Zajímavosti

Vtipné paradoxy aneb Ty jako nejíš pečivo ani na dovolené?!!

Táňa (») | 26. 5. 2018 | přečteno: 965× | komentáře: 0
pecivo_8.jpgŽe má o správném jídle spousta lidí zkreslené představy - to už jsem si tak nějak zvykla. Ovšem převracet výživu naruby ve stylu – „z něčeho mi není dobře, ale o dovolené si to dám, ať si tu dovolenou teda zkazím“, to už je fakt silně nad moje chápání :D Jsem asi už na „bezlepkové“ – tedy naprosto normální (nebo je snad na okurce, sýru, polévce, plechovce tuňáka, kačeně se zelím atd. něco nenormálního?) jídlo natolik zvyklá, že mě vůbec nenapadne hledat v něčem takovém problém nebo překážku. A podotýkám, že ač tuto stravu držím naprosto dobrovolně a z vlastní vůle, nikdy by mi před žádnou cestou nebo akcí nepřišlo na mysl, že snad budu chtít nebo dokonce „budu muset“ (proboha, kolik je Vám let?!) něco porušit, jíst jinak nebo se nacpat něčím, z čeho mi bude zle. číst dál

Vtipné paradoxy Aneb Dvojí kvalita potravin? Dobře nám tak!

Táňa (») | 14. 5. 2018 | přečteno: 1081× | komentáře: 0
rohlik-s-arasidovym-maslem_4.jpgDnešní úvahou o jídle navážu na tu včerejší – problém dvojí kvality potravin v EU je nakonec pořád aktuální a moje dojmy ze dvou nedávných krátkých výletů do zahraničí jsou také ještě živé :) Ač to bude vypadat na příspěvek typu „sousedova tráva je vždy zelenější“, nemůžu si pomoci – v jiných zemích se opravdu jí lépe a opravdu si za to můžeme sami! Chcete příklad? Když jsem si na tržnici v Budapešti objednala u stánku klobásu se zelím, dostala jsem – světe div se – klobásu se zelím! Ano, opravdové zelí, lehce podušené, jemně kyselé, bez cukru, bez mouky, bez octa, bez hory cibule, prostě jen zelí. Něco takového by u nás bylo nemyslitelné! A ta klobása? Za pár korun neuvěřitelná exploze silné masové chuti, kdy si po prvním soustu řeknete – tohle CHCI mít doma :D! A v Česku? číst dál

Vtipné paradoxy Aneb Kéž bych neuměla vařit.. :D

Táňa (») | 13. 5. 2018 | přečteno: 1361× | komentáře: 0
img-20180305-161745.jpgJasně, sto lidí sto chutí a tak dále, známe to všichni :-) Na druhou stranu v jednom mezi lidmi panuje vzácná shoda: Když začnete jíst zdravě a čistě, i Vaše chutě se postupem času vyčistí. A když se navíc naučíte zdravě a jednoduše vařit, běžné pokrmy v mnoha běžných restauracích už Vám prostě pak tak nějak.. no, nechutnají :D Paradoxní je, že ač na jídlo rozhodně nemáte speciální požadavky, najít restauraci, kde by Vám chutnalo, je najednou prostě nadlidský úkon. Proboha, vždyť já bych chtěla jen čerstvé dobré jídlo, minimálně kořeněné, nezaflákané tunou cukru, přepáleného oleje, glutamátu, octa, cibule a podobných dobrot. Proč mi nikde nedají jednoduché vařené hovězí, brokolici v páře, cizrnu se sýrem a bylinkami? Proč nikde nevaří „špenát“ jako „špenát“ – nikoli jako břečku s hromadou mouky a smetany? A proč prosím v celé České republice neexistuje restaurace, kde by Vám přinesli chutnou grilovanou zeleninu?! číst dál

Já jsem řidič! Kdo je víc?!

Táňa (») | 14. 4. 2018 | přečteno: 1018× | komentáře: 0
obese_4.jpgProč se bojím řídit?  Došla jsem k závěru, že silnice jsou mimořádně specifické prostředí - tak moc, že se to vymyká normálnímu chápání. Chci tím říct: jak je možné, že každému plešatému pupkatému strejcovi naroste sebevědomí o tisíc procent, sotva usedne na sedadlo řidiče? A opravdu je nutné chovat se jako namyšlený, nesnesitelný a sprostě mluvící idiot, jenom proto, že mám pár let zkušeností a umím trochu kroutit volantem :D? Sama jsem řidič vysloveně sváteční a za volant se rozhodně nehrnu, pokud to není opravdu nutné. Nicméně i v roli spolucestujícícho-pasažéra si dost často vyposlechnu takové řeči, že si čím dál tím častěji pokládám otázku: CO je na těch silnicích tak zvláštního, že by tu začátečníky každý nejraději střílel kulometem? číst dál

Jen další kuchařka na trhu? Ani náhodou :)

Táňa (») | 18. 3. 2018 | přečteno: 1854× | komentáře: 0
img-20180205-144747.jpgJak píšu ráda a jak píšu často? Ironicky, s nadsázkou, trefně a napřímo.. sem tam možná až negativně, chvílemi dokonce arogantně .., ale nebojte se, dnešek nebude ten případ :) Dnes to bude čistá radost - radost, kterou mám z nadšených ohlasů na svoji knihu! Je to úžasné, když Vám lidé píšou, že podle Vás zhubli, že mají radost, že si uvařili z vašich receptů to a ono - a když pošlou dokonce fotku?! Nemůžu se cítit lépe, než když měním lidem jejich životy k lepšímu! Ruku v ruce s tím dostávám celou řadu dotazů - mezi nimi vévodí například obava, zda nejde jen o další kuchařku, zda nejsou recepty náročné na exotické suroviny, jestli to není jenom pro vegany nebo naopak pro paleo stravu.. Nebojte se, je to super a naučí vás to jíst :) Nejčastější dotazy jsem shrnula v tomto článku - kdyby vás zajímalo cokoliv dalšího, neváhejte mi napsat na ta.lisk@centrum.cz :) číst dál

Kniha ode mě pro Vás! Táňa Lišková: Závislá na čokoládě

Táňa (») | 7. 2. 2018 | přečteno: 2220× | komentáře: 0
tana-liskova-zavisla-na-cokolade.jpgTak co je nového? KNÍŽKA :) Ano, dnes vám s velikou hrdostí představuji svoji vlastní knihu - unikátní stravovací plán plný poznatků, letitého výzkumu a úžasných receptů. Moje cesta z kuličky v ženu byla dlouhá, těžká a lemovaná spoustou čokolády, gumových medvídků a jiných hloupých chyb. Nedělejte je také a přečtěte si tuto knihu! Zejména, pokud: číst dál

Osm důvodů, proč nehubnete

Táňa (») | 20. 1. 2018 | přečteno: 2184× | komentáře: 0
561e0690020b7d6e2badf8cb5d5f3887_2.jpgDůvod číslo jedna? Čtete OnaDnes :-) Co jiného, že? OnaDnes.cz a její každoroční hubnoucí seriál je stálicí českého internetu – nikomu nevadí, že je vše každoročně jako přes kopírák. Nicméně prosím, tento seriál opravdu ne, ne a ještě jednou ne. Tak špatně poskládané jídelníčky se vidí vážně málokdy – a věřte, že dokud budete snídat vločky s mlékem a večeřet čočkovou polévku, dobrých výsledků se nedočkáte.. číst dál

Jídelní zvyklosti, kterým nerozumím – aneb honba za protejny, luxusem, ovocem a zeleninou :)

Táňa (») | 10. 12. 2017 | přečteno: 1056× | komentáře: 0
22141123-1612001902192046-6230748542979498536-n_2.jpgMám tu svoji oblíbenou vlnu údivu (nebo kritiky :-) ) nad některými jídelními a potravinovými zvyklostmi a klišé – a opět budu velmi upřímná až uštěpačná. Co si vzít rovnou na paškál dnes tak populární honbu za bílkovinami neboli „protejny“? Víte – ono čistě „bez proteinu“ není v přírodě téměř nic, stejně jako čistě bez tuku nebo bez cukru. Protein tak můžete získat ze všeho možného: z pšeničných slupek, ze sojových pokrutin, z rybí moučky,.. :D To, že takovou věc konzistence a výživové hodnoty pilin někdo nasype do nějaké potraviny a plácne na to nápis „protein“ z ní ale rozhodně nedělá kvalitní a zdravé jídlo, které by mělo stát víc než hovězí svíčková. Tak nebuďte hloupí a nekupujte nesmysly.. :) číst dál

Jídelní zvyklosti, kterým nerozumím – podruhé

Táňa (») | 14. 10. 2017 | přečteno: 2166× | komentáře: 0
rohlik-s-arasidovym-maslem_2.jpgNení jich znovu devět jako v předchozím článku – je jich už snad nepočítaně :) Řekla jsem si proto, že úvahu raději rozdělím - ať máte co číst a ať vás nerozčílím až příliš :-) Budu se těšit na komentáře, protože to jídlo je prostě záhada! Vysvětlí mi někdo níže uvedené zvyklosti??? číst dál

A kde je život?! No tohle je ten život, děvče!

Táňa (») | 28. 9. 2017 | přečteno: 1110× | komentáře: 0
dsc0021-kopie_2.jpgUmřel Jan Tříska. Divné, že? Vzpomínám si na rozhovor, kde popisoval styl života v Americe: .. ráno běžet do práce, 14 hodin pracovat, večer běžet z práce a druhý den nanovo.. A když se někdo zeptá: A kde je nějaký život? Pak odpověď zní: No tohle je přece ten život, děvče!“ A je to tak pravdivé, až to bolí, že? Nikdo totiž neříká, že bude líp, sami se musíme každý den zastavit a říct si: Tohle je ten život! Třeba když.. číst dál

Co mě pobavilo :)

Táňa (») | 18. 9. 2017 | přečteno: 2710× | komentáře: 0
orechove-maslo-na-salat.jpgNapůl fotoseriál, napůl komentář – aneb opět střípky z minulého týdne. Co mě potěšilo, naštvalo, rozesmálo nebo prostě nějakým způsobem zaujalo? Bylo toho poměrně dost a myslím, že by byla škoda to nedat na papír :-) Často stačí mít otevřené oči a mysl a třeba mobil při ruce. Ani tentokrát si ale neodpoustím trochu kritiky - začněme tedy tímto úryvkem z jednoho retailového časopisu: číst dál

To nechceš :D

Táňa (») | 9. 9. 2017 | přečteno: 1001× | komentáře: 0
img-20170909-132607.jpgProtože někdy fotka řekne víc než tisíc slov.. :) číst dál

9 jídelních zvyklostí, kterým nerozumím

Táňa (») | 19. 8. 2017 | přečteno: 2343× | komentáře: 3, poslední: 4. 9. 2017
bufet_3.jpgJasně, já vím, že je sto lidí a sto chutí a tak dále :) Nicméně některá tradiční oblíbená jídla, zvyklosti a postupy jsou pro mě záhadou, kterou pořád nedokážu pochopit (asi jako oblíbenost nesmyslného klišé „coffee to go“ :D). Pomůžete mi je objasnit :)? číst dál

A to jako jíš jen tak sýr bez chleba :D?

Táňa (») | 3. 8. 2017 | přečteno: 3827× | komentáře: 0
p7060044_2.jpgKdo si hlídá stravu, je divnej – s tím se smiřte a neřešte to :)! Dnešní populace je zkrátka zatím pořád ještě nastavená na stádnost - a pokud projevíte jen malinko vůle nedělat si z žaludku popelnici a nebýt takové to prase, které všechno spase, ve většinové společnosti narazíte. A pak se možná nevyhnete i pár „vtipným“ otázkám a komentářům. Které mě dostávají nejvíc? číst dál

Rok a půl bez lepku? Je to taaak jednoduché :)!!!

Táňa (») | 24. 6. 2017 | přečteno: 1887× | komentáře: 0
dsc0097_2.jpgJe to už více než rok a půl, co jsem definitivně přestala jíst lepek. Ne že bych se s ním před tím kdovíjak cpala, ale nějaké ty žitné knackebroty sem tam byly – a ano, občas přišla chuť i na takový ten klasický český rohlíček se šunkou a máslem :) Dnes to popravdě už moc nechápu – přijde mi to jako dávná minulost a pevně doufám, že mi tento „lepší“ styl stravování vydrží! Protože upřímně – ono je to tak jednoduché :-)!!! Nebo jsem snad z jiné planety? Všude se totiž dočtete, že být na bezlepkové dietě je složité, nákladné, komplikované, jak to omezuje provoz dítěte, celé rodiny a bůhví jestli ne celé zeměkoule. Vždycky, když vidím podobná vyjádření na různých webech nebo v časopisech, napadá mě jediné – proboha, lidi, co blázníte? Opravdu je tak nesmírně nákladné kupovat základní potraviny a z nich vařit? Opravdu je komplikované, ne-li přímo nemožné, dát si v restauraci dát rýži místo knedlíků? Požádat o zeleninovou přílohu místo těstovin? Nebo jen někdo dělá z komára velblouda a hledá důvody, aby nemusel hledat způsoby :)??? číst dál