Jidášovo ucho! Zvláštně to zní, ještě zvláštněji vypadá - to ale neznamená, že byste se této surovině měli v obchodech vyhýbat. Naopak! Jakmile se tuhle skvělou a léčivou houbu naučíte používat ve své kuchyni, garantuji Vám, že bez ní nedáte ani ránu :)
Jidášovou ucho sice vypadá exoticky, ale kupodivu roste i u nás. Osobně si na sběr ale netroufám, raději vyrazím do obchodu :) Seženete ho v každé vietnamské večerce, sáček poznáte velmi jednoduše:
Zdá se vám cena okolo 40 Kč za sáček přemrštěná? To ale nevíte, že máte v rukou jídlo na několik dní :) Jidášovo ucho totiž po namočení zvětší svůj objem – a čím více ho mácháte, tím větší je. Byť se na obalu setkáte s pokyny, že jej máte namočit na hodinu a upravovat maximálně tři minuty, mně tento způsob přípravy nevyhovuje. Po této době je sice houba poživatelná a křupavá, ale naprosto bez chuti. Ovšem co jsem si zamilovala a co můžu doporučit – vařte houbu s masem přímo ve vývaru a to klidně hodinu i déle. Za tuto dobu houba doslova rozkvete :D svůj objem zvětší přes celý hrnec a vy tak získáte ideální zavářku do polévky nebo přílohu k dalšímu využití. Navíc je poté lehce rosolovitá a mazlavá, což je žádoucí v případě, že chcete nějaký pokrm zahustit nebo dosáhnout krémové konzistence.
Neoodiskutovatelným plusem je také to, že houba získá pikantní šťavnatou chuť masa a dalších přísad. Skvěle ji pak můžete využít třeba do lowcarb „hamburgerů“..
Zde je kompletní recept s rozpisem pro dvě osoby:
300 g mletého hovězího krku
200 g předem uvařeného jidášova ucha
200 g listového špenátu
4 lžíce rajčatové omáčky
sůl, pepř, špetka mleté skořice
Z mletého masa, rajčatové omáčky a koření vytvarujeme placičky a necháme v chladu odležet. Pánev na sucho rozehřejeme, „burgery“ dáme na rozpálenou pánev a opečeme pár minut z každé strany. Přidáme listový špenát, předem povařené jidášovo ucho, zmírníme plamen, přikryjeme pokličkou a dusíme cca 10 minut. V případě potřeby podléváme troškou vody nebo vývaru. Podáváme ihned.
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: ANO
Glykemický index:
GI tohoto jídla je velmi nízký, obsahuje naprosté minimum sacharidů, naopak spoustu bílkovin a tuků z masa a vlákninu ze zeleniny. Báječně chutná a krásně zasytí, uvidíte :)
Zaujal Vás recept? Ještě více tipů, receptů a dobrých rad najdete v mé knize Závislá na čokoládě. K objednání zde: https://www.nutspread.cz/oriskove-kremy/tana-liskova-zavisla-na-sladkostech.html