"Zdravá" pizza z žitného kvásku

Napsal Táňa (») ve středu 17. 4. 2013 v kategorii Obiloviny a přílohy, přečteno: 3682×
p3280016.jpg

Zvláštní, ale skvělá!

Jak již bylo zmíněno tady, v mém prvním pokusu o kváskový chléb :-), povedený kvásek je velmi užitečné si ponechat na další pečení.

Ušetří vám práci, ať už se budete chtít příště pustit opět jen klasicky do chleba anebo budete odvážnější a rozhodnete se pro kváskové koláče, buchty, housky.. anebo zkusíte žitnou kváskovou pizzu, stejně jako já.

Suroviny pro 2 osoby-jedna malá pizza:

100 g žitné mouky

100 ml vody

2 lžíce žitného kvásku

Moje ingredience na pizzu:

sůl, oregano, bazalka, olivový olej

bazalkové pesto

sušená rajčata, cuketa, žampiony

sýr gouda

Večer před pečením vezmeme z lednice žitný kvásek..P4060030

a smícháme 2 lžíce kvásku spolu se 100 g žitné mouky a 100 ml vody. P4060031 Vše prohněteme a necháme vykynout do rána na teplém místě.

Druhý den si můžeme všimnout, že směs na první pohled „pracuje“.P4070042

Přidáme k ní půl lžičky soli, lžíci olivového oleje a trošku bazalky a oregana.

Těsto promícháme, vezmeme kulatou formu na pizzu či rozevírací formu na dort a rozetřeme jej rovnoměrně po celé ploše až do okrajů.P4070048

Jelikož se žitné těsto déle peče, vložíme jej do trouby rozehřáté na 220 stupňů a předpečeme cca 20 minut – tak aby těsto bylo mírně hnědé a zpevněné. Potřeme ho bazakovým pestem (dávám mu přednost před rajčatovým základem, ale dejte si, na co máte chuť),P4070049_2

posypeme žampiony a cuketou..P4070050

přidáme sušená rajčata a sýr – Ital by vzal nejspíše mozzarellu, zde je použitá gouda.P4070051

Vložíme do trouby a pečeme ještě dalších 20-25 minut..P4070052

aby měla pizza křupavé okraje a sýr byl pěkně zlatavý.P4070059

Opatrne uvolníme z formy..P3280015

pak můžeme  pro hezčí efekt přendat na velký pizzový talíř :o)P4070061

a nakrájet..P3280018

P3280031 P4070069 je opravdu výborná :-)

P3280024

 P4070070

Nutriční informace:

Bez lepku: NE

Bez mléka: NE

Sacharidy celkem: cca 100 g

Sacharidy na 1 porci: 50 g (sníte-li půl pizzy :-) )

Glykemický index:

Glykemický index tohoto jídla je střední až nízký. Kváskové pečivo má GI nízký, navíc je použito poměrně malé množství mouky. Díky olivovému oleji, pestu, sýru a zelenině je pokrm vyvážený a zasytí vás bez problémů až na 4 hodiny.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvanáct a deset