Bezlepkové lasagne z rýžového papíru

Napsal Táňa (») v pondělí 28. 3. 2016 v kategorii Obiloviny a přílohy, přečteno: 2529×
dsc0083_2.jpg

Kdo by neměl rád lasagne :-)? Podobně jako pizza nebo těstoviny patří tahle italská klasika k jídlům, které miluje celý svět. A koneckonců, proč nepřiznat, že se Italům občas něco povede - kombinace sýra, rajčatové omáčky a případně žampionů je pro většinu z nás zkrátka neodolatelná. Aby taky ne, když jde údajně o potraviny s největším obsahem přirozeného glutamátu :- )!

Nicméně k dokonalosti mají tato jídla i tak daleko – jakkoli skvěle chutnají, jsou taky pěkně těžkotonážní :) A to teď neřeším nutriční stránku věci jako spíše stravitelnost - v klasickém provedení jde totiž o pokrmy, které vás (podobně jako pro změnu řecká musaka) tunou lepku a bešamelovou omáčkou spolehlivě odrovnají na celý den. (Odbočka: Naprosto NECHÁPU, že někdo dokáže uprostřed pracovního dne sníst polévku, půlkilový čtverec lasagní a zákusek a nic to s ním neudělá. Svým způsobem ty lidi obdivuju. JAK TO, že jim nic není? Mně by bylo zle dva dny! To chce asi hodně trénovaný a roztažený žaludek :) ) No zkrátka, pro nás, co nemáme žaludky čtyři anebo ty klasické lepkové těstoviny prostě moc nedáváme, tu mám tenhle úžasný recept na lasagně lehounké jako peříčko. Ovšem pozor, návykové nejsou o nic méně než ty normální :)

Suroviny na formu 14x24 cm:

12 plátků rýžového papíru

400 ml plechovka loupaných rajčat se šťávou

200 g cukety

200 g žampionů

200 g sýra cottage ve smetaně

100 g sýra niva

2 vejce

sůl, pepř, bazalka, oregano

 

Co je to rýžový papír? Nic než rýžová těstovina! Od klasických lasagní se liší jednak tvarem – místo obdélníku budeme mít kolečko, ale s tím si poradíme :-), jednak tím, že není z pšenice a tudíž neobsahuje lepek. V asijské kuchyni se zpravidla smaží ve formě masových nebo zeleninových závitků, my jej využijeme namísto těsta.

Dsc0050-2

A jakmile máme rýžový papír doma (dnes ho již koupíte v každém supermarketu), je tento recept naprostá rychlovka. Nejprve si předehřejeme troubu na 220 stupňů. Ze všech surovin mimo papír připravíme náplň – buď vše smícháme a podrtíme za pět vteřin v robotu anebo za pět minut hezky ručně: Žampiony nadrobno pokrájíme, cuketu najemno nastrouháme (opravdu nastrouháme, nekrájet na kousky – není to tak dobré, navíc strouhaná nám směs i zahustí), přidáme rajčata, nastrouhanou nivu, celý cottage, sůl a bylinky. Do směsi vyklepneme vajíčka, pořádně promícháme a poté přidáme tolik vody, aby nám vzniklo středně husté těsto. Vodou nešetříme, aby nebyly lasagne syrové, ale zase to nesmíme přehnat, aby se v ní celé jídlo neutopilo.

Dsc0051

Čtyři plátky rýžového papíru si navlhčíme, podle potřeby ohneme nebo zastřihneme a vložíme do formy vystlané papírem na pečení. Přelijeme cca třetinou omáčky a totéž zopakujeme ještě dvakrát.

Dsc0056

Nakonec posypeme poslední vrstvu bazalkou, dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 45 minut – v polovině zmírníme na 180 stupňů.

Dsc0057

A co s nimi dál? Lasagne se zpravidla jí horké, já jsem ty své ale nechala vždy do druhého dne vychladnout – jednak kvůli rozležení chutí, jednak aby lépe držely. Pokud se do nich pustíte nožem ihned po upečení, neručím za ně :) Za co ale ručím je, že za a) chutnají fantasticky a za b) jsou dobré teplé i studené! Vlastně doteď nevím, která verze je lepší :-)

Dsc0080_2

Rýžové těsto je chuťově opravdu zajímavé a klasickým pšeničným těstovinám je víc než důstojným soupeřem. A šťavnatá zelenino-sýrová náplň snad ani nepotřebuje komentář!

Dsc0071_2

Dsc0086

PS: Pokud by vám náhodou chyběla ta bešamelová „čepice“, můžete si na vrchu nechat roztopit ještě plátek sýra – vlk se nažere a koza zůstane celá :)

Dsc0083_3

 

Nutriční informace:
Bez lepku: ANO

Bez cukru: ANO

Bez mléka: NE

Sacharidy celkem: cca 70 g

Glykemický index:

Že jsou lasagně s nízkým glykemickým indexem utopie? Jak vidíte, tak už ne! Rýžový papír má sice GI vysoký (pořád je to jen mouka s trochou vody), ale v jídle ho není mnoho a množství nízkoglykemických potravin ho daleko převyšuje. GI by šel určitě ještě snížit přidáním nějakého tuku, například olivového oleje. Nemyslím si ale, že je to nutné – v této podobě je recept zdravý až dost a vydatný tak akorát :)  

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Táňa | 5.11.2016 09:44
Děkuji! Recept jsem si vážně oblíbila, dělám téměř každý týden smile Určitě přijdete také na spoustu super variant - skvělá je i "bílá" verze - bez rajčatové omáčky, zato s balkánským sýrem a špenátem.. Pěkný den smile
lenochodvkuchyni.cz z IP 46.227.13.*** | 4.11.2016 21:54
Super nápad použít rýžový papír!
A ohledně toho těžkého oběda s tebou absolutně souhlasím, já se tolik najíst, přidat ještě zákusek a pak se vrátit do práce...no asi bych do konce směny dřímala, v tom lepším případě.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel deset a čtyři