Zvláštní, ale skvělá!
Jak již bylo zmíněno tady, v mém prvním pokusu o kváskový chléb :-), povedený kvásek je velmi užitečné si ponechat na další pečení.
Ušetří vám práci, ať už se budete chtít příště pustit opět jen klasicky do chleba anebo budete odvážnější a rozhodnete se pro kváskové koláče, buchty, housky.. anebo zkusíte žitnou kváskovou pizzu, stejně jako já.
Suroviny pro 2 osoby-jedna malá pizza:
100 g žitné mouky
100 ml vody
2 lžíce žitného kvásku
Moje ingredience na pizzu:
sůl, oregano, bazalka, olivový olej
bazalkové pesto
sušená rajčata, cuketa, žampiony
sýr gouda
Večer před pečením vezmeme z lednice žitný kvásek..
a smícháme 2 lžíce kvásku spolu se 100 g žitné mouky a 100 ml vody. Vše prohněteme a necháme vykynout do rána na teplém místě.
Druhý den si můžeme všimnout, že směs na první pohled „pracuje“.
Přidáme k ní půl lžičky soli, lžíci olivového oleje a trošku bazalky a oregana.
Těsto promícháme, vezmeme kulatou formu na pizzu či rozevírací formu na dort a rozetřeme jej rovnoměrně po celé ploše až do okrajů.
Jelikož se žitné těsto déle peče, vložíme jej do trouby rozehřáté na 220 stupňů a předpečeme cca 20 minut – tak aby těsto bylo mírně hnědé a zpevněné. Potřeme ho bazakovým pestem (dávám mu přednost před rajčatovým základem, ale dejte si, na co máte chuť),
přidáme sušená rajčata a sýr – Ital by vzal nejspíše mozzarellu, zde je použitá gouda.
Vložíme do trouby a pečeme ještě dalších 20-25 minut..
aby měla pizza křupavé okraje a sýr byl pěkně zlatavý.
pak můžeme pro hezčí efekt přendat na velký pizzový talíř :o)
Nutriční informace:
Bez lepku: NE
Bez mléka: NE
Sacharidy celkem: cca 100 g
Sacharidy na 1 porci: 50 g (sníte-li půl pizzy :-) )
Glykemický index:
Glykemický index tohoto jídla je střední až nízký. Kváskové pečivo má GI nízký, navíc je použito poměrně malé množství mouky. Díky olivovému oleji, pestu, sýru a zelenině je pokrm vyvážený a zasytí vás bez problémů až na 4 hodiny.