Zeptejte se deseti lidí, jestli mají rádi ryby – devět z nich Vám odpoví, že ne. I mezi rybami se ovšem najde výjimka potvrzující pravidlo – a tou je v každém případě losos :) Jeho křehoučké, oranžovo-růžové maso, milují děti i dospělí a navzdory tomu, že jeho cena jde v posledních letech stále nahoru, jednou za čas si ho určitě může dovolit opravdu každý. Jak si ho co nejlépe připravit, abyste z této delikátní ryby zachovali maximum chuti i živin? Bude to znít zvláštně, ale zkuste mi věřit a - uvařte ho ve vodě!
Vařené ryby nemají fotogenickou barvu ani dozlatova opečenou kůrčičku – ovšem po stránce chuti vítězí nad těmi pečenými nebo restovanými na celé čáře. Vzhledem k vysokému obsahu tuku není třeba je smažit nebo restovat na oleji, tuk v nich obsažený jim dodá skvělou chuť i při tomto způsobu přípravy. V momentě, kdy dáte lososa do vroucí vody, se totiž jeho maso okamžitě zatáhne a všechna šťáva v něm zůstane – zatímco na pánvi se ve spoustě případů opravdu jen vysuší. Přitom stačí tak málo!
Suroviny podle počtu osob:
čerstvé filety z lososa
zelenina jako příloha
alobal
sůl a bylinky podle chuti
Lososa lehce osolíme a podle chuti přidáme bylinky – není to nutné, ale takovým koprem určitě nic nezkazíte. Zároveň můžeme k masu přidat i podle chuti zeleninu jako přílohu: cukety, lilky, žampiony, špenát – vše získá společným vařením s lososem vynikající chuť.
Balíčky pečlivě zabalíme, v hrnci přivedeme k varu vodu a do vroucí vody vložíme zabalené maso. Vaříme 10 minut na středním plameni, poté vypneme a necháme cca 5 minut dojít. Rozbalíme a ihned podáváme. Chceme-li mít jídlo vydatnější, můžeme si přidat jako přílohu třeba pohanku:
Jednou vyzkoušíte – a k jinému způsobu přípravy lososa se už nevrátíte :)
Líbil se Vám recept? Ještě více tipů, receptů a rad najdete v mé knize Závislá na čokoládě! A věřte mi - jíst zdravě je opravdu jednoduché :)
https://www.nutspread.cz/oriskove-kremy/tana-liskova-zavisla-na-sladkostech.html