Pohanka s houbama, špenátem a šafránem

Napsal Táňa (») v úterý 29. 12. 2015 v kategorii Obiloviny a přílohy, přečteno: 1353×
dsc0113.jpg


Opravdový recept? No neke! :) Vánoční Kuba to sice není, pochutnáte si ale rozhodně taky: jakkoli toto jídlo vypadá prostince, je nečekaně dobré a navíc voní po „starých časech“ – proslulou „zatuchlost“ pohanky tu totiž triumfuje ještě zatuchlejší šafrán :-) Intenzivní aroma tohoto koření je sice třeba dávkovat opatrně, za odměnu vám ale vykouzlí jídlo, na které budete ještě dlouho vzpomínat..

 

Suroviny - dle odhadu a množství  lidí:

Uvařená nebo syrová pohanka

Listový špenát

Sušené houby

Šafrán

Cibule

Máslo

Sůl

Dsc0063 

Sušené houby (a případně pohanku) namočíme na pár hodin do vody a necháme nabobtnat. Na másle orestujeme cibulku...

Dsc0081

přidáme oprané okapané houby, listový špenát a pár vláken šafránu.

Dsc0087

Máme-li pohanku syrovou, v této fázi ji přidáme do pánve, osolíme a vše společně pár minut dusíme, dokud není měkká. Já měla pohanku již uvařenou, takže mi tento krok odpadl – pouze jsem ji krátce po orestování hub přisypala...

Dsc0091

směs promíchala a prohřála.

Dsc0092

Servírujeme, jak se nám líbí..

Dsc0110

třeba na vánočním prostírání..

Dsc0112

Dsc0113_2

ozdobené šafránem a hvězdičkou pro štěstí :-)

Dsc0096

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: ANO

Bez cukru: ANO

Glykemický index:

Takto připravené jídlo má glykemický index střední, samotné by vás ale nadlouho nezasytilo – neobsahuje žádné tuky ani bílkoviny. Pro lepší výživou hodnotu jej proto doplňte kouskem masa, vajíčka, sýra – nebo lososem jako já :-)

Dsc0120

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedenáct a sedm