Kokosový olej - nenechte se zmást

Napsal Táňa (») v sobotu 12. 11. 2011 v kategorii Suroviny, přečteno: 2459×
coconut.jpg

Neuplyne den, aby se na seznamu, idnesu a dalších serverech neobjevil článek o tom, co máme a nemáme jíst, co je dnes hrozně zdravé a co naopak vede k rakovině (i když to včera bylo ještě doporučováno). Snad nejvíc nesmyslů a hloupých rad nám udělují "odborníci" ohledně tuků. A za chvíli aby se v tom prase vyznalo - tuk rostlinný, živočišný, nasycený a nenasycený, polynasycený, takový a makový,... Co mě vytáčí asi nejvíc, je ta absurdní propagace rostlinných tuků na úkor živočišných.

Mockrát jsem četla i vyjádření ve stylu: Používejte bez obav Ramu, Perlu a Floru, vyhýbejte se však máslu, sádlu a kokosovému oleji. Co k tomu dodat? Kromě toho, že Rama je chuťově hnusná, nechutná, umělá a nezdravá, na živočišných tucích není nic špatného, i když se naše řepková lobby snaží denně tvrdit opak.

V jednom z odkazů na hlavní stránce mého blogu si můžete přečíst o Pravěké stravě, která konzumaci živočišných tuků přímo doporučuje a naopak rostlinné oleje označuje jako toxické. Na milost bere pouze dva z nich - superzdravý olivový a méně známý kokosový.

Nedejte se tedy zmást - kokosový olej - i když je nasycený - není nezdravý, není škodlivý, není jedovatý a není rakovinotvorný.

Jeho vlastnosti jsou naopak úžasné: hubí kvasinky v těle, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje hormonální rovnováhu, mírní zažívací problémy, umí předcházet cukrovce, zvyšuje přirozenou obranyschnopnost,... Kokos

Na rozdíl od rostlinných tuků se při vaření nepřepaluje a nevytváří tak škodlivé volné radikály. Má úžasně jemnou chuť a vůni, je skvělý do cukroví, dezertů, ale i na maso a asijská jídla. Osobně jej často kombinuji s kari kořením, chuť celého jídla je pak jemnější a zajímavější. Kokosový olej ale můžete jej používat nejenom k jídlu, ale i zevně, na vlasy, na tělo - stačí zagooglit :)

Kokosovy-olejKokosový olej nemá konzistenci klasického oleje - prodává se v kelímcích a strukturou připomíná spíš sádlo :) V ledničce ztuhne tak, že s ním nehnete, skladujte ho proto raději při pokojové teplotě.

A kde tento zázrak koupit? V lékárnách, ve zdravých výživách, v DM drogerii. A nebo na netu. Přesnou cenu v hlavě nemám, je to kolem 50 Kč/100 ml. Úplně levná záležitost to tedy není, ale uznejte - litr si ho do friťáku nenalijete :o)

Kokosový olej používám v těchto receptech:

Kokosový koláč s para ořechy

Sluníčkový dýňový koláč

Špenátová polévka s klobásou

Krůtí kari se špenátem

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel čtyři a šest