Jasně, já vím, že je sto lidí a sto chutí a tak dále :) Nicméně některá tradiční oblíbená jídla, zvyklosti a postupy jsou pro mě záhadou, kterou pořád nedokážu pochopit (asi jako oblíbenost nesmyslného klišé „coffee to go“ :D). Pomůžete mi je objasnit :)?
Cibule, kam se podíváš
Ano, ano, cibule - královna kuchyně :-) Chápu, že tato svérázná zelenina má v řadě pokrmů místo a některá jídla by bez ní dokonce ztratila svou podstatu – třeba cibulový koláč nebo cibulové kroužky (brr..) :-) Ale opravdu ji všichni kuchaři a hospodští musí rvát v obrovském množství do každého jídla? A navíc syrovou, tak aby člověk pomalu necítil nic jiného? I veškeré kuchařské webové stránky s recepty cibulí doslova přetékají a podle mě naprosto zbytečně. Cibule přece není sůl, aby patřila úplně do všeho! Vážně musí být v rajčatovém salátu? V okurkovém salátu? Ve fazolovém, v bramborovém i vaječném, zkrátka v jakémkoliv salátu, který tím úplně zkazí a zabije přirozenou a jemnou chuť zeleniny, masa a dalších surovin? Proč? Nebo v míchaných vajíčkách? Cca před týdnem jsem si je dávala k snídani na benzínce a cibule tam bylo snad víc než vajec samotných! Nebo v grilované zelenině?! Pár klínků cibule – ok – ale dostat v rámci šetření jako grilovanou zeleninu dva proužky papriky a hromadu cibule považuji za výsměch zákazníkovi. Bohužel ne vždy si člověk vzpomene na kouzelnou formulku „bez cibule, prosím“ a jídlo se pak často pro cibulový odér vážně nedá jíst. Velká škoda a palec dolů :)
Snídaně do postele
Snídaně do postele! Může být Podle filmových klišé větší romantika :)? Má to ale jeden háček - jsou lidé, kteří snídat musí a lidé, kteří snídat nemusí :) Pro mě by snídaně nachystaná do postele byla spíš noční můrou - ráno hlad absolutně necítím a první jídlo jsem schopná pozřít většinou až několik hodin po probuzení. Nicméně nerozumím ani skupině „snídačů“: vážně si někdo užije jídlo v posteli? Rozlámaný po noci a uválený v pyžamu? Drobící na peřiny, bryndající kávu, v nějaké nepohodlné poloze s balancujícím tácem/hrnkem/talířem na kolenách? Fakt není lepší nejdřív vstát, pořádně se protáhnout, probudit se sprchou a pak teprve jít ke stolu a udělat si k té snídani pohodlí :)?
Koblihy, palačinky a lívance
Mohli byste si myslet, že tohle píšu jako člověk zdegenerovaný bezlepkovou dietou, ale omyl – podobné věci nesnáším od malička :) Když se podívám na palačinku, vidím jenom slepenou mouku osmaženou v oleji, když se podívám na lívanec, vidím totéž :) Nejenom, že to nemá žádnou chuť, podle mě je to i dost nechutné :D A smažená kobliha, ještě třeba pocukrovaná a plněná nějakou marmeládou? Nebo třeba donut, což je totéž v americkém vydání, jen s dírou uprostřed :)? Prosím prosím řekněte mi.. co na tom kdo má???
Posedlost jedinou věcí
Samozřejmě, že je naprosto soukromou věcí a filozofií každého, jak se stravuje a přistupuje ke svému zdraví. Nicméně výživa je jeden velký komplexní celek - a tvrdohlavé zaměření se na jediný faktor a ignorování všeho ostatního často působí poněkud.. no, přinejmenším úsměvně :) Někdo přestane jíst ze dne na den „jedovaté“ maso, ale na druhou stranu se cpe horem dolem sójou, která poškozuje štítnou žlázu a hormonální systém těla. Další se rozhodne vyřadit cukr, ale láduje se umělými sladidly nebo sirupy plnými fruktózy, po kterých se tloustne jedna radost.
Jiný usoudí, že raw dieta bude to pravé – ovšem namísto skutečného jídla se vrhne na jezení raw dortů, zákusků a „smůtíček“ plných přeslazených banánů, plesnivých hrozinek a červivých datlí :) Další člověk hrdě prohlašuje, že „nejí bílé pečivo“, ale kolik éček má to „tmavé“ barvené vším možným, už ho nezajímá. Jiný člověk se na kávu tváří, jako by to byl heroin – ovšem proti pochybné obilné náhražce nebo sladké modré limonádě nemá naprosto nic :) Co tím chci říct - že nejlepší by bylo nejíst nic a že na něco umřít musíme :)? No, částečně je to pravda :D Ale teď vážně – pokud je 99% naší stravy supermarketový odpad, nezachrání nás, že se zaměříme na jedinou maličkost a po ní půjdeme jako slepice po flusu :) Zdravější, štíhlejší a ve formě budeme jen tehdy, když budeme jíst především MÉNĚ a především skutečné jídlo. Ne tehdy, když se sice každý týden budeme ládovat pizzou, ale zato zuřivě odmítat „hormonové“ kuřecí maso, „karcinogenní“ plasty, konzervy a mikrovlnky.. :-)
Jezení starého pečiva
Kvalitní čerstvé pečivo chutná skvěle – to uznávám i přesto, že už ho pěknou dobu nejím. Stejně tak taková rozpečená bageta nebo křupavá topinka s (arašídovým) máslem má něco do sebe. Ale proboha – gumové housky a rohlíky? Tři dny starý chleba? To jsou věci, které jsou dle mého názoru na hranici poživatelnosti – nebo spíše za ní :) A přesto patří k věcem, které všichni okolo mě jedí s takovou samozřejmostí, jako by to byla ta největší lahůdka. Obyčejný x dnů starý chléb ke guláši nebo párku v restauraci. Neopečený toustový chleba s čímkoliv. Několik dní namazaná uválená bageta na výletě nebo na dovolené. A tak dále a tak podobně. Já to prostě nemůžu pochopit - to jako vážně někomu chutná??? A neobrací se mu z toho žaludek? V tom případě klobouk dolů – já bych to nedala :)
Sladkosti ke kávě
Káva je prostě káva. Specifická, nenapodobitelná a nenahraditelná. Má zajímavou chuť sama o sobě, kterou cokoliv dalšího narušuje – proto nechápu kávu s mlékem a nechápu kávu s cukrem. Není to totéž jako třeba pivo s mlékem :)? Ok, dejme tomu, že to někomu chutná, samotná káva je pro něj hořká. Ale čemu vážně nerozumím? Sušenka nebo čokoláda ke kávě :)
Jakkoli mám ráda hořkou čokoládu, nenapadlo by mě jíst ji ke kávě. A sušenka? Opravdu po kousnutí do sladké moučné sušenky ještě cítíte skutečnou chuť kávy? Nebo už jen cukrové drobečky v puse a jakousi hnědou vodu? Za mě zkrátka sladké ke kafi nepatří, nemůžu si pomoct – problém je, že tento názor mám jenom já :) Takže prostě vím, že i k dalšímu kafi v restauraci bude neomylně patřit Lotuska, bez ní by to zkrátka asi nešlo.. :D Kéž by se tak české kavárny raději konečně naučily podávat ke kávě vodu.. :(
Tříchodový oběd
Tříchodový oběd nebo večeře – to znamená polévka, hlavní jídlo a dezert - je prostě špatně už z podstaty :-) Nejde-li o degustační menu (což v českých závodních jídelnách a restauracích opravdu nejde :) ), pak je jednak takové jídlo najednou příliš velké, jednak naprosto hloupě poskládané.
Co se týká množství, nejsem sice zastáncem pidi mini jídel a svačinek desetkrát denně každou hodinu, ale běžné menu je dejme tomu třeba tři čtvrtě kila potravin naráz do žaludku – a to teda upřímně řečeno opravdu normální není :-) Takové přejídání a vykrmování vede jedině k tomu, že se člověku žaludek roztáhne a vyžaduje nadměrné množství jídla neustále – odsud už je samozřejmě k obezitě jen krůček. Tenhle faktor ještě posiluje skutečnost, že menu musí být „levné“ – výjimkou pak nejsou třeba porce masa o váze 20 (ano, dvacet :) ) gramů a k tomu taková hromada brambor, že by to zabilo i slona :) Po zelenině samozřejmě ani památky (ne, smažený květák opravdu není zelenina :-) ), přitom by to mělo být obráceně - málokdo má dnes tak namáhavou práci, aby potřeboval jíst jako dřevorubec! Zvlášť když jsou taková „meníčka“ oblíbená především u lidí, kteří celý den sedí v kanceláři a jejich jediným pohybem je klikání na klávesnici. Navíc klasické jídlo typu knedlík s masem a omáčkou člověka naprosto otupí a uspí, pokračovat v nějaké práci nebo duševní činnosti je pak téměř vyloučené.
Druhá věc je skladba takového menu: zatímco polévka na začátku je ok – dostaneme do sebe tekutiny, zahřejeme se a v dalším jídle pak třeba nemáme potřebu sníst tolik – zákusek nebo ovoce na závěr je totální nesmysl :)
I pokud sníme hlavní jídlo, které je více méně umírněné a v pořádku (třeba hovězí vývar, maso a k němu fazolky, vepřové nebo rybu se špenátem, zelím atd.), následným moučníkem si krevní cukr vystřelíme do oblak a chuť na sladké nás pak bude pronásledovat po celý zbytek dne. Nehledě na to, že ovoce se má jíst zásadně samotné a na lačný žaludek, jinak ve střevech kvasí a zahnívá – to je přesně ten důvod, proč vás po všech těch jablkách, banánech a mandarinkách „bolí bříško“ :D No, má cenu k tomu ještě něco dodávat :)?
Čištění zubů PŘED SNÍDANÍ
Ne, ale vážně, tohle mi vysvětlete :-) Čistíte si boty, než jdete kydat hnůj? Vytíráte podlahu, než začnete malovat? Myjete nádobí předtím, než na něj dáte jídlo? Pokud nejste pod silným účinkem nějakých návykových látek, pak asi ne. Tak mi ale prosím vysvětlete záhadu, které prostě nemůžu přijít na kloub! K ČEMU je čištění zubů PŘED snídaní :)???
Nečištění zubů po jídle!
A teď mi vysvětlete tohle :-) Vážně vám nevadí s nevyčištěnými zuby po jídle chodit někde celý den???
PS: Pokud článek vyznívá pro někoho urážlivě, pak se omlouvám, rozhodně to není úmysl :)! Berte prosím vše s nadhledem a nadsázkou – a klidně mi k tomu napište nějaký svérazný osobní komentář :)