Dezerty

Nugátová čokoláda s krystalovou solí

Táňa (») | 29. 4. 2017 | přečteno: 2219× | komentáře: 0
dsc0044.jpgSlaná čokoláda?! Pro mnoho z vás už asi nic nového, pro mě naprosté zjevení. V dobrém slova smyslu! Zatímco dnes tak populární „slaný karamel“ mě vůbec nezaujal (ale ochutnala jsem ho jen jednou, takže změna je ještě možná.. :) ), čokoláda s krystalky himalájské soli si mě okamžitě získala. Vlastně ani nevím, jak mě poprvé napadlo to zkusit, každopádně nemůžu hodnotit jinak, než – „nebe v hubě“ :-) Hledáte-li originální dáreček pro mlsouny, právě jste ho našli! číst dál

Cheesecake z arašídového másla

Táňa (») | 11. 2. 2017 | přečteno: 2243× | komentáře: 0
dsc0024_2.jpgCheesecake bez mouky po stopadesáté? Ano! A pořád mě to baví :) Kolikrát si říkám, že upeču něco složitějšího, sofistikovanějšího a zdlouhavějšího, ale pak si řeknu - a proč vlastně? Při vší úctě ke všem závinům, roládám a trojitým dortům ve tvaru kosmické rakety - nic lepšího než cheesecake zatím nikdo nevymyslel :-) Navíc přidávat do dezertů oříšková másla má celou řadu výhod: hotový výrobek jednak obohatíte o dobré tuky, jednak jimi nahradíte "mouku" i krém zároveň. Především ale získáte pokaždé jinou, zajímavou chuť, která je díky poctivým surovinám neuvěřitelně intenzivní a lahodná. Takový pistáciový nebo kokosový cheesecake z ořechového másla se chuťově naprosto nedá srovnat s komerčním výrobkem z obchodu, kde je na ochucení použitá v lepším případě cukrářská pasta s alespoň pár procenty oříšků, v horším případě jenom aromata a barviva.  číst dál

Kakaový koláč z pohanky a kysaného zelí

Táňa (») | 11. 1. 2017 | přečteno: 1689× | komentáře: 0
bezlepkovy-nutspread-kolac.jpgJak asi může vypadat a chutnat jídlo z pohanky, vajíček a kysaného zelí? Určitě ne jako kakaový koláč! Ne? Ale ano.. :) číst dál

Bezlepkový čokoládový závin s oříškovým máslem Nutspread

Táňa (») | 25. 12. 2016 | přečteno: 1404× | komentáře: 0
nutspread-cokoladovy-zavin_2.jpgCož takhle dát si šáteček s čokoládou :)? Různé croissanty, plněné záviny, buchtičky a šátečky s čokoládou nebo „nutellou“ patří k věcem, které milují nejenom děti. Bohužel ty běžně prodávané jsou většinou z rozmrazeného polotovaru a těžko v nich najdete něco kvalitního – bílá pšeničná mouka, glukózový sirup, palmový olej, místo čokolády pochybná tuková poleva, místo oříšků chemické aroma.. Navzdory tisíci položkám ve složení je výsledek většinou suchý, tvrdý a nepoživatelný, ačkoliv se z nich často line vůně na kilometry daleko a lidé na ně v metru ochotně stojí fronty (ať žijí vonné rozprašovače, že.. :) ). Pokud máte ale rádi dobré jídlo, asi si na mouce slepené nějakou divnou hmotou se strouhankou a kypřidlem už prostě nepochutnáte. Naštěstí to jde dnes už udělat i jinak - zkuste můj recept a uvidíte, že to bude jako zjevení :) Ano, i croissant s čokoládou lze upéct zdravě a navíc CHUTNĚ! číst dál

A kdo nemá limetu, dá tam.. CUKETU!

Táňa (») | 10. 7. 2016 | přečteno: 3258× | komentáře: 0
dsc0148.jpgNene, tentokrát nepůjde o příspěvek ve stylu chytrá jak rádio nebo lamentování nad kuchařskými či potravinářskými zvrhlostmi kohokoliv. Tentokrát vám ukážu úžasný a bezlepkový cuketovo-kokosový cheesecake! Původně měl být limetkový, jenomže - true story – limetku neměli. Prostě NEMĚLI. A ačkoli jsem ten svůj vysněný koláč viděla už v živých barvách, na obcházení prodejen čas nebyl. Inu limetu jsem nahradila tím, co mám doma bezpečně vždy a v jakémkoli množství – cuketou! číst dál

Fazolový koláč z ořechových másel

Táňa (») | 24. 6. 2016 | přečteno: 1759× | komentáře: 0
dsc0139.jpgDalší fazolový koláček! Opět bezlepkový, opět fantastický a navrch plný oříškových másel. To budete koukat! číst dál

Ricottové koule s kokosovým máslem Nutspread

Táňa (») | 6. 2. 2016 | přečteno: 2395× | komentáře: 0
dsc0009.jpgZdravé dezerty bez cukru, dietní sladkosti, mlsání bez výčitek? Upřímně řečeno, na podobné hlášky a lákadla v médiích začínám být alergická! Zajímavý nadpis totiž většinou vystřídá zklamání z toho, že co běžné weby prezentují jako „zdravý dezert“ pro mě znamená buď z mnoha důvodů nejedlý (ala kyselý jogurt bez tuku s červivými datlemi a plesnivými vločkami), „bez cukru“ rovná se plné vysokoglykemických lepivých sirupů, případně že „zdravé“ znamená pouze se špaldovou moukou místo bílé.. Najít dezert, který není chuťově unylý nebo nacpaný lepkem a fruktózou je jako hledat jehlu v kupce sena. Ale teď můžu konečně s radostí říct: Našla jsem ho :)!!!   číst dál

Cheesecake z cizrnového těsta

Táňa (») | 25. 9. 2015 | přečteno: 2682× | komentáře: 0
dsc0025.jpgTři mouchy jednou ranou – tak nějak bych pracovně nazvala tento koláč, krásně v sobě spojující tři věci, na něž jsem se už delší dobu chystala: cheesecake (který jsem ho uviděla někde na obrázku a dostala na něj hroznou chuť), cizrnu na sladko (protože když jde brownies z fazolí, půjde to i z cizrny :)! ) a těsto z vařených žloutků (na které jsem už několikrát četla pochvalné komentáře). Koneckonců, času na pečení je málo a kdo by ty koláče taky pořád jedl, že :-)?! A ač jsem si nebyla vůbec jistá, jestli tato podivnost nepoletí ve finále do koše, báječná cizrna mě opět nezklamala. Na slano září, na sladko exceluje! číst dál

Kakaovo-mandlové pohankové kostky

Táňa (») | 30. 8. 2015 | přečteno: 2236× | komentáře: 0
dsc-0019_2.jpgNež si povíme opět něco víc o glykemickém indexu a o tom, jak má vypadat správná svačinka :) mám tu pro vás po delší době jeden zdravý recept na osvěžující letní dezert. Je bez mouky, plný kakaa, mandlového másla, odlehčený strouhanou cuketou a krásně voní po perníku. A navíc tentokrát i opravdu pěkně vypadá.. :) číst dál

„Brownies“ černé jak bota – z červené čočky a pohanky

Táňa (») | 5. 4. 2015 | přečteno: 3265× | komentáře: 3, poslední: 9. 2.
p3310832_2.jpgJedli jste někdy z čočky buchtu? Já teď už ano.. Je to asi parádní zvrhlost, ale upřímně řečeno – bylo to to nejchutnější, co jsem z téhle luštěniny v poslední době vytvořila.. :-) Pokud vám tedy taky čočka už podezřele dlouho vegetuje netknutá ve spíži, inspirujte se tímto úžasně překvapivým receptem plným kakaa. Netradičním dezertům zdar :)! číst dál

Listové šátečky s ořechovým máslem Nutspread

Táňa (») | 8. 2. 2015 | přečteno: 2169× | komentáře: 0
p1250914.jpgCo si budeme nalhávat, listové těsto není po výživové stránce žádná hitparáda. Bílá mouka, nějaký ten průmyslový tuk, možná pár éček pro delší trvanlivost.. a přesto je mezi lidmi tak oblíbené :-) (Jak jinak si vysvělit, že u stánku s Fornetti pořád stojí fronty :)?! )Pár dobrých vlastností asi přece jenom má - je velmi rychle připravené, levné, chuťově výborné a nesmírně variabilní - dá se naplnit na tisíc způsobů a málokdy je výsledek vysloveně špatný. A pokud jako náplň použijeme přímo to, co máme nejraději, pak bude opravdu těžké něčemu takovému odolat.. číst dál

Bezlepkový perníkový koláč z ořechového krému Nutspread

Táňa (») | 3. 8. 2014 | přečteno: 4235× | komentáře: 0
p6220013.jpgPouhé 4 suroviny, minimum času a špinavého nádobí - ořechové krémy Nutspread  představují naprosto novou dimenzi pečení :o)! Ještě nikdy nebyly vaše dezerty tak intenzivní, tak ořechové a tak voňavé. Nechci vnucovat, ale já jsem nadšená :-) číst dál

Kokosová bonboniéra bez cukru

Táňa (») | 12. 4. 2014 | přečteno: 3850× | komentáře: 1, poslední: 12. 4. 2014
p4120053.jpgKdo si hraje, nezlobí :) číst dál

Krémový fazolový koláč s kokosovým cukrem

Táňa (») | 2. 2. 2014 | přečteno: 3296× | komentáře: 0
p1260104.jpgDokonalý v každém detailu.. číst dál

Makový závin v rýžovém papíru

Táňa (») | 19. 1. 2014 | přečteno: 2709× | komentáře: 2, poslední: 19. 1. 2014
p1120099.jpgČesko-asijský mišmaš :) číst dál