Zatímco hrách, čočku a fazole zná v Česku asi většina lidí, o cizrně někteří zatím ani neslyšeli. Přitom je u nás běžně k dostání a svou chutí strčí všechny ostatní luštěniny do kapsy. Je plná vápníku, draslíku a železa, snižuje hladinu cholesterolu a navíc chutná jako lískové oříšky.
Nejznámějším pokrmem z cizrny je jídlo, které se jmenuje Hummus :) Připravuje se z cizrny, oleje, česneku a sezamové pasty a navzdory svému názvu je to skutečná dobrotka. V Izraeli jej dokonce uznávají jako své národní jídlo.
Kromě hummusu je cizrna skvělá jako příloha, můžete ji namíchat do rizota, připravit z ní salát nebo ji opražit na pánvi jako oříšky.
Jelikož je cizrna luštěnina, musíte ji před vařením nechat pár hodin namočenou. Pro líné a zaneprázdněné už se prodávají i konzervy uvařené cizrny, běžně je koupíte ve všech nediskontních supermarketech. 1 plechovka stojí asi 20 Kč, přibližně za stejnou cenu pořídíte půlkilové balení suché cizrny.
Cizrnu používám v těchto receptech:
Netradiční salát s cizrnou a lososem