i do pokrmů snad ze všech koutů světa. A i když se nejvíce používá v arabské kuchyni, dobře si rozumí i s jakýmkoli asijským kořením. Pokud tomu nevěříte, vyzkoušejte tento recept – taková vepřová kýta s cizrnou na kari může být skutečně úžasná... číst dál

Dlouho pečená vepřová špička na zelenině

Táňa (») | 15. 1. 2015 | přečteno: 4089× | komentáře: 0
pc260834_2.jpgJelikož poslední dobou točím několik oblíbených receptů pořád dokola, nastal čas vyzkoušet zase něco nového. V řeznictví mi padla do oka „vepřová květová špička“. Ačkoli jsem o existenci něčeho takového měla povědomí hodně mlhavé, věřila jsem, že google na mě jako obvykle vyplivne tunu rad a receptů, z kterých si nebudu moct ani vybrat. No.. spletla jsem se:) číst dál

Vepřová plec s tymiánem a fazolemi

Táňa (») | 21. 12. 2014 | přečteno: 1615× | komentáře: 0
pc181012_2.jpgJste v těchto dnech přeslazení až za ušima? Tak si dáme zase nějaké maso, co říkáte? Pravda, recept je předešlému masovému receptu ve spoustě věcí podobný, díky jinému koření a fazolím ovšem chutná zase úplně jinak. Tymián si s luštěninami výborně rozumí, navíc má silné dezinfekční účinky, výrazně pomáhá při dýchacích potížích i trávení těžších jídel. A nevím, jak vám, ale mně roste vytrvale za okny dokonce i v tomto nevlídném počasí. To si o nějaký pěkný bylinkový recept přímo říká.. číst dál

Chilli guláš s lilky a badyánem

Táňa (») | 6. 11. 2014 | přečteno: 1732× | komentáře: 0
pb060908.jpgTaky se v těchto dnech třesete zimou? Současné počasí už na opalování opravdu není a stejně jako tomu přizpůsobujeme šatník, měli bychom tomu přizpůsobit i svůj jídelníček. Saláty jsou super v létě, ovšem v tomto období  by měla být strava úplně jiná – dlouze dušená a pečená masa, zahřívací koření, horké vývary.. zkrátka samé vydatné dobroty :-) V tomto ohledu docela lituju vitariány – člověk nemusí být zrovna znalec čínské medicíny, aby poznal, jak syrové potraviny ochlazují tělo.. Zvyknout se dá určitě na ledacos, já ale s příchodem studených měsíců vždycky navíc tak nějak instinktivně sahám po koření, které voní Vánocemi. A tak jsem připravila  tento mletý guláš s badyánem..    číst dál

Mořské plody na másle

Táňa (») | 6. 9. 2014 | přečteno: 2563× | komentáře: 0
p1180021.jpgRyby k létu patří – a pokud jste se právě vrátili z nějakého přímořského letoviska, nejspíš je Vám z české nabídky hodně smutno :) Jelikož moře a stánky s chobotničkami nám tu zatím chybí, většinou se musím spokojit s tím, co znalci a gurmáni považují za odpadky – tedy se sáčkem mraženého „mořského koktejlu“. číst dál

Hovězí játra v pikantní omáčce

Táňa (») | 1. 8. 2014 | přečteno: 3707× | komentáře: 3, poslední: 3. 8. 2014
p7010049.jpgJátra.. už to slovo je hnusné samo o sobě a vzpomínky na játrovou omáčku ze školky v mnohých z nás spolehlivě vyvolávají zvracecí reflex. Ale pozor, tohle je jiná :o)! O tom, že já játra na rozdíl od mnohých ráda mám, už jsem tu psala několikrát, ovšem to, že budou hovězí játra tou nejlepší večeří týdne, která mě naprosto rozseká a ohromí, to překvapilo i mě :-) Nemůžu jinak než vám tenhle recept doporučit – tak honem do masny, ať to taky ochutnáte! A žádné výmluvy - proboha, kolik vám je, abyste se báli jater?! :-) číst dál