Hovězí játra v pikantní omáčce

Napsal Táňa (») v pátek 1. 8. 2014 v kategorii Maso, přečteno: 3708×
p7010049.jpg

Játra.. už to slovo je hnusné samo o sobě a vzpomínky na játrovou omáčku ze školky v mnohých z nás spolehlivě vyvolávají zvracecí reflex. Ale pozor, tohle je jiná :o)! O tom, že já játra na rozdíl od mnohých ráda mám, už jsem tu psala několikrát, ovšem to, že budou hovězí játra tou nejlepší večeří týdne, která mě naprosto rozseká a ohromí, to překvapilo i mě :-) Nemůžu jinak než vám tenhle recept doporučit – tak honem do masny, ať to taky ochutnáte! A žádné výmluvy - proboha, kolik vám je, abyste se báli jater?! :-)

Suroviny pro 4 osoby:

600 g hovězích jater

600 g červených paprik

2 velké cibule

1 malá mrkev

4 stroužky česneku

2 sušené chilli papričky

1 lžička skořice

1 lžička mleté papriky

1 lžíce kari koření

kokosový olej

Sbírejte Béčka!

Jakkoli jsou játra a vnitřnosti vůbec kulinářsky podceňovanou záležitostí, jedno jim nemůže upřít nikdo – obsah živin v nich je skutečně pozoruhodný. Obsahují v podstatě kompletní spektrum vitamínů B, dále obrovské množství dobře vstřebatelného železa, selen, zinek, měď, ..! Další věc, která je mi na hovězích játrech velmi sympatická, je jejich cena. Balíček cca za 17 korun mi vystačil na tři večeře a rozhodně nešlo o malé porce :o)! Pokud tedy přemýšlíte, jak se dobře najíst a přitom moc neutratit, měli byste toto jídlo zařadit do své kuchařky. Člověk se holt nemůže cpát uzeným lososem každý den, že :)?!

Postup:

Játra zbavíme největších a nejtužších blan a nakrájíme na kostky. Cibuli a mrkev nasekáme na drobno.P7010020

(Ok, na téhle fotce je to pořád ještě pro většinu populace trochu nechutné :) Ale jdeme dál..)

V pánvi rozpálíme kokosový olej a osmahneme na něm postupně mrkev, cibuli a česnek. Pak přihodíme kostky masa, kari koření a skořici a na prudkém ohni restujeme.P7010026

P7010029 Teprve nakonec přidáme mletou papriku (dlouhým restováním hořkne) a rozdrobené chilli papričky a podlijeme trochou vody. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit. A můžeme si připravit další papriku - tentokrát je ale řeč o zelenině, která zde představuje přílohu. P7010036

Zvolila jsem červenou pro její sladkou chuť – vám radím totéž, protože s jiným druhem jídlo rozhodně nebude tak krásně sladce pikantní :)

Papriku přidáme do hrnce asi po 20 minutách dušení masa a povaříme. Jak dlouho? Tak akorát :) Musí být měkká a sladká, ale ne rozvařená a kašovitá. V mém případě to bylo 10 minut.P7010037

A je hotovo :-) K játrům se sice tradičně jí rýže, což nikomu neberu, ale osobně mám raději kombinaci maso + zelenina. P7010052 Zdá se mi to takové šťavnatější, zkrátka ideální na léto :-)P7010047

Velmi příjemně mě překvapilo, jak jsou játra měkká a poddajná.P7010056_2 Žádná tuhá kroutící se podrážka, ale jemné lahodné kousky ve sladko-pálivé šťávě, které jsem zhltala, aniž bych je byť jen trochu osolila :) P7010055 Doufám, že se vám povedou minimálně stejně, jako mně..P7010051

Nutriční hodnoty:

Bez lepku: ANO

Bez cukru: ANO

Bez mléka: ANO

Glykemický index:

Navzdory použití sladších druhů zeleniny (cibule, mrkev, červená paprika) zůstává glykemický index tohoto jídla nízký. Příznivý vliv na metabolismus je zde navíc umocněn použitím chilli papriček a skořice.

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Lenka z IP 2a00:1028:96c0:*** | 2.8.2014 20:14
Já mám teda játra moc ráda smile Takže moc děkuji za recept, zkusím tuhle kombinaci - hovězí játra jsem vlastně ještě ani neměla.
Táňa | 3.8.2014 10:36
Lenko, díky, zkuste to a dejte vědět - ale určitě si pochutnáte! Já jsem hovězí játra jedla předtím párkrát, problém je taky v tom, že kupodivu nejsou zas tak dobře k sehnání. Chce to opravdu dobře zásobenou masnu smile Tyhle jsem třeba koupila v Praze na metru Opatov - a vím, že tam budu nakupovat pravidelně, protože jsou vážně výborné smile
Lenka z IP 2a00:1028:96c0:*** | 3.8.2014 19:50
Skvělé, díky za tip. Opatov mám celkem při ruce, tak se tam zkusím stavit. Já je právě ještě nikde neviděla, proto jsem je ani nevařila. Vždy když jdu do masny, vidím jen ta vepřová, kuřecí...

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel nula a deset