Chilli guláš s lilky a badyánem

Napsal Táňa (») ve čtvrtek 6. 11. 2014 v kategorii Maso, přečteno: 1733×
pb060908.jpg

Taky se v těchto dnech třesete zimou? Současné počasí už na opalování opravdu není a stejně jako tomu přizpůsobujeme šatník, měli bychom tomu přizpůsobit i svůj jídelníček. Saláty jsou super v létě, ovšem v tomto období  by měla být strava úplně jiná – dlouze dušená a pečená masa, zahřívací koření, horké vývary.. zkrátka samé vydatné dobroty :-) V tomto ohledu docela lituju vitariány – člověk nemusí být zrovna znalec čínské medicíny, aby poznal, jak syrové potraviny ochlazují tělo.. Zvyknout se dá určitě na ledacos, já ale s příchodem studených měsíců vždycky navíc tak nějak instinktivně sahám po koření, které voní Vánocemi. A tak jsem připravila  tento mletý guláš s badyánem..   

 

Suroviny pro 4 osoby:

600 g hovězí kližky

400 g loupaných rajčat nebo rajčatové šťávy

1 velká cibule

1 velký lilek

4 stroužky česneku

badyán celý i mletý

sušené chilli papričky

mletá sladká i pálivá paprika

mletý kmín

 

Že vám výčet těchto surovin něco připomíná? Ano, je to tak trochu chilli con carne, až na dvě celkem velké odlišnosti – chybí v něm fazole a přebývá badyán, tedy to koření, které chutná jako hašlerky  :) Nad názvem tedy radši nebádejme a dejme se do vaření.

Připravíme si maso..

Pb050864

Ty nejtužší kusy kližky klidně vykrájíme – kolagen je fajn věc, ale jídlo by nemělo být samá žvýkačka :-) Navíc domácí zvířátka nám za nějaké ty odřezky budou velmi vděčná.Pb050867

Maso si pomeleme v mlýnku nebo v robotu..Pb050870

Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm postupně nakrájenou cibuli, nasekaný česnek i mletý kmín. Jakmile se česnek rozvoní, přidáme maso a veškeré koření: cca 2 nadrobené hvězdičky badyánu, mletého badyánu i sladké papriky klidně celou lžičku, s pálivou papriku se držíme svých zkušeností a chutí – toleranci pálivosti má každý někde jinde, že.. Všechno dohromady zprudka smažíme a teprve, když se maso opeče ze všech stran, přidáme sůl a rajčata. Ztlumíme plamen na velmi mírný stupeň, přikryjeme pokličkou a necháme dusit asi hodinu a půl.

Mezitím si nakrájíme a prosolíme lilek..Pa270834

a teprve po této době jej přidáme k masu.Pa270837

Promícháme, necháme 10 minut povařit a plotnu vypneme. V tomto okamžiku už je jídlo vlastně hotové, ale lepší bude, když je necháme na sporáku ještě dojít - samozřejmě  čím déle, tím lépe. Pb060911_2 Jídla tohoto typu totiž získávají na chuti teprve, když se pořádně rozleží – druhý den bude guláš fantastický a třetí den naprosto k sežrání. Pb060903

A komu by se zdál málo pálivý, může si na talíři přidat ještě chilli papričku..Pb060909

 Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez cukru: ANO

Bez mléka: ANO

Glykemický index:

GI jídla je velmi nízký, protože obsahuje sacharidy pouze ze zeleniny – lilek i rajčata navíc patří k zelenině s velkým podílem vody a v podstatě nulovým obsahem škrobů. Pokud jde o výběr masa, hovězí kližka je prorostlejší, jídlo je tak hodně vydatné a i bez přílohy Vás zasytí opravdu na dlouho.

Pb060913

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvě a dvě