
Kdo by neměl rád lasagne :-)? Podobně jako pizza nebo těstoviny patří tahle italská klasika k jídlům, které miluje celý svět. A koneckonců, proč nepřiznat, že se Italům občas něco povede - kombinace sýra, rajčatové omáčky a případně žampionů je pro většinu z nás zkrátka neodolatelná. Aby taky ne, když jde údajně o potraviny s největším obsahem přirozeného glutamátu :- )!
Nicméně k dokonalosti mají tato jídla i tak daleko – jakkoli skvěle chutnají, jsou taky pěkně těžkotonážní :) A to teď neřeším nutriční stránku věci jako spíše stravitelnost - v klasickém provedení jde totiž o pokrmy, které vás (podobně jako pro změnu řecká musaka) tunou lepku a bešamelovou omáčkou spolehlivě odrovnají na celý den. (Odbočka: Naprosto NECHÁPU, že někdo dokáže uprostřed pracovního dne sníst polévku, půlkilový čtverec lasagní a zákusek a nic to s ním neudělá. Svým způsobem ty lidi obdivuju. JAK TO, že jim nic není? Mně by bylo zle dva dny! To chce asi hodně trénovaný a roztažený žaludek :) ) No zkrátka, pro nás, co nemáme žaludky čtyři anebo ty klasické lepkové těstoviny prostě moc nedáváme, tu mám tenhle úžasný recept na lasagně lehounké jako peříčko. Ovšem pozor, návykové nejsou o nic méně než ty normální :)
Suroviny na formu 14x24 cm:
12 plátků rýžového papíru
400 ml plechovka loupaných rajčat se šťávou
200 g cukety
200 g žampionů
200 g sýra cottage ve smetaně
100 g sýra niva
2 vejce
sůl, pepř, bazalka, oregano
Co je to rýžový papír? Nic než rýžová těstovina! Od klasických lasagní se liší jednak tvarem – místo obdélníku budeme mít kolečko, ale s tím si poradíme :-), jednak tím, že není z pšenice a tudíž neobsahuje lepek. V asijské kuchyni se zpravidla smaží ve formě masových nebo zeleninových závitků, my jej využijeme namísto těsta.
A jakmile máme rýžový papír doma (dnes ho již koupíte v každém supermarketu), je tento recept naprostá rychlovka. Nejprve si předehřejeme troubu na 220 stupňů. Ze všech surovin mimo papír připravíme náplň – buď vše smícháme a podrtíme za pět vteřin v robotu anebo za pět minut hezky ručně: Žampiony nadrobno pokrájíme, cuketu najemno nastrouháme (opravdu nastrouháme, nekrájet na kousky – není to tak dobré, navíc strouhaná nám směs i zahustí), přidáme rajčata, nastrouhanou nivu, celý cottage, sůl a bylinky. Do směsi vyklepneme vajíčka, pořádně promícháme a poté přidáme tolik vody, aby nám vzniklo středně husté těsto. Vodou nešetříme, aby nebyly lasagne syrové, ale zase to nesmíme přehnat, aby se v ní celé jídlo neutopilo.
Čtyři plátky rýžového papíru si navlhčíme, podle potřeby ohneme nebo zastřihneme a vložíme do formy vystlané papírem na pečení. Přelijeme cca třetinou omáčky a totéž zopakujeme ještě dvakrát.
Nakonec posypeme poslední vrstvu bazalkou, dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 45 minut – v polovině zmírníme na 180 stupňů.
A co s nimi dál? Lasagne se zpravidla jí horké, já jsem ty své ale nechala vždy do druhého dne vychladnout – jednak kvůli rozležení chutí, jednak aby lépe držely. Pokud se do nich pustíte nožem ihned po upečení, neručím za ně :) Za co ale ručím je, že za a) chutnají fantasticky a za b) jsou dobré teplé i studené! Vlastně doteď nevím, která verze je lepší :-)
Rýžové těsto je chuťově opravdu zajímavé a klasickým pšeničným těstovinám je víc než důstojným soupeřem. A šťavnatá zelenino-sýrová náplň snad ani nepotřebuje komentář!
PS: Pokud by vám náhodou chyběla ta bešamelová „čepice“, můžete si na vrchu nechat roztopit ještě plátek sýra – vlk se nažere a koza zůstane celá :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: NE
Sacharidy celkem: cca 70 g
Glykemický index:
Že jsou lasagně s nízkým glykemickým indexem utopie? Jak vidíte, tak už ne! Rýžový papír má sice GI vysoký (pořád je to jen mouka s trochou vody), ale v jídle ho není mnoho a množství nízkoglykemických potravin ho daleko převyšuje. GI by šel určitě ještě snížit přidáním nějakého tuku, například olivového oleje. Nemyslím si ale, že je to nutné – v této podobě je recept zdravý až dost a vydatný tak akorát :)