Jste v těchto dnech přeslazení až za ušima? Tak si dáme zase nějaké maso, co říkáte? Pravda, recept je předešlému masovému receptu ve spoustě věcí podobný, díky jinému koření a fazolím ovšem chutná zase úplně jinak. Tymián si s luštěninami výborně rozumí, navíc má silné dezinfekční účinky, výrazně pomáhá při dýchacích potížích i trávení těžších jídel. A nevím, jak vám, ale mně roste vytrvale za okny dokonce i v tomto nevlídném počasí. To si o nějaký pěkný bylinkový recept přímo říká..
Suroviny pro 4 osoby:
600 g vepřové plece
200 g červených fazolí (nebo 1 plechovka sterilovaných)
4 velká rajčata
1 lilek, 1 cuketa
2 cibule
tymián čerstvý i sušený
kmín, muškátový ořech, sůl, pepř, máslo
Maso si pomeleme v mlýnku nebo mixéru. Na másle opečeme cibuli a kmín..
přidáme pomleté maso, tymián a na špičku nože muškátového oříšku.
V mixéru si rozdrtíme rajčata a jakmile se maso opeče, můžeme osolit, opepřit a přidat je ke směsi. Zmírníme plamen, přikryjeme pokličkou a zvolna dusíme asi hodinu, aby se chutě masa a rajčat krásně propojily.
Na posledních 10 minut přidáme pokrájený lilek s cuketou a úplně v závěru ještě uvařené fazole.
Nyní už jen promícháme, prohřejeme a máme hotovo. Servírujeme v mističkách, aby jídlo vydrželo co nejdéle pěkně horké :)
Jak jednoduché, levné a přitom chuťově úžasné a zdravé... jediné, co tohle jídlo vyžaduje, je váš čas..
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: ANO
Glykemický index:
Tady je to v podstatě stejné, jako u všech ostatních masovo-zeleninových směsí, s tím, že obsah sacharidů se zde mírně zvýšil přidáním červených fazolí. Jídlo je tak o něco vydatnější, sytější, ovšem GI zůstává nízký díky pomalu stravitelným škrobům v luštěninách.