Že jsem závislá na syrovém fenyklu, to vím už dlouho – tu jeho delikátní lékořicovou chuť a křupavou strukturu považuji za natolik fantastickou, že je hrozná škoda ji kazit tepelným zpracováním. Občas se ovšem i v mé ledničce vyskytne kousek, který je už poněkud unavený, dřevnatý a zkrátka nemá šťávu. A kam potom s ním? Odpověď je jednoduchá: Na pekáč s ním :D
Suroviny pro 2 osoby:
2 kuřecí stehna s kostí a kůží
2 bulvy čerstvého fenyklu
sůl, pepř, kmín
Někdy prostě není nad jednoduché recepty, že? V tomto případě obstará veškerou práci s přípravou oběda trouba, přičemž tučné kuře zaručí fenyklu skvělou chuť a zároveň vytvoří delikátní omáčku. Nač vymýšlet víc?
Fenykly omyjeme, zbavíme nejtužších vláken a podélně rozkrojíme. Stehna položíme na fenykl, vše posypeme solí, pepřem a kmínem. Podlijeme vodou cca 1 cm, promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů. Po 20 minutách pečení stehna obrátíme a vše promícháme. Celkeme pečeme asi 40 minut, než se vytvoří krásná kůrčička a zelenina je měkká.
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: ANO
Glykemický index:
Toto jídlo má velmi nízký glykemický index – obsahuje pouze minimum sacharidů z fenyklu, zato spoustu bílkovin a tuků z masa. Maso je díky pečení s kůží báječně šťavnaté a velmi syté – garantuji Vám, že budete mít problém jídlo vůbec dojíst. Určitě vyzkoušejte!
Líbí se Vám recept? Spoustu dalších svělých receptů, tipů a rad najdete v mé knize Závislá na čokoládě :)
https://www.nutspread.cz/oriskove-kremy/tana-liskova-zavisla-na-sladkostech.html