Stehna a srdíčka z jednoho pekáčku

Napsal Táňa (») v neděli 27. 1. 2019 v kategorii Maso, přečteno: 1550×
dsc0047_6.jpg

Chcete být opravdu ekologičtí? Pak nepohrdejte vnitřnostmi :) Nic proti osobnímu přesvědčení každého, nicméně mně zdravý rozum radí, že jednou mrtvé zvíře se sluší spotřebovat celé – tedy včetně srdíček, jater a dalších, pro někoho „méně atraktivních“ částí. Věřte mi, že jejich konzumací prospějete zdraví i přírodě více než předraženými veganskými prefabrikáty, které letěly chlazeným tryskáčem přes celou planetu. Tolik přednáška na téma ekologie – přednášku o delikátní chuti a skvělých nutričních hodnotách tohoto masa si nechám do článku :)

Zatímco lahodná a křehká kuřecí srdíčka jsem si oblíbila už před nějakou dobou, krůtí jsem měla úplně poprvé. Liší se od sebe hlavně svou velikostí – ač se to asi nezdá, tento sáček váží téměř půl kila :-)Dsc0024_5

Nabízela se tedy otázka, jak s nimi naložit? Část jsem nechala povařit asi 30 minut ve vroucím vývaru – jakékoli maso vložené do vroucí vody je v podstatě sázka na jistotu, okamžitě se zatáhne a bývá jemné a šťavnaté. Nejinak tomu bylo i v tomto případě.Dsc0026_7

Jelikož jsem měla vývaru v tu chvíli ažaž a mrazák nacpaný k prasknutí, rozhodla jsem se  pro mě lehce netradičně zbytek srdíček zapéct – a abych netopila troubou pro pár gramů masa, přihodila jsem do pekáče ještě dvě kuřecí stehna, půl hlávky zelí a žampiony :D A výsledek? Nade všechna očekávání :)

Suroviny cca pro 4 osoby:

300 g krůtích srdíček

300 g kuřecích stehenních řízků

300 g hlávkového zelí

300 g žampionů

sůl, kmín, mletá paprika

 

Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. Maso očistíme, zbavíme šlach, blanek, tuhých částí a krevních sraženin. Žampiony a zelí nakrájíme na plátky a část dáme na dno zapékací misky.

Dsc0029_7

Na zeleninu položíme maso, posypeme solí, kmínem a mletou paprikou, promícháme a podlijeme vodou. V rozehřáté troubě pečeme za občasného promíchávání asi 30 minut..Dsc0030_3

.. poté přidáme zbytek zeleniny, opět promícháme a vložíme zpět do trouby. Pečeme, dokud není zelenina měkká a maso zlatavé – trvá to ještě asi půl hodiny.Dsc0038_3

Vypneme troubu a necháme dojít. Podáváme nejlépe až druhý den horké a přelité šťávou z masa.Dsc0044_6

Chuťově naprostá pecka: jak maso, tak zelenina získala dlouhým pomalým pečením delikátní chuť, přičemž srdíčka v kombinaci se zelím a kmínem chutnají – věřte nevěřte – jako kačena se zelím :DDsc0039_2

Kromě toho obsahují velké množství železa a vitamínu A, B, mědi a selenu. A za tu neuvěřitelně lidovou cenu? Člověk by byl blázen, kdyby je nejedl :) Tak co – dáte jim ve své kuchyni také šanci?Dsc0047_5

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel třináct a devět