Plec plněná vajíčkem, špenátem a estragonem

Napsal Táňa (») ve čtvrtek 9. 4. 2015 v kategorii Maso, přečteno: 1571×
p4050873.jpg

Nejprofláklejší velikonoční jídlo? Vejcem plněné cokoliv :-) U mě to byla opět oblíbená vepřová plec – prorostlé a šťavnaté maso, chutné samo o sobě, i minimálně ochucené. S listovým špenátem a aromatickým estragonem ovšem získalo ještě kapku zajímavější, slavnostnější ráz a v neposlední řadě i hezký vizuální dojem. S tímto velikonočním receptem sice přicházím tak trochu „s křížkem po funuse“ :o) přesto se ale musím se pochválit - celá rodina z něj byla nadšená!

Suroviny pro 4 osoby:

600-800 g vepřové plece

200 g listového špenátu (čerstvý či mražený)

4 celá vařená vejce

sůl, pepř, estragon

Vepřovou plec si nakrájíme na 4 silnější plátky, které jemně naklepeme a na několika místech nařízneme, aby se při pečení nekroutily. Každý plátek z obou stran osolíme, opepříme, posypeme estragonem a poklademe listovým špenátem – já měla mražený z Kauflandu, který je opravdu dobrý..P4050857

ale máte-li čerstvé jarní listy, tím lépe.P4050850

Doprostřed každé „kapsy“ vložíme ještě vajíčko a s trochou šikovnosti zamotáme do malé roládky,..P4050849

kterou pro jistotu ještě spíchneme špejlemi.P4050855

Rozehřejeme si velký nepřilnavý pekáč, maso do něj vložíme a zprudka opečeme několik minut z každé strany – samozřejmě opatrně, abychom veškerou náplň během restování nevytrousili :) P4050861 Opečené maso podlijeme troškou vody, přikryjeme pokličkou a na velmi mírném ohni (stupeň 2-3 z 9) dusíme asi hodinu a čtvrt. Poté plotnu vypneme a necháme zavřené ještě klidně hodinku i dvě dojít. Postup sice zdlouhavý, ale výsledek stojí za to: Maso je uvnitř krásně měkké a šťavnaté a na povrchu dozlatova osmahnuté.

P4050865

Podáváme nakrájené na plátky, aby nám náplň pěkně vynikla..P4050876

P4050868 Jako příloha by asi nejlépe vypadal domácí knedlíček :-) Já přílohy k masu moc nezařazuji, naprosto mě tedy uspokojila zelenina...

P4050874

...rajčátka, čínské zelí a navrch trochu pažitky na ozdobu.P4050873_2

Zkuste to taky tak a třeba zjistíte, že Vám to naprosto vyhovuje! Upřímně řečeno - to maso je natolik dobré a syté, že není žádná příloha ani potřeba.. :)

P4050867

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: ANO

Bez cukru: ANO

Glykemický index:

GI je velmi nízký, jídlo v podstatě neobsahuje sacharidy, zato hodně bílkovin a tuku. Díky kombinaci dvou druhů bílkovin (maso+vejce) Vás dokáže zasytit ještě déle, než samotné maso. Samozřejmě, že i tento pokrm lze „zkazit“ nevhodnou přílohou – rozvařená rýže, smažené hranolky a podobně - samo o sobě nebo se zeleninou je ale skvělou a zdravou volbou pro jakoukoliv příležitost :-)

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvě a šest