Trhaný pohankový chleba

Napsal Táňa (») v neděli 5. 1. v kategorii Obiloviny a přílohy, přečteno: 751×
Zaujalo mě : eetgo.cz = eet zdarma a onlinedsc0031_5.jpg

Mysleli jste si, že trhané může být pouze maso? To jste ještě neměli tento senzační trhaný pohankový chleba :) Díky tomu, že je bez lepku, je nejenom mimořádně dobře stravitelný, ale také mimořádně křehký – po upečení je opravdu dobré jej pouze opatrně natrhat, protože krájením byste získali zbytečně velké množství odpadu. Jde v podstatě o knackebrotu podobnou křupavou placku bez kypřidel, určenou hlavně milovníkům tenkých těst a intenzivních chutí – je totiž tak dobrý, že jde jíst i samotný :) Tak jdeme na to?

 

Suroviny:

150 g pohanky

150 g čirokové mouky

150 g bílého jogurtu

2 lžíce lněných semínek

1 lžička soli

1 lžička kmínu

 

Ač většinou dělám tento chlebík pouze z pohanky a pohankové mouky, tentokrát jsem zkusila mouku z čiroku a určitě se jí nemusíte bát ani Vy. Jde o bezlepkovou plodinu, chuť mouky je neutrální a dobře se s ní pracuje.

Pohanku namočíme na 4 hodiny do vody, poté několikrát propláchneme.Dsc0004_15

V míse smícháme všechny sypké suroviny, přidáme jogurt a podle potřeby vodu. Po 4 hodinách přidáme namočenou pohanku, dobře promícháme a necháme těsto klidně přes noc odpočívat.Dsc0006_15

Předehřejeme si troubu na 220 stupňů, těsto rozetřeme v tenké vrstvě na papír na pečení a a pečeme do zhnědnutí povrchu.

Dsc0016_12

Po upečení necháme vychladnout, sejmeme z papíru a natrháme na krekry. Nejlépe chutnají s čerstvým sýrem, solí a česnekem :)Dsc0031_6

Určitě zkuste, ale pozor! Jsou silně návykové :)Dsc0046_5

 Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez cukru: ANO

Bez mléka: NE

Glykemický index:

GI tohoto chleba je střední – nevyhládne vám po něm tak rychle jako po bílém pečivu, protože je obohacen o celá pohanková zrna, bílý jogurt a lněná semínka. Přesto jej nedoporučuji konzumat samotný a vždy doplnit ještě nějakou bílkovinou – sýrem, šunkou, tvarohem, vajíčkem, tuňákem. Dejte vědět, jak Vám chutná nejvíce :)!

Dsc0035_7

Líbil se Vám článek? Ještě více tipů, receptů a rad najdete v mé knize Závislá na čokoládě:

https://www.nutspread.cz/oriskove-kremy/tana-liskova-zavisla-na-sladkostech.html2e68026a-6ae8-4a95-9e14-3a3bbcccf198

 

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel devět a devět