
Pamatujete rybí tuk :)?
Tresčí játra jsou snad tím nejchutnějším zdrojem Omega 3 mastných kyselin co znám – to jsou ty látky, které si lidi kupují za drahé peníze v lékárnách. Jedna malinká plechovka tresčích jater má neuvěřitelných 40 gramů tuku - přesně toho nejlepšího, kterýého má západní populace kvůli propagaci margarínů nedostatek.. Proto tuk z konzervy nevylévejte, naopak ho snězte do poslední lžičky. Pokud jste náhodou trpěli při podávání rybího tuku v dětství, nemusíte se bát. Já už tohle sice nepamatuji, nicméně nabízím vám daleko chutnější způsob jeho konzumace – výborný těstovinový salát..
Suroviny pro 2 osoby:
100 g bezlepkových těstovin
100 g žampionů
100 g máslové dýně
1 plechovka (120 g) tresčích jater
Těstoviny, které kupuji, jsou z tzv. přirozeně bezlepkových surovin – tj. kukuřičné, cizrnové, rýžové,.. Zde jsou použity právě kukuřičné, kupuji v Bille v zeleném obalu. Vypadají naprosto stejně jako normální těstoviny, nicméně trochu mám pocit, že v nich kvůli nedostatku lepku hůře drží omáčka. Proto se hodí právě hlavně na saláty a tenhle se tedy povedl :-)
Do hrnce dáme jeden litr vody, osolíme a jakmile začne voda vřít, nasypeme do ní těstoviny, dýni i žampiony (zde se mi přimíchal i kousek lilku, nevadí :-) ) Vaříme tak, aby těstoviny byly al dente, úplně stačí 5 minut – při zkousnutí jsou lehce „nedovařené“ a kladou trošku odpor, tak to má být :) Rozvařené těstoviny nechte školním jídelnám – tato úprava je velmi nezdravá, protože mají pak vysoký glykemický index a rychle zvedají krevní cukr.
Těstoviny i zeleninu tedy slijeme a necháme okapat a vychladnout.
Do misky vyklopíme celá tresčí játra i s olejem..
a velmi jemně je vidličkou nakrájíme. Opatrně promícháme, aby se vše obalilo olejem.
A tím je recept hotový – věřte, je to strašně dobré.
Bez jakéhokoli koření i dalších ingrediencí, tresčí játra se postarají o úžasnou, jemnou chuť celého salátu.
Budete jíst, dokud nebude miska prázdná :)