Sladkým začneme, sladkým skončíme – ovšem nebojte se, mezitím se podíváme i na spoustu masa, ryb, zeleniny a jiného normálního jídla :) Nicméně jak napovídá obrázek, v testování přišla na řadu i samotná „královna oříškových pomazánek“ celosvětově proslulá Nutella :) Zkuste hádat - je pro mě po devíti letech nepřetržité konzumace 100% ořechových másel ještě poživatelná :-)?!
Nutella Ferrero - Lidl
No nebudu vás napínat – fakt NENÍ :) Nebo řečeno bez obalu: nedá se to žrát.. Vezměte si doma flašku oleje do friťáku, smíchejte s kakaem a cukrem a tadá – máte tu nutellu za desetinu ceny :D Zklamání je velké - po otevření pomazánka sice krásně voněla (snad i úplně stejně jako v dětství u babičky!), ale když jsem si dala lžičku, tak prostě nic :D Divná, makeupu podobná umělá konzistence, vlezlá sladkost a prázdná nezajímavá chuť. Prostě kde nic není, ani čert nebere: když to má 13% oříšků a zbytek tvoří cukr a palmový olej, jak by to asi mohlo být dobré? Jak by to mohlo být žravé jako 100% oříškové máslo Nutspread? Asi jsem to mohla čekat, jenže pochopte, že jsem si ji na ochutnání koupit prostě musela – v uplynulých týdnech se natolik řešila rozdílná kvalita potravin v zemích EU, až to vypadalo, že složení nutelly je největším problémem tohoto světa :) Takže pokud vás to zajímá, tahle Nutella byla rakouská – tedy ta údajně lepší a chutnější než česká, nicméně pro mě osobně teda očividně i tak nepoživatelná. Takže si neodpustím otázku: Co že to prosím to ministerstvo testovalo? Potraviny??? Chacha :-) Milka, Nutella, rybí prsty, čajový granulát – to jsou podle někoho potraviny? Bože :D
Pikok Vepřové koleno s vepřovým masem – Lidl
Po té náloži cukru to chce nějaké maso, co říkáte? A že je doba dovolených a cestování, tak si ho dáme stylově v konzervě :) V Lidlu je výběr masových konzerv poměrně velký, stejně jako kvalitativní rozdíly mezi nimi. Na cyklozájezd jsem si tak nějak náhodou vzala tuhle plechovku s vepřovým kolenem – snad jako předtuchu, že kolagen bude potřeba :D Složení zde myslím nebylo úplně stoprocentní, jen si nemohu vzpomenout, co mi v něm přesně vadilo – možná přídavek cukru nebo nespecifikované „koření“ (což může znamenat i skrytý glutamát). Rozhodně je to maso bez škrobů, mouky a podobných nesmyslů, ale především! Opravdu hodně dobře chutná :) Otestovala jsem ho jak teplé tak studené – obě varianty jsou super a se žampiony to byl opravdu báječný oběd. Díky své tučnosti je maso celkem syté a stačí vám ho sníst méně – což na cestách určitě oceníte, stejně jako praktické otvírání. Navíc má opravdu hezkou masovou strukturu a pěkně voní, určitě tak nejde o nějaký pochybné rozemleté pařátky, které by člověk raději nedal ani psovi :) Za mě má jedničku a koupím znovu :-)
Fazole Pinto – Provita
Fazole? Miluju na slano a i na sladko :)! Dávám jim přednost před jinými přílohami, protože obsahují tzv. rezistentní škroby – díky tomu se tráví pomaleji a mají nižší glykemický index než třeba rýže nebo těstoviny. Vždy je namáčím i vařím sama, jen tak jsou totiž takové, jaké mají podle mě být – ani moc tvrdé, ani moc měkké, ani moučné, ani slupkovité, jen úžasně fazolové a jemně oříškové :D Už nějakou dobu u mě jasně vedou obří bílé fazole, které střídám s cizrnou, ale riziko přejezení zatím nehrozí :) Fazole pinto jsem zkusila vůbec poprvé a i když jsem se jich trochu obávala, byly naprosto skvělé! Jejich nevýrazná barvička se po uvaření změnila na tmavší hnědočervenou a díky jemné neutrální chuti byly báječné jak se sýrem, tak s lososem, tak v koláči :) Určitě jsem je neměla naposledy!
100% oříškové máslo Sezamové Trio: Sezam – kešu – vlašský ořech
Novinka v sortimentu Nutspread s naprosto geniální chutí i složením! 40% tvoří sezamová pasta, která je v krému cítit nejvíce, ale díky kešu máslu (30%) je oproti běžnému tahini o poznání hutnější a sladší. Doslova smetanová! A krém z vlašských ořechů (zbylých 30%) dodává celému výrobku neskutečně zajímavý, pikantní nádech. Přiznávám – tohle máslo mě naprosto dostalo :D
Nic jiného jsem vlastně ani nečekala: Oříškové krémy českého výrobce Nutspread jsou známé svojí špičkovou kvalitou, neskutečně jemnou konzistencí a lahodnou chutí. Ovšem toto máslo je natolik unikátní a zajímavé, že se rozhodně stane na nějakou dobu mým jasným favoritem :)
Sunfood Lahůdka fazolová
V souvislosti s pečením pohankových a jiných bezlepkových placiček vyvstala otázka, co si na ně namazat :) Přestože jsou výborné i jen tak samotné, z nějakých důvodů jsem si vzpomněla na různé vegetariánské rostlinné pomazánky, které jsem kdysi hodně, hodně dávno jídávala na koleji :) Tehdy mi nejvíc chutnala mrkvová, bohužel její složení v obchodě tentokrát mými přísnými kritérii neprošlo, takže jsem sáhla po této fazolové. Moje škoda :) Chutě se očividně mění, dnes mi tato pomazánka mi připadala mdlá a nijaká, s nějakou podivnou pastovitou konzistencí. Bylo mi ale líto ji vyhodit – takže skončila na dně mrazáku a čeká na své využití :-)
Vitasia Bambusové výhonky - Lidl
V jedné z předchozích recenzí jsem kritizovala u vietnamců zakoupené bambusové výhonky, přesto jsem jim dala ještě jednu šanci – tak nějak jsem doufala, že ty z Lidlu dobré prostě budou :-) A byly? Tak napůl! I když chutnaly mnohokrát lépe, než ty dříve zmiňované, po pár dnech v lednici chytily nějaký podivný chemický čuch, který mě od nich začal odrazovat. Při tepelné úpravě se to sice trochu ztratilo, přesto mi přišlo, že je jím víceméně jen abych je spotřebovala :) Nakonec mi začaly i s nálevem plesnivět, takže ač se mi plýtvání příčí, chtě nechtě putovaly do koše. Bambus a já si prostě asi nejsme souzeni :D
Rio Mare Instalatissime salát s pikantním kuřecím masem
Také máte značku Rio Mare spojenou výhradně s tuňákem? Vidíte – a dělají i salát s kuřecím masem. Pro mě to byla novinka a premiéra, nicméně Rio Mare považuji za záruku kvality, takže jsem salát koupila celkem bez obav. Byla to dobrá volba, pochutnala jsem si – kousky kuřecího masa byly krásně měkké a zajímavé zelené fazole flageolet zrovna tak :) Oleje i kukuřice sice bylo v plechovce trošku víc, než bych považovala za ideální, pořád jde ale asi o to nejlepší, co jde v kategorii „cestovních“ salátů na našem trhu sehnat. Pokud často spěcháte a nemáte navařeno, pár si jich nakupte – uvidíte, že se budou hodit :)
Lupinová mouka Natural
Lupinová mouka mě zaujala nízkým obsahem sacharidů – pouhých 12 g na 100 gramů! Co ale s ní? Nikdy předtím jsem z lupiny neboli vlčího bobu nic neměla a ani na internetu se to recepty zrovna nehemží. Jediné podstatné, co jsem se dočetla: Lupina je botanicky luštěnina stejně jako třeba sója nebo arašídy – a bohužel stejně tak může i vyvolávat alergické reakce. Tak děkuji pěkně :) Nakonec jsem se rozhodla pro obdobu svých klasických pohankových placiček a navzdory očekávání byly vynikající. Žlutá barva a chuť této mouky mi mírně připomínala hrách, do těsta jsem navíc přidala cuketu a mrkev, takže výsledek byl něco mezi chlebíkem a braboráčkem :-) Každopádně mě tahle surovina zaujala – na rozdíl od běžné mouky obsahuje spoustu bílkovin, má nízký glykemický index a je přirozeně bezlepková. Placky byly poměrně dost syté a dlouho jsem po nich nepotřebovala jíst – rozdíl oproti běžné bílé bagetě, která spouští vlčí hlad a chutě sežrat mámu, tátu i babičku, je tedy opravdu značný :) Určitě s ní vymyslím i další recepty!
Giana Tresčí játra s uzenou příchutí
Chuť na tresčí játra mě zatím neopouští, takže když mám příležitost zkusit zase jinou značku, většinou neodolám. Uzená játra od Giany chutnají výborně, bohužel jich je v konzervě poněkud málo :) Tím nemyslím, že bych je tak rychle snědla, ale z celkového obsahu výrobku tvoří játra tak polovinu, zatímco zbytek je čistý olej. A jelikož jsem jich už rozdělala několik naprosto stejných, o náhodu vážně nejde :-) Doporučit je tedy mohu tak napůl – chuti sice není co vytknout, co se ale týká celkového obsahu, nejsem si jistá, jestli nejde náhodou o klamání zákazníka..
Update: Zajímavé – jen jsem zkusila zagooglit a zjistila jsem, že DTest mi dává za pravdu :)
https://www.dtest.cz/nadmerny-obal/tresci-jatra/655
Lima Gold vařený zelený chřest
Že je to tu dneska samá konzerva? Co se dá dělat – když dostanete chuť na chřest v půlce léta, na čerstvý můžete zapomenout :) Konzervovaných a zavařených výrobků je ovšem na trhu dostatek! Bohužel jich nemám moc vyzkoušených a tento, po kterém jsem náhodně sáhla, opravdu nebyl žádná hitparáda. Chřest byl rozvařený na kaši, měl vyblitou barvu, lámal se a rozhodně nevoněl tak, jak bych čekala. A chuťově mi připomínal spíš fazolky než chřest! Příště si chuť na něj nechám asi zajít a raději počkám na duben :)
Fin Carré mléčná čokoláda s celými ořechy - Lidl
Jak jsem slibovala, sladkým i skončíme – a tohle je tedy sladká tečka jak se patří :) Tahle mléčná čokoláda z Lidlu je totiž fenomenální! Teda čokoláda.. ač to tak na téhle fotce zrovna nepůsobí, ony jsou to spíš obrovské lískové ořechy zalité sladkým čokoládovým krémem :)
Když píšu sladkým, tak myslím OPRAVDU sladkým, nicméně množství ořechů je tak velké, že tu hroznou sladkost ve finále zvládne vyvážit :-) A tak to jde celé tak nějak výborně dohromady, že je tahle čokoláda opravdu hodně jedlá :) Mléčné čokolády mě poslední dobou vůbec překvapují - a i u téhle se musím krotit, abych ji v případě velkého hladu nesnědla na posezení :) Za tak diskontní cenu opravdu kvalitní a dobře chutnající výrobek! Zkuste a dáte mi určitě za pravdu.. :)
Tak a to by pro dnešek bylo vše.. Spoustu dalších potravin mám sice nakoupených, ale jaksi v poslední době nestíhám jíst :) Takže o nudlích z hnědé rýže, kokosovém oleji Franz Josef a dalších dobrotách zase až příště :-)