Jasně, sto lidí sto chutí a tak dále, známe to všichni :-) Na druhou stranu v jednom mezi lidmi panuje vzácná shoda: Když začnete jíst zdravě a čistě, i Vaše chutě se postupem času vyčistí. A když se navíc naučíte zdravě a jednoduše vařit, běžné pokrmy v mnoha běžných restauracích už Vám prostě pak tak nějak.. no, nechutnají :D Paradoxní je, že ač na jídlo rozhodně nemáte speciální požadavky, najít restauraci, kde by Vám chutnalo, je najednou prostě nadlidský úkon. Proboha, vždyť já bych chtěla jen čerstvé dobré jídlo, minimálně kořeněné, nezaflákané tunou cukru, přepáleného oleje, glutamátu, octa, cibule a podobných dobrot. Proč mi nikde nedají jednoduché vařené hovězí, brokolici v páře, cizrnu se sýrem a bylinkami? Proč nikde nevaří „špenát“ jako „špenát“ – nikoli jako břečku s hromadou mouky a smetany? A proč prosím v celé České republice neexistuje restaurace, kde by Vám přinesli chutnou grilovanou zeleninu?!
Asi nemusím zdůrazňovat, že v ČR jím mimo domov už jen minimálně, pokud možno vůbec – jídlo, které si nepřipravím sama, mi jednoduše nechutná a je tak pro mě naprosto zbytečné. Od Šumperku po Děčín si zkouším dávat kde co – naposledy jsem dala v Dolních Břežanech přes 300 Kč za oběd obnášející studený vývar, vysušené kuřecí prso a opět „grilovanou“ zeleninu – tj. hromadu nechutně nacuclého, byť stále syrového lilku, syrové smradlavé cibule a syrové cukety válející se v tuně vyjetetého motorového oleje. Stejně špatnou zkušenost mám s „klobásami“ – v ČR hromada mouky slepená glutamátem, která tak tak drží pohromadě... (chorizo na této fotce prostě neseženete..)
..s vepřovými výpečky se zelím – v ČR 2 sousta masa, hromada špeku a zelí s tunou cukru – i s rádoby zdravými veganskými restauracemi – pálivá hora rýže se sojou stokrát jinak a vždy stejně aneb sojovka královna kuchyně (nemluvě o tom, že za jídlo v ceně pár haléřů si tyto restaurace účtují stovky korun).
.. Závěr číslo jedna? Pro dobrou restauraci půjdu světa kraj! Znáte nějakou takovou :)?
... Závěr číslo dvě? Není nad to se najíst doma – takový čerstvý vařený chřest, vařené vejce a kozí sýr – a jako zákusek čerstvý fenykl :) (ne, pořád mě to nepřešlo!)
Co víc si přát?
... Pokračování příště :)!