V minulé nákupní recenzi jsem zmiňovala lupinovou mouku, která mě zaujala svým nízkým obsahem sacharidů. Postupně jsem zjistila, že jde o mouku, která často tvoří hlavní složku právě různých „fitness“ a „lowcarb“ chlebů. Takové chleby už dnes seženete i v supermarketu, jenže jejich složení je asi lepší nečíst.. Takže jsem se rozhodla udělat si chlebík čistý, bez éček, bez kypřidel a po svém. A to víte, že s vámi o recept opět podělím :)
Suroviny:
200 g lupinové mouky
100 g pohanky
250 g tvarohu
100 g strouhané cukety
sůl, kmín
koření a bylinky podle chuti
Postup je stejný jako u pohankových krekrů: Nejprve namočíme na dvě hodiny pohanku, poté několikrát propláchneme a smícháme s ostatními ingrediencemi.
V případě nutnosti přidáme trochu vody. Těsto je díky tvarohu krásně vláčné a přitom drží pohromadě.
Jelikož moc nepoužívám vinný ocet, psyllium ani sodu (mám pocit, že po chlebu s těmito ingrediencemi je mi úplně stejně těžko jako po normálním pečivu..), těsto dám v tenké vrstvě rovnou na plech vyložený papírem na pečení. Ano, vím, že jsou to pak spíše krekry než chleba, ale mně to chutná více.
Pečeme cca 30 minut na dvě stě stupňů – podle toho, jak moc se nám zdá povrch tmavý a zpevněný. Můžeme zkusit špejlí, zda není chléb uvnitř ještě příliš mazlavý. Já ho peču raději déle, aby byl pěkně křupavý.
Hotový necháme vychladnout, sundáme z pečicího papíru a natrháme na krekry :)
Takto je úžasný samotný..
i se sýrem :-)
Můžeme si jej taky vzít na svačinku na cestu nebo podávat jako občerstvení..
Ano, jsem z něj prostě nadšená - díky tvarohu má jemnou, ale sytou chuť, díky pohance (kterou krásně vidíte na řezu) zase mírně voní po oříšcích. A bylinky jako je estragon nebo bazalka mu už jen dodají další plusové body navíc :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: NE
Sacharidy celkem: cca 90 gramů
Glykemický index:
GI tohoto „chleba“ (dá se tomu tak vůbec říci?) je nízký až střední. Sacharidy tu hodně zvyšuje obsah pohanky, zatím jsem si ale netroufla to upéct bez ní, nevím, jak by mi sedla čistá chuť lupinové mouky a zda by to vůbec mělo jedlou konzistenci.. Určitě je to ale výzva! Díky tvarohu je ovšem chléb plný bílkovin a krásně vás nadlouho zasytí.