Chcete být opravdu ekologičtí? Pak nepohrdejte vnitřnostmi :) Nic proti osobnímu přesvědčení každého, nicméně mně zdravý rozum radí, že jednou mrtvé zvíře se sluší spotřebovat celé – tedy včetně srdíček, jater a dalších, pro někoho „méně atraktivních“ částí. Věřte mi, že jejich konzumací prospějete zdraví i přírodě více než předraženými veganskými prefabrikáty, které letěly chlazeným tryskáčem přes celou planetu. Tolik přednáška na téma ekologie – přednášku o delikátní chuti a skvělých nutričních hodnotách tohoto masa si nechám do článku :)
Zatímco lahodná a křehká kuřecí srdíčka jsem si oblíbila už před nějakou dobou, krůtí jsem měla úplně poprvé. Liší se od sebe hlavně svou velikostí – ač se to asi nezdá, tento sáček váží téměř půl kila :-)
Nabízela se tedy otázka, jak s nimi naložit? Část jsem nechala povařit asi 30 minut ve vroucím vývaru – jakékoli maso vložené do vroucí vody je v podstatě sázka na jistotu, okamžitě se zatáhne a bývá jemné a šťavnaté. Nejinak tomu bylo i v tomto případě.
Jelikož jsem měla vývaru v tu chvíli ažaž a mrazák nacpaný k prasknutí, rozhodla jsem se pro mě lehce netradičně zbytek srdíček zapéct – a abych netopila troubou pro pár gramů masa, přihodila jsem do pekáče ještě dvě kuřecí stehna, půl hlávky zelí a žampiony :D A výsledek? Nade všechna očekávání :)
Suroviny cca pro 4 osoby:
300 g krůtích srdíček
300 g kuřecích stehenních řízků
300 g hlávkového zelí
300 g žampionů
sůl, kmín, mletá paprika
Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. Maso očistíme, zbavíme šlach, blanek, tuhých částí a krevních sraženin. Žampiony a zelí nakrájíme na plátky a část dáme na dno zapékací misky.
Na zeleninu položíme maso, posypeme solí, kmínem a mletou paprikou, promícháme a podlijeme vodou. V rozehřáté troubě pečeme za občasného promíchávání asi 30 minut..
.. poté přidáme zbytek zeleniny, opět promícháme a vložíme zpět do trouby. Pečeme, dokud není zelenina měkká a maso zlatavé – trvá to ještě asi půl hodiny.
Vypneme troubu a necháme dojít. Podáváme nejlépe až druhý den horké a přelité šťávou z masa.
Chuťově naprostá pecka: jak maso, tak zelenina získala dlouhým pomalým pečením delikátní chuť, přičemž srdíčka v kombinaci se zelím a kmínem chutnají – věřte nevěřte – jako kačena se zelím :D
Kromě toho obsahují velké množství železa a vitamínu A, B, mědi a selenu. A za tu neuvěřitelně lidovou cenu? Člověk by byl blázen, kdyby je nejedl :) Tak co – dáte jim ve své kuchyni také šanci?