
Opravdový recept? No neke! :) Vánoční Kuba to sice není, pochutnáte si ale rozhodně taky: jakkoli toto jídlo vypadá prostince, je nečekaně dobré a navíc voní po „starých časech“ – proslulou „zatuchlost“ pohanky tu totiž triumfuje ještě zatuchlejší šafrán :-) Intenzivní aroma tohoto koření je sice třeba dávkovat opatrně, za odměnu vám ale vykouzlí jídlo, na které budete ještě dlouho vzpomínat..
Suroviny - dle odhadu a množství lidí:
Uvařená nebo syrová pohanka
Listový špenát
Sušené houby
Šafrán
Cibule
Máslo
Sůl
Sušené houby (a případně pohanku) namočíme na pár hodin do vody a necháme nabobtnat. Na másle orestujeme cibulku...
přidáme oprané okapané houby, listový špenát a pár vláken šafránu.
Máme-li pohanku syrovou, v této fázi ji přidáme do pánve, osolíme a vše společně pár minut dusíme, dokud není měkká. Já měla pohanku již uvařenou, takže mi tento krok odpadl – pouze jsem ji krátce po orestování hub přisypala...
směs promíchala a prohřála.
Servírujeme, jak se nám líbí..
třeba na vánočním prostírání..
ozdobené šafránem a hvězdičkou pro štěstí :-)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: ANO
Glykemický index:
Takto připravené jídlo má glykemický index střední, samotné by vás ale nadlouho nezasytilo – neobsahuje žádné tuky ani bílkoviny. Pro lepší výživou hodnotu jej proto doplňte kouskem masa, vajíčka, sýra – nebo lososem jako já :-)