Šafránové rizoto s liškami

Napsal Táňa (») v sobotu 21. 7. 2018 v kategorii Obiloviny a přílohy, přečteno: 2169×
dsc0095_4.jpg

Budu k vám upřímná – za vagon šafránového risotta v pravé italské restauraci vám organismus asi nepoděkuje: bílá nacucaná rýže bez bílkovinné složky není zrovna ukázkou nízkoglykemické stravy, kterou propaguji - navíc porce risot bývají takové, že s nimi většinou má co dělat i dospělý chlap :) Ovšem i na voňavé a kypré rýži si lze pochutnat a neoddělat si slinivku – zkuste to podle mého receptu! Namísto bílé rýže jsem zvolila rýži basmati natural s úžasnou oříškovou vůní, o krémový efekt a výbornou chuť už se postarala cuketa, lišky, vývar a máslo :-)

 

 Suroviny pro 2 osoby: 

100 g rýže basmati natural 

100 g čerstvých lišek z lesa (děkuji, babi :) ) 

1 lžíce másla

1 lžička šafránových vláken

půlka malé cukety

vývar a sůl podle potřeby

Šafrán namočíme do mističky s vodou (cca 50 ml) a necháme ji obarvit na žluto. V pánvi na másle opečeme lišky, přidáme rýži, najemno nastrouhanou cuketu a vodu se šafránem. Lehce osolíme a zalijeme vývarem tak, aby rýže byla potopená.

Dsc0093_5

Dál postupujeme jako při přípravě klasického risotta – vždy, když se vývar vsákne, přilijeme dle potřeby další, dokud není rýže uvařená al dente. Podle chuti přidáme ke konci ještě máslo, případně parmazán. Ihned podáváme.

Dsc0096-2_2

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: ANO

Bez cukru: ANO

Glykemický index:

Jak jsem zmínila v úvodu, samotná rýže s troškou zeleniny je "hladová" a nelze ji takto doporučit jako samostatné jídlo. Abyste si však šafránové rizoto mohli náležitě užít, nekombinujte rýži s masem (nedělejte z toho českou jídelnovou klasiku :) ), ale snězte si kousek masa, sýra nebo jiné bílkoviny zvlášť. Vaše chutě budou spokojené a vaše zdraví také :-)

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel osm a jedenáct