Nejprofláklejší velikonoční jídlo? Vejcem plněné cokoliv :-) U mě to byla opět oblíbená vepřová plec – prorostlé a šťavnaté maso, chutné samo o sobě, i minimálně ochucené. S listovým špenátem a aromatickým estragonem ovšem získalo ještě kapku zajímavější, slavnostnější ráz a v neposlední řadě i hezký vizuální dojem. S tímto velikonočním receptem sice přicházím tak trochu „s křížkem po funuse“ :o) přesto se ale musím se pochválit - celá rodina z něj byla nadšená!
Suroviny pro 4 osoby:
600-800 g vepřové plece
200 g listového špenátu (čerstvý či mražený)
4 celá vařená vejce
sůl, pepř, estragon
Vepřovou plec si nakrájíme na 4 silnější plátky, které jemně naklepeme a na několika místech nařízneme, aby se při pečení nekroutily. Každý plátek z obou stran osolíme, opepříme, posypeme estragonem a poklademe listovým špenátem – já měla mražený z Kauflandu, který je opravdu dobrý..
ale máte-li čerstvé jarní listy, tím lépe.
Doprostřed každé „kapsy“ vložíme ještě vajíčko a s trochou šikovnosti zamotáme do malé roládky,..
kterou pro jistotu ještě spíchneme špejlemi.
Rozehřejeme si velký nepřilnavý pekáč, maso do něj vložíme a zprudka opečeme několik minut z každé strany – samozřejmě opatrně, abychom veškerou náplň během restování nevytrousili :) Opečené maso podlijeme troškou vody, přikryjeme pokličkou a na velmi mírném ohni (stupeň 2-3 z 9) dusíme asi hodinu a čtvrt. Poté plotnu vypneme a necháme zavřené ještě klidně hodinku i dvě dojít. Postup sice zdlouhavý, ale výsledek stojí za to: Maso je uvnitř krásně měkké a šťavnaté a na povrchu dozlatova osmahnuté.
Podáváme nakrájené na plátky, aby nám náplň pěkně vynikla..
Jako příloha by asi nejlépe vypadal domácí knedlíček :-) Já přílohy k masu moc nezařazuji, naprosto mě tedy uspokojila zelenina...
...rajčátka, čínské zelí a navrch trochu pažitky na ozdobu.
Zkuste to taky tak a třeba zjistíte, že Vám to naprosto vyhovuje! Upřímně řečeno - to maso je natolik dobré a syté, že není žádná příloha ani potřeba.. :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: ANO
Glykemický index:
GI je velmi nízký, jídlo v podstatě neobsahuje sacharidy, zato hodně bílkovin a tuku. Díky kombinaci dvou druhů bílkovin (maso+vejce) Vás dokáže zasytit ještě déle, než samotné maso. Samozřejmě, že i tento pokrm lze „zkazit“ nevhodnou přílohou – rozvařená rýže, smažené hranolky a podobně - samo o sobě nebo se zeleninou je ale skvělou a zdravou volbou pro jakoukoliv příležitost :-)