Dlouho pečená vepřová špička na zelenině

Napsal Táňa (») ve čtvrtek 15. 1. 2015 v kategorii Maso, přečteno: 4092×
pc260834_2.jpg

Jelikož poslední dobou točím několik oblíbených receptů pořád dokola, nastal čas vyzkoušet zase něco nového. V řeznictví mi padla do oka „vepřová květová špička“. Ačkoli jsem o existenci něčeho takového měla povědomí hodně mlhavé, věřila jsem, že google na mě jako obvykle vyplivne tunu rad a receptů, z kterých si nebudu moct ani vybrat. No.. spletla jsem se:)

Po několika neúspěšných pokusech o nalezení uspokojivých informací jsem se sice dobrala k zjištění, že květová špička se překládá jako rumpsteak, ovšem spojení vepřový rumpsteak mě prostě tak nějak tahá za uši :-) Abychom to ale zkrátili – opravdu to existuje a jedná se o sval ze zadní části zvířete, málo namáhaný, prorostlý, šťavnatý a vhodný tedy vlastně na všechno.. Přesně to jsem potřebovala vědět :)

A protože se už dlouho chystám na nějaký recept ve stylu – pět hodin pečená husa/kližka/kuře/cokoliv - kdy jindy než za dlouhých zimních večerů si v kuchyni pěkně vyhrát...

Suroviny pro 4 osoby:

600 g vepřové květové špičky

mletá paprika

mletá skořice

mletý i celý badyán

mletý muškátový květ

jalovec

tymián čerstvý či sušený

hřebíček

100 ml suchého červeného vína

1 cibule

1 lilek

1 cuketa

Nad tím, jak maso ochutit, jsem tentokrát nepřemýšlela dlouho – jelikož zrovna byly Vánoce, nemohla jsem zvolit nic jiného než svoji oblíbenou perníkovo-zvěřinovou směs koření. V kombinaci s červeným vínem je totiž prostě excelentní, ať už s ní ochutíte cokoliv..Pc250809

Maso potřeme veškerým kořením, zalijeme červeným vínem a necháme pár hodin marinovat. Pc250815

Poté osolíme, nakrájíme si cibuli, přidáme k masu a vložíme do trouby vyhřáté na 150 C.Pc250819

Pečeme zvolna 4 hodiny, maso ale kontrolujeme, obracíme a případně podléváme. Na poslední hodinku ještě přihodíme nakrájenou zeleninu podle vlastní chuti – já jsem použila opět oblíbenou cuketu s lilkem, i když uznávám, že sezónní zelenina to zrovna není :)Pc250820

Po pěti hodinách je víceméně hotovo, měkčí už maso asi nebude :) Servírujeme ideálně nakrájené na tenké plátky..Pc260840

přelité vypečenou šťávou a obložené výbornou zeleninou.Pc260836

A hodnocení? I přes poměrně velké množství tuku se mi maso zdálo spíše sušší..Pc270843

i když měkké a jemné.Pc260834

Chuťově mi hodně připomínalo právě plec, kterou peču pomalu každý týden – zas tak velká změna to tedy nebyla, ale za zkoušku to stálo. Příště chci vyzkoušet tolik opěvovaný hovězí pupek, tak doufám, že se povede :)

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedenáct a nula