Křupavá pohanka se špenátem, rajčaty a brynzou

Napsal Táňa (») v sobotu 29. 10. 2016 v kategorii Obiloviny a přílohy, přečteno: 1297×
dsc0101.jpg

Špenát a rajčata, pohanka a brynza.. Jestli to jde dohromady? A jak! Tohle jídlo dělám kvůli jeho rychlé přípravě opravdu často - ač možná nevypadá vábně, je velmi chutné :) Klíčová je tu jemná, oříšková chuť křupavé pohanky – ta nesmí být rozvařená na kaši, ale naopak jenom namočená a ještě vlastně napůl syrová. Tak pojďme na to, hotovo máte za pár minut!

Suroviny podle chuti a počtu osob

Pohanka loupaná – kroupy (NE lámanka)

Listový špenát

Pasírovaná rajčata (z plechovky, krabičky, nebo domácí rozmixovaná)

Vejce uvařená natvrdo

Brynza

Sušená bazalka, sůl

 

Recept sám o sobě je sice maximální rychlovka, ale úplně syrová ta pohanka taky být nemůže.. :) Proto ji namočíme ideálně na dvě až tři hodiny do studené vody, poté několikrát propláchneme a necháme okapat. Na pánev dáme rajčatovou omáčku a špenát, osolíme a přidáme bazalku. Necháme projít varem, nastrouháme vejce, přidáme brynzu a nakonec pohanku.

Dsc0099

Vše společně promícháme a krátce prohřejeme - jen tak, aby se sýr rozpustil a vejce nám jídlo hezky spojilo a zahustilo. Okamžitě podáváme.

Dsc0101_2

Rychlé, zdravé, syté, levné, jednoduché – co víc si přát? Zkrátka dokonalý oběd pro všední den :)

Dsc0027

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez cukru: ANO

Bez mléka: NE (sýr lze samozřejmě vynechat, ale nebude to tak dobré)

Glykemický index:

GI takto připraveného jídla je nízký – pohanka je uvařená al-dente a jídlo je doplněné o bílkoviny a zeleninu. Záleží samozřejmě i na množství pohanky, na druhou stranu tato příloha má třeba oproti rýži mnohem méně sacharidů a přitom mnohem větší sytící schopnost :) Opravdu doporučuji vyzkoušet!

Zdrava-pohanka-nutspread

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel osm a dvanáct