Taky se v těchto dnech třesete zimou? Současné počasí už na opalování opravdu není a stejně jako tomu přizpůsobujeme šatník, měli bychom tomu přizpůsobit i svůj jídelníček. Saláty jsou super v létě, ovšem v tomto období by měla být strava úplně jiná – dlouze dušená a pečená masa, zahřívací koření, horké vývary.. zkrátka samé vydatné dobroty :-) V tomto ohledu docela lituju vitariány – člověk nemusí být zrovna znalec čínské medicíny, aby poznal, jak syrové potraviny ochlazují tělo.. Zvyknout se dá určitě na ledacos, já ale s příchodem studených měsíců vždycky navíc tak nějak instinktivně sahám po koření, které voní Vánocemi. A tak jsem připravila tento mletý guláš s badyánem..
Suroviny pro 4 osoby:
600 g hovězí kližky
400 g loupaných rajčat nebo rajčatové šťávy
1 velká cibule
1 velký lilek
4 stroužky česneku
badyán celý i mletý
sušené chilli papričky
mletá sladká i pálivá paprika
mletý kmín
Že vám výčet těchto surovin něco připomíná? Ano, je to tak trochu chilli con carne, až na dvě celkem velké odlišnosti – chybí v něm fazole a přebývá badyán, tedy to koření, které chutná jako hašlerky :) Nad názvem tedy radši nebádejme a dejme se do vaření.
Připravíme si maso..
Ty nejtužší kusy kližky klidně vykrájíme – kolagen je fajn věc, ale jídlo by nemělo být samá žvýkačka :-) Navíc domácí zvířátka nám za nějaké ty odřezky budou velmi vděčná.
Maso si pomeleme v mlýnku nebo v robotu..
Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm postupně nakrájenou cibuli, nasekaný česnek i mletý kmín. Jakmile se česnek rozvoní, přidáme maso a veškeré koření: cca 2 nadrobené hvězdičky badyánu, mletého badyánu i sladké papriky klidně celou lžičku, s pálivou papriku se držíme svých zkušeností a chutí – toleranci pálivosti má každý někde jinde, že.. Všechno dohromady zprudka smažíme a teprve, když se maso opeče ze všech stran, přidáme sůl a rajčata. Ztlumíme plamen na velmi mírný stupeň, přikryjeme pokličkou a necháme dusit asi hodinu a půl.
Mezitím si nakrájíme a prosolíme lilek..
a teprve po této době jej přidáme k masu.
Promícháme, necháme 10 minut povařit a plotnu vypneme. V tomto okamžiku už je jídlo vlastně hotové, ale lepší bude, když je necháme na sporáku ještě dojít - samozřejmě čím déle, tím lépe. Jídla tohoto typu totiž získávají na chuti teprve, když se pořádně rozleží – druhý den bude guláš fantastický a třetí den naprosto k sežrání.
A komu by se zdál málo pálivý, může si na talíři přidat ještě chilli papričku..
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: ANO
Glykemický index:
GI jídla je velmi nízký, protože obsahuje sacharidy pouze ze zeleniny – lilek i rajčata navíc patří k zelenině s velkým podílem vody a v podstatě nulovým obsahem škrobů. Pokud jde o výběr masa, hovězí kližka je prorostlejší, jídlo je tak hodně vydatné a i bez přílohy Vás zasytí opravdu na dlouho.