Aneb jak si užít ořechy :-)
Dnes tu pro vás mám něco opravdu výjimečného! Něco, co se zalíbí všem veganům, příznivcům zdravé stravy, bezlepkového pečení a hlavně milovníkům ořechů a semínek. Ovšem nejen jim! Tento bezlepkový, zdravím nabitý „chleba“ je tak dobrý, že mizí z plechu sám a chutná opravdu každému. Je také báječným způsobem, jak do sebe dostat ořechy a semínka v množství výrazně větším, než malém :)
Těžko říct, komu vlastně za tento výborný nápad poděkovat. Originální znění receptu najdete tady, v českém podání jsem na něj narazila na blogu u Maškrtnice. Mírně jsem si ho upravila – vynechala jsem psylium, které nemám a místo vloček jsem použila pohanku, aby byl recept stoprocentně bezlepkový. Ořechy jsem použila všechny, co mi přišly pod ruku a vlastně jsem je ani nevážila... A výsledek? Tady je!
Suroviny na 1 bochník :-)
cca 120 g pohanky
hrst lněných semínek vcelku
hrst drcených lněných semínek
hrst slunečnicových semínek
hrst arašídů
100 g (1 balení) vlašských ořechů
1 lžíce kokosového oleje
2 lžičky soli
Vzhledem k tomu, že je dobré ořechy před konzumací máčet a proplachovat, nechtěla jsem tento postup vynechat – máčením se aktivují enzymy a semínka jsou pak stravitelnější a chutnější. Veškeré suroviny tedy nejprve několikrát na sítku propláchneme a pak necháme cca 2 hodiny namáčet.
Po této době ještě jednou propláchneme, umístíme do zapékací misky, ochutíme solí a kokosovým olejem a zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Dle originálu stačí takto nechat přes noc a ráno péct, kvůli nedostatku času jsem je tak však musela nechat až do následujícího večera. Myslím si však, že to ořechům určitě neublížilo – byly pěkně nabobtnané, ale nijak nekvasily ani se nekazily.
Vyhřejeme troubu na 200 stupňů a pekáček do ní vložíme. Pekla jsem asi 45 minut, než povrch zezlátnul a pak jsem nechala vychladnout na balkoně. Jelikož jsem nepoužila žádnou surovinu s obsahem lepku, musela jsem vynechat krok, který je v originále doporučen – tedy po 20 minutách bochník vyklopit a dopéct z druhé strany na plechu. Je sice takto jistě křupavější a chutnější, bohužel ten můj by po 20 minutách určitě nedržel pohromadě :)
Jakmile je však chlebík bezpečně vychlazený, můžeme ho bez obav krájet. Nechte si chutnat!
Tento chleba má nekonečné množství variant a dá se připravit na slano i na sladko. Při svém prvním pokusu jsem se omezila pouze na trošičku soli a první bochník tak byl, musím přiznat, chuťově poněkud mdlý. Takže se toho nebojte! Přidejte bylinky, kmín a sůl nebo naopak skořici, perníkové koření či kokos..
Tento báječný semínkový bochník pak chutná skvěle samotný, se sýrem cottage, s pestem nebo burákovým máslem..
Dejte si však pozor - je ukrutně sytý! Dávkujte ho tedy v malém množství a pamatujte, že je to vlastně samý tuk - na 3 krajíce se salámem navrch tedy raději zapomeňte – bude vám opravdu špatně :-)
Ač pro mě a vsadím se, že i pro mnohé z vás, je takový chleba novinkou, v Americe se tento recept zabydlel a kuchařské blogy jsou ho plné. Co k tomu dodat no – zase jsem jednou objevila Ameriku :o)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Paleo: NE
Glykemický index:
Glykemický index tohoto chleba je nízký a to i v případě, že ho mírně osladíte. Základ totiž pořád tvoří ořechy a pohanka, které patří k nízkoglykemickým potravinám. Chléb je navíc velmi sytý, nevyvolává vlčí hlad ani chuť na další potraviny.