
Taky milujete cizrnu? Se zeleninou, s masem, se sýrem, s oříškovým máslem.. neznám snad jídlo, kterému by trocha cizrny mohla ublížit :) Nic proti čočce a fazolím, ale na cizrnu prostě nemají - její jemně ořechová chuť je skvělá sama o sobě, výborně se však hodí i do pokrmů snad ze všech koutů světa. A i když se nejvíce používá v arabské kuchyni, dobře si rozumí i s jakýmkoli asijským kořením. Pokud tomu nevěříte, vyzkoušejte tento recept – taková vepřová kýta s cizrnou na kari může být skutečně úžasná...
Suroviny pro 4 osoby:
500 g vepřové kýty
200 g cizrny (nebo 2 plechovky sterilované)
200 g žampionů
200 g cukety
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce kari koření
1 lžička kurkumy
drcený kmín
Cizrnu si namočíme na 12 hodin a v nové vodě poté uvaříme do měkka - trvá to asi 30 minut. V případě, že používáme sterilovanou cizrnu, tento krok odpadá a přejdeme rovnou k přípravě masa:
Kýtu, cuketu a cibuli si nakrájíme na nudličky, žampiony nasekáme na plátky. V pánvi rozpálíme cca lžíci kokosového oleje, osmahneme na něm postupně cibuli a koření..
..a poté i maso.
Jakmile se maso zatáhne, můžeme je osolit, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 30 minut. Na posledních 5 minut přihodíme i cuketu a žampiony
a jen lehce orestujeme, aby si zelenina udržela barvu a křehkost.
Před koncem přidáme uvařenou cizrnu a dva prolisované stroužky česneku – už nevaříme, jen lehce prohřejeme a promícháme.
Tak co na tuto kombinaci říkáte? Podle mě jde o skvělé jídlo – plné vůní, syté, chutné, přitom lehoučké. Cibule a žampiony chutnají v této lehce pikantní podobně opravdu excelentně :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: ANO
Sacharidy celkem: 130 g
Glykemický index:
Glykemický index jídla je nízký, cizrna sice obsahuje nějaký podíl škrobů, ale pořád jde o luštěninu, kterou lze doporučit i v případě, že chcete zhubnout. Jídlo jde sice připravit i bez ní a bude tak ještě o něco lehčí..
.. na druhou stranu asi dostanete o něco dříve hlad. Přece jen kýta je hodně libové maso a tuku je zde použito opravdu minimum.