Jelikož poslední dobou točím několik oblíbených receptů pořád dokola, nastal čas vyzkoušet zase něco nového. V řeznictví mi padla do oka „vepřová květová špička“. Ačkoli jsem o existenci něčeho takového měla povědomí hodně mlhavé, věřila jsem, že google na mě jako obvykle vyplivne tunu rad a receptů, z kterých si nebudu moct ani vybrat. No.. spletla jsem se:)
Po několika neúspěšných pokusech o nalezení uspokojivých informací jsem se sice dobrala k zjištění, že květová špička se překládá jako rumpsteak, ovšem spojení vepřový rumpsteak mě prostě tak nějak tahá za uši :-) Abychom to ale zkrátili – opravdu to existuje a jedná se o sval ze zadní části zvířete, málo namáhaný, prorostlý, šťavnatý a vhodný tedy vlastně na všechno.. Přesně to jsem potřebovala vědět :)
A protože se už dlouho chystám na nějaký recept ve stylu – pět hodin pečená husa/kližka/kuře/cokoliv - kdy jindy než za dlouhých zimních večerů si v kuchyni pěkně vyhrát...
Suroviny pro 4 osoby:
600 g vepřové květové špičky
mletá paprika
mletá skořice
mletý i celý badyán
mletý muškátový květ
jalovec
tymián čerstvý či sušený
hřebíček
100 ml suchého červeného vína
1 cibule
1 lilek
1 cuketa
Nad tím, jak maso ochutit, jsem tentokrát nepřemýšlela dlouho – jelikož zrovna byly Vánoce, nemohla jsem zvolit nic jiného než svoji oblíbenou perníkovo-zvěřinovou směs koření. V kombinaci s červeným vínem je totiž prostě excelentní, ať už s ní ochutíte cokoliv..
Maso potřeme veškerým kořením, zalijeme červeným vínem a necháme pár hodin marinovat.
Poté osolíme, nakrájíme si cibuli, přidáme k masu a vložíme do trouby vyhřáté na 150 C.
Pečeme zvolna 4 hodiny, maso ale kontrolujeme, obracíme a případně podléváme. Na poslední hodinku ještě přihodíme nakrájenou zeleninu podle vlastní chuti – já jsem použila opět oblíbenou cuketu s lilkem, i když uznávám, že sezónní zelenina to zrovna není :)
Po pěti hodinách je víceméně hotovo, měkčí už maso asi nebude :) Servírujeme ideálně nakrájené na tenké plátky..
přelité vypečenou šťávou a obložené výbornou zeleninou.
A hodnocení? I přes poměrně velké množství tuku se mi maso zdálo spíše sušší..
Chuťově mi hodně připomínalo právě plec, kterou peču pomalu každý týden – zas tak velká změna to tedy nebyla, ale za zkoušku to stálo. Příště chci vyzkoušet tolik opěvovaný hovězí pupek, tak doufám, že se povede :)