Bochník plný semínek

Napsal Táňa (») v neděli 29. 9. 2013 v kategorii Obiloviny a přílohy, přečteno: 2051×
p9040018.jpg

Aneb jak si užít ořechy :-)

Dnes tu pro vás mám něco opravdu výjimečného! Něco, co se zalíbí všem veganům, příznivcům zdravé stravy, bezlepkového pečení a hlavně milovníkům ořechů a semínek. Ovšem nejen jim! Tento bezlepkový, zdravím nabitý „chleba“ je tak dobrý, že mizí z plechu sám a chutná opravdu každému. Je také báječným způsobem, jak do sebe dostat ořechy a semínka v množství výrazně větším, než malém :)P9020009

Těžko říct, komu vlastně za tento výborný nápad poděkovat. Originální znění receptu najdete tady, v českém podání jsem na něj narazila na blogu u Maškrtnice. Mírně jsem si ho upravila – vynechala jsem psylium, které nemám a místo vloček jsem použila pohanku, aby byl recept stoprocentně bezlepkový. Ořechy jsem použila všechny, co mi přišly pod ruku a vlastně jsem je ani nevážila... A výsledek? Tady je!

Suroviny na 1 bochník :-)

cca 120 g pohanky

hrst lněných semínek vcelku

hrst drcených lněných semínek

hrst slunečnicových semínek

hrst arašídů

100 g (1 balení) vlašských ořechů

1 lžíce kokosového oleje

2 lžičky soli


Vzhledem k tomu, že je dobré ořechy před konzumací máčet a proplachovat, nechtěla jsem tento postup vynechat – máčením se aktivují enzymy a semínka jsou pak stravitelnější a chutnější. Veškeré suroviny tedy nejprve několikrát na sítku propláchneme a pak necháme cca 2 hodiny namáčet.P9020008

Po této době ještě jednou propláchneme, umístíme do zapékací misky, ochutíme solí a kokosovým olejem a zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.P9030013

Dle originálu stačí takto nechat přes noc a ráno péct, kvůli nedostatku času jsem je tak však musela nechat až do následujícího večera. Myslím si však, že to ořechům určitě neublížilo – byly pěkně nabobtnané, ale nijak nekvasily ani se nekazily.P9030011

Vyhřejeme troubu na 200 stupňů a pekáček do ní vložíme. Pekla jsem asi 45 minut, než povrch zezlátnul a pak jsem nechala vychladnout na balkoně. P9030015 Jelikož jsem nepoužila žádnou surovinu s obsahem lepku, musela jsem vynechat krok, který je v originále doporučen – tedy po 20 minutách bochník vyklopit a dopéct z druhé strany na plechu. Je sice takto jistě křupavější a chutnější, bohužel ten můj by po 20 minutách určitě nedržel pohromadě :)P9040021

Jakmile je však chlebík bezpečně vychlazený, můžeme ho bez obav krájet. Nechte si chutnat!P9040022

Tento chleba má nekonečné množství variant a dá se připravit na slano i na sladko. Při svém prvním pokusu jsem se omezila pouze na trošičku soli a první bochník tak byl, musím přiznat, chuťově poněkud mdlý. Takže se toho nebojte! Přidejte bylinky, kmín a sůl nebo naopak skořici, perníkové koření či kokos..P9040028

Tento báječný semínkový bochník pak chutná skvěle samotný, se sýrem cottage, s pestem nebo burákovým máslem..

Dejte si však pozor - je ukrutně sytý! Dávkujte ho tedy v malém množství a pamatujte, že je to vlastně samý tuk - na 3 krajíce se salámem navrch tedy raději zapomeňte – bude vám opravdu špatně :-)

Tak co, vyzkoušíte to?P9040017

Ač pro mě a vsadím se, že i pro mnohé z vás, je takový chleba novinkou, v Americe se tento recept zabydlel a kuchařské blogy jsou ho plné. Co k tomu dodat no – zase jsem jednou objevila Ameriku :o)

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: ANO

Paleo: NE

Glykemický index:

Glykemický index tohoto chleba je nízký a to i v případě, že ho mírně osladíte. Základ totiž pořád tvoří ořechy a pohanka, které patří k nízkoglykemickým potravinám. Chléb je navíc velmi sytý, nevyvolává vlčí hlad ani chuť na další potraviny.

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedna a nula