Játra.. už to slovo je hnusné samo o sobě a vzpomínky na játrovou omáčku ze školky v mnohých z nás spolehlivě vyvolávají zvracecí reflex. Ale pozor, tohle je jiná :o)! O tom, že já játra na rozdíl od mnohých ráda mám, už jsem tu psala několikrát, ovšem to, že budou hovězí játra tou nejlepší večeří týdne, která mě naprosto rozseká a ohromí, to překvapilo i mě :-) Nemůžu jinak než vám tenhle recept doporučit – tak honem do masny, ať to taky ochutnáte! A žádné výmluvy - proboha, kolik vám je, abyste se báli jater?! :-)
Suroviny pro 4 osoby:
600 g hovězích jater
600 g červených paprik
2 velké cibule
1 malá mrkev
4 stroužky česneku
2 sušené chilli papričky
1 lžička skořice
1 lžička mleté papriky
1 lžíce kari koření
kokosový olej
Sbírejte Béčka!
Jakkoli jsou játra a vnitřnosti vůbec kulinářsky podceňovanou záležitostí, jedno jim nemůže upřít nikdo – obsah živin v nich je skutečně pozoruhodný. Obsahují v podstatě kompletní spektrum vitamínů B, dále obrovské množství dobře vstřebatelného železa, selen, zinek, měď, ..! Další věc, která je mi na hovězích játrech velmi sympatická, je jejich cena. Balíček cca za 17 korun mi vystačil na tři večeře a rozhodně nešlo o malé porce :o)! Pokud tedy přemýšlíte, jak se dobře najíst a přitom moc neutratit, měli byste toto jídlo zařadit do své kuchařky. Člověk se holt nemůže cpát uzeným lososem každý den, že :)?!
Postup:
Játra zbavíme největších a nejtužších blan a nakrájíme na kostky. Cibuli a mrkev nasekáme na drobno.
(Ok, na téhle fotce je to pořád ještě pro většinu populace trochu nechutné :) Ale jdeme dál..)
V pánvi rozpálíme kokosový olej a osmahneme na něm postupně mrkev, cibuli a česnek. Pak přihodíme kostky masa, kari koření a skořici a na prudkém ohni restujeme.
Teprve nakonec přidáme mletou papriku (dlouhým restováním hořkne) a rozdrobené chilli papričky a podlijeme trochou vody. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit. A můžeme si připravit další papriku - tentokrát je ale řeč o zelenině, která zde představuje přílohu.
Zvolila jsem červenou pro její sladkou chuť – vám radím totéž, protože s jiným druhem jídlo rozhodně nebude tak krásně sladce pikantní :)
Papriku přidáme do hrnce asi po 20 minutách dušení masa a povaříme. Jak dlouho? Tak akorát :) Musí být měkká a sladká, ale ne rozvařená a kašovitá. V mém případě to bylo 10 minut.
A je hotovo :-) K játrům se sice tradičně jí rýže, což nikomu neberu, ale osobně mám raději kombinaci maso + zelenina. Zdá se mi to takové šťavnatější, zkrátka ideální na léto :-)
Velmi příjemně mě překvapilo, jak jsou játra měkká a poddajná. Žádná tuhá kroutící se podrážka, ale jemné lahodné kousky ve sladko-pálivé šťávě, které jsem zhltala, aniž bych je byť jen trochu osolila :) Doufám, že se vám povedou minimálně stejně, jako mně..
Nutriční hodnoty:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: ANO
Glykemický index:
Navzdory použití sladších druhů zeleniny (cibule, mrkev, červená paprika) zůstává glykemický index tohoto jídla nízký. Příznivý vliv na metabolismus je zde navíc umocněn použitím chilli papriček a skořice.