Budu k vám upřímná – za vagon šafránového risotta v pravé italské restauraci vám organismus asi nepoděkuje: bílá nacucaná rýže bez bílkovinné složky není zrovna ukázkou nízkoglykemické stravy, kterou propaguji - navíc porce risot bývají takové, že s nimi většinou má co dělat i dospělý chlap :) Ovšem i na voňavé a kypré rýži si lze pochutnat a neoddělat si slinivku – zkuste to podle mého receptu! Namísto bílé rýže jsem zvolila rýži basmati natural s úžasnou oříškovou vůní, o krémový efekt a výbornou chuť už se postarala cuketa, lišky, vývar a máslo :-)
Suroviny pro 2 osoby:
100 g rýže basmati natural
100 g čerstvých lišek z lesa (děkuji, babi :) )
1 lžíce másla
1 lžička šafránových vláken
půlka malé cukety
vývar a sůl podle potřeby
Šafrán namočíme do mističky s vodou (cca 50 ml) a necháme ji obarvit na žluto. V pánvi na másle opečeme lišky, přidáme rýži, najemno nastrouhanou cuketu a vodu se šafránem. Lehce osolíme a zalijeme vývarem tak, aby rýže byla potopená.
Dál postupujeme jako při přípravě klasického risotta – vždy, když se vývar vsákne, přilijeme dle potřeby další, dokud není rýže uvařená al dente. Podle chuti přidáme ke konci ještě máslo, případně parmazán. Ihned podáváme.
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: ANO
Glykemický index:
Jak jsem zmínila v úvodu, samotná rýže s troškou zeleniny je "hladová" a nelze ji takto doporučit jako samostatné jídlo. Abyste si však šafránové rizoto mohli náležitě užít, nekombinujte rýži s masem (nedělejte z toho českou jídelnovou klasiku :) ), ale snězte si kousek masa, sýra nebo jiné bílkoviny zvlášť. Vaše chutě budou spokojené a vaše zdraví také :-)