
A proč by vlastně ne :-)?!!
Po výborné pizze z žitného kvásku a opravdu nepodařené „paleo pizze“ :) tu máme další pokus o tuhle celosvětově proslulou italskou placku. Tentokrát ovšem nejde o žádnou exotiku - základem jsou totiž naprosto obyčejné, levné a všude snadno dostupné ovesné vločky. Navíc jde o pizzu bez kynutí a téměř bez práce – za 30 minut máte tuhle voňavou dobrotu na stole!
Suroviny pro 4 osoby - těsto:
250 g ovesných vloček
2 lžíce namočených lněných semínek
olivový olej
bazalka, oregáno, sůl, česnek
Náplň:
400 g drcených rajčat z konzervy
100 g nastrouhané cukety
100 g sýrů podle chuti
Ano, opravdu je to takto geniálně jednoduché :-) Ovesné vločky sice obsahují lepek, v tomhle receptu je to ale jejich velká výhoda – těsto zkrátka bude držet pohromadě, aniž byste museli moc nadávat nebo čarovat se škrobem, vejci či strouhankou jako je tomu u „neposlušných“ bezlepkových surovin. No, alespoň vidíme, co nám ten lepek ve střevech dělá, že :-)??! Lněné semínko jsem tak přidala spíše kvůli jeho zajímavým výživovým vlastnostem, ale recept se Vám zaručeně povede i bez něj..
Vločky nasypeme do mixéru a rozdrtíme spolu s trochou vody, oleje a kořením. Získáme husté, lepivé těsto, které rovnoměrně rozprostřeme na plech a strčíme na 20 minut zapéct do trouby. Poté potřeme drcenými rajčaty, posypeme nastrouhanou cuketou a obložíme sýrem nebo čímkoliv, na co máme chuť. Pečeme ještě cca 10 minut, dokud se sýr neroztaví.
Nudné? Obyčejné? Ale vůbec ne! Jen ochutnejte :-)
S náplní si samozřejmě můžete vyhrát podle libosti, ale strouhaná cuketa je na pizze překvapivě výborná... ... a sýr s modrou plísní je už jen taková pomyslná třešnička na dortu :-)
Nutriční informace:
Bez lepku: NE
Bez mléka: NE
Bez cukru: ANO
Sacharidy celkem: cca 180 g
Glykemický index:
Glykemický index pizzy je střední. Ovesné vločky obsahují pomalu stravitelné škroby a mají méně sacharidů a nižší glykemický index než například jáhly nebo rýže. Celkové množství sacharidů v tomto jídle tak není nijak závratné a sníte-li čtvrtinu této pizzy, rozhodně Vás to nezabije :-) Pizzu jsem záměrně bohatě obložila zeleninou a Vám doporučuji totéž – i malý kousek Vás tak zasytí a nebude Vás to nutit spást celý plech :)