Není jich znovu devět jako v předchozím článku – je jich už snad nepočítaně :) Řekla jsem si proto, že úvahu raději rozdělím - ať máte co číst a ať vás nerozčílím až příliš :-) Budu se těšit na komentáře, protože to jídlo je prostě záhada! Vysvětlí mi někdo níže uvedené zvyklosti???
All inclusive pobyty
Víte, já mám to jídlo taky fakt ráda :) Nicméně abych si ho užila a chutnalo mi, tak mi musí taky někdy vyhládnout a vytrávit. Tipovala bych, že to budou mít všichni tak nějak podobně, ale soudě podle oblíbenosti all inclusive dovolených u moře je to opět věc, u které jsem z jiné planety. Dát si pestrou snídani, oběd a večeři, ochutnat místní speciality – ok. Ale od rána do večera ležet u bazénu a prostě jenom jíst a pít??? To by mě bavilo tak jeden den, možná ani to ne. Podle mě je fajn, když jsou věci vyvážené – a čeho je moc, toho je zkrátka příliš. Jednak nechápu, kde je pak nějaká „dovolená“ a zážitky, když je člověk celý den uvázaný v hotelové jídelně a na baru, jednak nechápu, jak to ti lidé všechno stráví a že jim není zle fyzicky i psychicky.
Ještě „vyšší level“ pak je, když na podobný pobyt vyrazí člověk, který by rád zhubnul. Zkrátka místo aby vyjel někam na kolo, do hor a podobně, tak naopak vyhledává dobrovolně zájezdy, z kterých se vrátí vypasený jako čuňátko (a pak bude řešit na diskuzích, jak to shodit). Nový druh masochismu?
Gumové sladké housky od Mc Donalda
V minulém díle jsem psala o tom, že nechápu pojídání starého a gumového pečiva. A na podobnou úroveň bych zařadila nechutné a sladké housky od McDonald´s. Teda nejen housky – oblíbenost jídel z těchto zařízení je pro mě záhadou tak nějak celkově, ale to odporné pečivo jednoznačně vede. Kdo někdy byl v Americe, ten dobře ví, že cukr je tam běžnou součástí všech potravin – od mléka přes čaj až po pečivo. A speciálně ty různé měkké oslazené „bulky“ a housky jsou podle mě za hranicí poživatelnosti. Kvalitní mleté hovězí mi chutná, sýr dejme tomu taky, okurka, ok. Ale tohle :)??? To má být reklama vzbuzující chuť? A při pohledu na tu housku.. Jak se to jen říká – „velebnosti, jdu blejt :-)“?
Umělé "zdravé" potraviny
A protože už jsem nakousla tu Ameriku.. Když jsem tam byla devět let zpátky, nestačila jsem zírat, jaké hnusy je tam možné běžně koupit – tuny výrobků bez cukru, bez kalorií, bez tuku, prostě BEZ NIČEHO :) Totální nesmysly, které se nedají jíst, ale slouží k tomu, aby si aromaty zblblý spotřebitel mohl nacpat břicho a měl pocit, že vlastně drží dietu. Většinou jde o výrobky s vysokým podílem vody, zahušťovadel a umělých sladidel, které se v laboratořích tak dlouho barví, nafukují, mění, zpracovávají, voní různými aromaty a příchutěmi, až dostanou finální podobu – buď nějakého Walden Farms Sirupu, jogurtu bez tuku a cukru, omáčky nebo čokolády bez cukru a kalorií, tyčinky bez cukru a tuku.. TO pro mě tehdy byla Amerika! Dnes ovšem zírám podruhé – a to nejenom proto, že se to vozí už i k nám. Především proto, že se to na mě valí ze všech blogů a lidé jsou z toho nadšení :) Jelikož – jak asi vidíte – sama mám blog a často přidávám recenze na potraviny, tohle je prostě nad moje chápání :-) Miluju vaření, miluju skutečné jídlo, jeho přípravu i nakupování, takže v tomto jsem asi naprosto out a stará. Proboha – označovat za potravinu něco, co vzniklo téměř kompletně v laboratoři? Dávám to na stránku, která má být o zdravém životním stylu? Radit lidem, co jíst a přitom se sám/sama plnit tím nejhorším, co lze v roce 2017 vyrobit a koupit? Achjo :)
Jídlo za běhu na stojáka
Ano, chápu, že ne vždycky je možné si k jídlu sednout a sníst si jej starožitným příborem a naservírované na zlatém podnose :) Na druhou stranu – opravdu musíte jíst párek v rohlíku a přitom utíkat na metro, jinak umřete hlady? Opravdu nemůžete počkat a najíst se o něco později jako člověk? Možná to nevíte, ale při delším hladovění si rozhodně zdraví nepoškozujete – a jíst normálním způsobem u stolu není znakem fiflenkovství, ale nutností pro správné trávení. Když vidím člověka, který se cpe málem někde nad kanálem, pokaždé si říkám, jestli je tak strašně nenažraný nebo tak strašně vytížený :) Anebo ani nevnímá, že vůbec něco jí? Zažila jsem třeba PPL dopravce, který se jednou rukou cpal koblihou a druhou – stejně mastnou - mi podával s plnou pusou dokumenty k podpisu, stejně jako paní – silně obézní - která hltala na stojáka pizzu v metru tak narvaném, že nemohla téměř pohnout rukou. Možná si řeknete, že je to normální, ale normální to není – je to jenom BĚŽNÉ. Stejně jako je ve společnosti BĚŽNÁ následná obezita, žaludeční vředy a tak dále. A navíc, v MHD je jídlo oficiálně zakázané a má to asi svůj důvod. Proto vás prosím – přestaňte mávat ostatním v autobuse pod nosem páchnoucí bagetou s cibulí a běžte se najíst do jídelny ke stolu. Nebo bude brzy normální jíst třeba na záchodě..???
Studené kafe
Pozor, nemám na mysli ledovou kávu :) Ta je studená záměrně a v horkém létě chutná báječně. Co ale považuji za bohužel rozšířený humus, je vychladlé kafe. Vzhledem k tomu, že káva patří k „teplým nápojům“ (alespoň ji tam jídelní lístky běžně řadí), tak podle mě taková má i být. Nebo spíše horká. Dostat v restauraci nebo v autobuse studené kafe – a mám chuť to člověku, který mi ho přinesl, vylít na hlavu. Protože to se opravdu pít nedá! Stejně tak je mi i záhadou, že někdo popíjí obří hrnek kávy studené jak psí čumák třeba celé dopoledne. Vážně vám to chutná???
Mega tašky rohlíků aneb „Rohlíčků?“„Třicet!“ :D
Nic proti rohlíkům, také jsem je kdysi jedla, že ano.. Dnes mě sice už nelákají, ale to je jiná věc. Chápu, že ne každý chce být na bezlepkové dietě a věřím, že když si dá člověk občas rohlík, rozhodně ho to nezabije. To, co mě zaráží, je MNOŽSTVÍ, v jakém se ty rohlíky u nás konzumují.
Nebo se mi to jen zdá? Ač velice nerada, občas vyrazím na nákup do Kauflandu – přece jen ho mám blízko a nakoupit vše na jednom místě je někdy fajn. Nicméně když se rozhlédnu ve frontě u pokladny.. mega pytel rohlíků nechybí snad nikomu, leckdo má i dva nebo tři :)! U Vietnamce, který nakupujte na krám, to chápu, u běžného člověka mi to prostě hlava nebere. Když slyším u pokladny oblíbený dialog: „Rohlíčků?“„Třicet!“ mám pocit, že se budu smát nahlas. To opravdu někdo zkonzumuje šest nebo deset rohlíků každý den? Nebo má tak velkou rodinu? Nebo živí celou maringotku běženců? A napadlo vůbec většinu populace, že se dá jíst i něco jiného :)?
Tak co vy na to? Poznáváte se nebo nad výše uvedeným taky kroutíte hlavou?