Špenát a rajčata, pohanka a brynza.. Jestli to jde dohromady? A jak! Tohle jídlo dělám kvůli jeho rychlé přípravě opravdu často - ač možná nevypadá vábně, je velmi chutné :) Klíčová je tu jemná, oříšková chuť křupavé pohanky – ta nesmí být rozvařená na kaši, ale naopak jenom namočená a ještě vlastně napůl syrová. Tak pojďme na to, hotovo máte za pár minut!
Suroviny podle chuti a počtu osob
Pohanka loupaná – kroupy (NE lámanka)
Listový špenát
Pasírovaná rajčata (z plechovky, krabičky, nebo domácí rozmixovaná)
Vejce uvařená natvrdo
Brynza
Sušená bazalka, sůl
Recept sám o sobě je sice maximální rychlovka, ale úplně syrová ta pohanka taky být nemůže.. :) Proto ji namočíme ideálně na dvě až tři hodiny do studené vody, poté několikrát propláchneme a necháme okapat. Na pánev dáme rajčatovou omáčku a špenát, osolíme a přidáme bazalku. Necháme projít varem, nastrouháme vejce, přidáme brynzu a nakonec pohanku.
Vše společně promícháme a krátce prohřejeme - jen tak, aby se sýr rozpustil a vejce nám jídlo hezky spojilo a zahustilo. Okamžitě podáváme.
Rychlé, zdravé, syté, levné, jednoduché – co víc si přát? Zkrátka dokonalý oběd pro všední den :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: NE (sýr lze samozřejmě vynechat, ale nebude to tak dobré)
Glykemický index:
GI takto připraveného jídla je nízký – pohanka je uvařená al-dente a jídlo je doplněné o bílkoviny a zeleninu. Záleží samozřejmě i na množství pohanky, na druhou stranu tato příloha má třeba oproti rýži mnohem méně sacharidů a přitom mnohem větší sytící schopnost :) Opravdu doporučuji vyzkoušet!