Snadná pizza z ovesných vloček

Napsal Táňa (») v sobotu 3. 5. 2014 v kategorii Obiloviny a přílohy, přečteno: 4342×
p5030060.jpg

A proč by vlastně ne :-)?!!

Po výborné pizze z žitného kvásku a opravdu nepodařené „paleo pizze“ :) tu máme další pokus o tuhle celosvětově proslulou italskou placku. Tentokrát ovšem nejde o žádnou exotiku - základem jsou totiž naprosto obyčejné, levné a všude snadno dostupné ovesné vločky. Navíc jde o pizzu bez kynutí a téměř bez práce – za 30 minut máte tuhle voňavou dobrotu na stole!P5030075

Suroviny pro 4 osoby - těsto:

250 g ovesných vloček

2 lžíce namočených lněných semínek

olivový olej

bazalka, oregáno, sůl, česnek

Náplň:

400 g drcených rajčat z konzervy

100 g nastrouhané cukety

100 g sýrů podle chuti

Ano, opravdu je to takto geniálně jednoduché :-) Ovesné vločky sice obsahují lepek, v tomhle receptu je to ale jejich velká výhoda – těsto zkrátka bude držet pohromadě, aniž byste museli moc nadávat nebo čarovat se škrobem, vejci či strouhankou jako je tomu u „neposlušných“ bezlepkových surovin. No, alespoň vidíme, co nám ten lepek ve střevech dělá, že :-)??! Lněné semínko jsem tak přidala spíše kvůli jeho zajímavým výživovým vlastnostem, ale recept se Vám zaručeně povede i bez něj.. P5030063

Vločky nasypeme do mixéru a rozdrtíme spolu s trochou vody, oleje a kořením. Získáme husté, lepivé těsto, které rovnoměrně rozprostřeme na plech a strčíme na 20 minut zapéct do trouby. Poté potřeme drcenými rajčaty, posypeme nastrouhanou cuketou a obložíme sýrem nebo čímkoliv, na co máme chuť. Pečeme ještě cca 10 minut, dokud se sýr neroztaví.

P5030061

P5030067 Nudné? Obyčejné? Ale vůbec ne! Jen ochutnejte :-)

P5030074

S náplní si samozřejmě můžete vyhrát podle libosti, ale strouhaná cuketa je na pizze překvapivě výborná...P5030073  ... a sýr s modrou plísní je už jen taková pomyslná třešnička na dortu :-)P5030071

Nutriční informace:

Bez lepku: NE

Bez mléka: NE

Bez cukru: ANO

Sacharidy celkem: cca 180 g

Glykemický index:

Glykemický index pizzy je střední. Ovesné vločky obsahují pomalu stravitelné škroby a mají méně sacharidů a nižší glykemický index než například jáhly nebo rýže. Celkové množství sacharidů v tomto jídle tak není nijak závratné a sníte-li čtvrtinu této pizzy, rozhodně Vás to nezabije :-) Pizzu jsem záměrně bohatě obložila zeleninou a Vám doporučuji totéž – i malý kousek Vás tak zasytí a nebude Vás to nutit spást celý plech :)

P5030078

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel osm a tři