Mysleli jste si, že trhané může být pouze maso? To jste ještě neměli tento senzační trhaný pohankový chleba :) Díky tomu, že je bez lepku, je nejenom mimořádně dobře stravitelný, ale také mimořádně křehký – po upečení je opravdu dobré jej pouze opatrně natrhat, protože krájením byste získali zbytečně velké množství odpadu. Jde v podstatě o knackebrotu podobnou křupavou placku bez kypřidel, určenou hlavně milovníkům tenkých těst a intenzivních chutí – je totiž tak dobrý, že jde jíst i samotný :) Tak jdeme na to?
Suroviny:
150 g pohanky
150 g čirokové mouky
150 g bílého jogurtu
2 lžíce lněných semínek
1 lžička soli
1 lžička kmínu
Ač většinou dělám tento chlebík pouze z pohanky a pohankové mouky, tentokrát jsem zkusila mouku z čiroku a určitě se jí nemusíte bát ani Vy. Jde o bezlepkovou plodinu, chuť mouky je neutrální a dobře se s ní pracuje.
Pohanku namočíme na 4 hodiny do vody, poté několikrát propláchneme.
V míse smícháme všechny sypké suroviny, přidáme jogurt a podle potřeby vodu. Po 4 hodinách přidáme namočenou pohanku, dobře promícháme a necháme těsto klidně přes noc odpočívat.
Předehřejeme si troubu na 220 stupňů, těsto rozetřeme v tenké vrstvě na papír na pečení a a pečeme do zhnědnutí povrchu.
Po upečení necháme vychladnout, sejmeme z papíru a natrháme na krekry. Nejlépe chutnají s čerstvým sýrem, solí a česnekem :)
Určitě zkuste, ale pozor! Jsou silně návykové :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: NE
Glykemický index:
GI tohoto chleba je střední – nevyhládne vám po něm tak rychle jako po bílém pečivu, protože je obohacen o celá pohanková zrna, bílý jogurt a lněná semínka. Přesto jej nedoporučuji konzumat samotný a vždy doplnit ještě nějakou bílkovinou – sýrem, šunkou, tvarohem, vajíčkem, tuňákem. Dejte vědět, jak Vám chutná nejvíce :)!
Líbil se Vám článek? Ještě více tipů, receptů a rad najdete v mé knize Závislá na čokoládě:
https://www.nutspread.cz/oriskove-kremy/tana-liskova-zavisla-na-sladkostech.html