Obiloviny a přílohy

Bezlepkové cottage housky

Táňa (») | 29. 12. 2022 | přečteno: 222× | komentáře: 0
img-20221227-112440.jpgNejíte lepek, pečivo vám vlastně ani nechybí, ale občas dostanete chuť na voňavé a křupavé houstičky :)? Pak je tohle recept přesně pro vás! Tyhle cottage housky máte hotové raz dva, jsou ze samých přirozeně bezlepkových surovin a navíc obsahují i slušnou dávku bílkovin, takže Vás zasytí na mnohem déle než obyčejné bílé pečivo. Úspěch zaručen! číst dál

Pohankové těstoviny s pistáciovým máslem

Táňa (») | 21. 5. 2020 | přečteno: 1429× | komentáře: 0
img-20200511-102741.jpgPohankové těstoviny - jak dlouho jsem je neměla? Přitom jsou tak senzační! Vzhledem k tomu, že se poslední dobou snažím omezovat mléčné výrobky, přemýšlela jsem, co si na ně dát jiného, než cottage :) Volba padla na skvělé 100% pistáciové máslo - a myslím, že od teď se mi po sýru opravdu stýskat nebude :D Tohle je totiž pecka! číst dál

Trhaný pohankový chleba

Táňa (») | 5. 1. 2020 | přečteno: 2019× | komentáře: 0
dsc0031_5.jpgMysleli jste si, že trhané může být pouze maso? To jste ještě neměli tento senzační trhaný pohankový chleba :) Díky tomu, že je bez lepku, je nejenom mimořádně dobře stravitelný, ale také mimořádně křehký – po upečení je opravdu dobré jej pouze opatrně natrhat, protože krájením byste získali zbytečně velké množství odpadu. Jde v podstatě o knackebrotu podobnou křupavou placku bez kypřidel, určenou hlavně milovníkům tenkých těst a intenzivních chutí – je totiž tak dobrý, že jde jíst i samotný :) Tak jdeme na to? číst dál

Bezlepkový slaný závin se šunkou a oříšky

Táňa (») | 7. 6. 2019 | přečteno: 1714× | komentáře: 0
dsc0056_4.jpgSlaný štrůdl bez lepku a mléka? Plný chuti neodolatelných krémových kešu, pikantních pistácií, křupavých mandlí a šťavnaté cukety? To není sen – je to naprosto jednoduché, chutné a zdravé jídlo, které máte připravené raz dva. Pusťte se do toho! číst dál

Šafránové rizoto s liškami

Táňa (») | 21. 7. 2018 | přečteno: 2169× | komentáře: 0
dsc0095_4.jpgBudu k vám upřímná – za vagon šafránového risotta v pravé italské restauraci vám organismus asi nepoděkuje: bílá nacucaná rýže bez bílkovinné složky není zrovna ukázkou nízkoglykemické stravy, kterou propaguji - navíc porce risot bývají takové, že s nimi většinou má co dělat i dospělý chlap :) Ovšem i na voňavé a kypré rýži si lze pochutnat a neoddělat si slinivku – zkuste to podle mého receptu! Namísto bílé rýže jsem zvolila rýži basmati natural s úžasnou oříškovou vůní, o krémový efekt a výbornou chuť už se postarala cuketa, lišky, vývar a máslo :-) číst dál

Nízkosacharidový bezlepkový chléb z lupinové mouky

Táňa (») | 10. 9. 2017 | přečteno: 4193× | komentáře: 0
dsc0174.jpgV minulé nákupní recenzi jsem zmiňovala lupinovou mouku, která mě zaujala svým nízkým obsahem sacharidů. Postupně jsem zjistila, že jde o mouku, která často tvoří hlavní složku právě různých „fitness“ a „lowcarb“ chlebů. Takové chleby už dnes seženete i v supermarketu, jenže jejich složení je asi lepší nečíst.. Takže jsem se rozhodla udělat si chlebík čistý, bez éček, bez kypřidel a po svém. A to víte, že s vámi o recept opět podělím :) číst dál

Úžasně lehký bezlepkový chlebík (knäckebrot)

Táňa (») | 1. 7. 2017 | přečteno: 2316× | komentáře: 0
dsc0113_4.jpgBudete se bez lepku cítit lépe? Zřejmě ano! Ale je dobré nahradit lepkové potraviny umělými bezlepkovými hotovkami plnými éček? Rozhodně ne :) Nedejte se proto strhnout vlnou bezlepkového nadšení - konzumace hromady bezlepkového pečiva, sušenek, těstovin a zákusků vás neudělá ani zdravější, ani štíhlejší! Jak bylo zmíněno v předchozím článku, naprosto nejjednodušší a nejzdravější způsob, jak přejít na bezlepkovou stravu, je zaměřit se na přirozeně bezlepkové potraviny. Tedy maso, rýži, pohanku, zeleninu, brambory, ořechy, hořkou čokoládu, sýry, vajíčka,.. Je toho spousta a vše se dá spolu tak krásně kombinovat, že si na nějaké pečivo po čase ani nevzpomenete! A pak po čase možná zase ano :) Přesně pro tyhle případy jsou tu tyto neskutečně jednoduché a báječně dobré „chlebíky“ - uspokojí chuť na něco křupavéhho a přitom vám nezalepí střeva :) Vyzkoušíte? číst dál

Křupavá pohanka se špenátem, rajčaty a brynzou

Táňa (») | 29. 10. 2016 | přečteno: 1296× | komentáře: 0
dsc0101.jpgŠpenát a rajčata, pohanka a brynza.. Jestli to jde dohromady? A jak! Tohle jídlo dělám kvůli jeho rychlé přípravě opravdu často - ač možná nevypadá vábně, je velmi chutné :) Klíčová je tu jemná, oříšková chuť křupavé pohanky – ta nesmí být rozvařená na kaši, ale naopak jenom namočená a ještě vlastně napůl syrová. Tak pojďme na to, hotovo máte za pár minut! číst dál

Bezlepkové lasagne z rýžového papíru

Táňa (») | 28. 3. 2016 | přečteno: 2478× | komentáře: 2, poslední: 5. 11. 2016
dsc0083_2.jpgKdo by neměl rád lasagne :-)? Podobně jako pizza nebo těstoviny patří tahle italská klasika k jídlům, které miluje celý svět. A koneckonců, proč nepřiznat, že se Italům občas něco povede - kombinace sýra, rajčatové omáčky a případně žampionů je pro většinu z nás zkrátka neodolatelná. Aby taky ne, když jde údajně o potraviny s největším obsahem přirozeného glutamátu :- )! číst dál

Pohanka s houbama, špenátem a šafránem

Táňa (») | 29. 12. 2015 | přečteno: 1312× | komentáře: 0
dsc0113.jpgOpravdový recept? No neke! :) Vánoční Kuba to sice není, pochutnáte si ale rozhodně taky: jakkoli toto jídlo vypadá prostince, je nečekaně dobré a navíc voní po „starých časech“ – proslulou „zatuchlost“ pohanky tu totiž triumfuje ještě zatuchlejší šafrán :-) Intenzivní aroma tohoto koření je sice třeba dávkovat opatrně, za odměnu vám ale vykouzlí jídlo, na které budete ještě dlouho vzpomínat.. číst dál

Snadná pizza z ovesných vloček

Táňa (») | 3. 5. 2014 | přečteno: 4312× | komentáře: 0
p5030060.jpgA proč by vlastně ne :-)?!! číst dál

Bochník plný semínek

Táňa (») | 29. 9. 2013 | přečteno: 2050× | komentáře: 0
p9040018.jpgAneb jak si užít ořechy :-) číst dál

"Zdravá" pizza z žitného kvásku

Táňa (») | 17. 4. 2013 | přečteno: 3681× | komentáře: 0
p3280016.jpgZvláštní, ale skvělá! číst dál

Domácí kváskový chléb

Táňa (») | 7. 4. 2013 | přečteno: 2232× | komentáře: 0
p4030123_2.jpgAno, už i na mě došlo :-) číst dál

Těstoviny s tresčími játry a máslovou dýní

Táňa (») | 19. 11. 2012 | přečteno: 2044× | komentáře: 0
pb180066.jpgPamatujete rybí tuk :)? číst dál