Cizrna

Napsal Táňa (») v pátek 1. 4. 2011 v kategorii Suroviny, přečteno: 2222×
cizrna-2.jpg

Zatímco hrách, čočku a fazole zná v Česku asi většina lidí, o cizrně někteří zatím ani neslyšeli. Přitom je u nás běžně k dostání a svou chutí strčí všechny ostatní luštěniny do kapsy. Je plná vápníku, draslíku a železa, snižuje hladinu cholesterolu a navíc chutná jako lískové oříšky.

Nejznámějším pokrmem z cizrny je jídlo, které se jmenuje Hummus :) Připravuje se z cizrny, oleje, česneku a sezamové pasty a navzdory svému názvu je to skutečná dobrotka. V Izraeli jej dokonce uznávají jako své národní jídlo.  Hummus-

Kromě hummusu je cizrna skvělá jako příloha, můžete ji namíchat do rizota, připravit z ní salát nebo ji opražit na pánvi jako oříšky.

Jelikož je cizrna luštěnina, musíte ji před vařením nechat pár hodin namočenou. Pro líné  a zaneprázdněné už se prodávají i konzervy uvařené cizrny, běžně je koupíte ve všech nediskontních supermarketech. 1 plechovka stojí asi 20 Kč, přibližně za stejnou cenu pořídíte půlkilové balení suché cizrny.

 

Cizrnu používám v těchto receptech:

Cizrna s letní zeleninou

Netradiční salát s cizrnou a lososem

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel devět a jedna