Ryby k létu patří – a pokud jste se právě vrátili z nějakého přímořského letoviska, nejspíš je Vám z české nabídky hodně smutno :) Jelikož moře a stánky s chobotničkami nám tu zatím chybí, většinou se musím spokojit s tím, co znalci a gurmáni považují za odpadky – tedy se sáčkem mraženého „mořského koktejlu“.
I ten se však dá připravit tak, že Vám bude opravdu chutnat – dostatek čerstvého másla, kopr a křupavá zelenina z něj vykouzlí voňavou a krásně barevnou večeři. Lepší než drátem do oka, ne :)?
Suroviny pro 2 osoby:
1 svazek čerstvého kopru
4 lžíce másla
2 sáčky mražených mořských plodů (máte-li čerstvé, tím lépe..)
kousek mrkve a pórku
zelenina jako příloha – brokolice, houby, cuketa,..
V pánvi rozehřejeme polovinu másla a osmahneme na něm nasekaný pórek, mrkev a část kopru.
Přidáme všechny ryby a mořské plody a chvíli restujeme na plno bez pokličky, aby se vypařila přebytečná voda.
Osolíme, vložíme do pánve zeleninu a přikryjeme pokličkou. Dusíme ještě asi 5-10 minut, aby zelenina změkla, ale nebyla úplně rozvařená.
Do hotového teplého jídla přidáme zbytek čerstvého kopru a necháme rozpustit zbylou polovinu másla.
Na pohled asi celkem obyčejné, ale plná máslová chuť provede s tímto jídlem divy :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: ANO
Glykemický index:
GI jídla je velmi nízký, veškeré sacharidy zde pochází pouze ze zeleniny. Tady záleží na Vás, kterou zvolíte – některé oblíbené druhy jako hrášek nebo kukuřice mají obsah cukru vyšší a není úplně vhodné se jimi ládovat ve velkém. A důležité je samozřejmě zeleninu nerozvařit na kaši :-) Rozhodně se však nevyhýbejte máslu, kterého je v receptu použito celkem dost – prodlouží dobu sytosti a jídlu dodá neodolatelnou chuť.