Makový závin v rýžovém papíru

Napsal Táňa (») v neděli 19. 1. 2014 v kategorii Dezerty, přečteno: 2708×
p1120099.jpg

Česko-asijský mišmaš :)

Udělat dobrý a přitom zdravý bezlepkový závin může být opravdu oříšek. Když odhlédneme od použití kupovaného bezlepkového těsta, které je plné škrobu, emulgátorů a dalších zbytečných přísad, zbývají nám dvě možnosti – zkusit si vyrobit vlastní těsto anebo sáhnout po rýžovém papíru. První možnost by byla ideální, nicméně domácí příprava bezlepkového těsta vyžaduje trochu cviku, zkoušení a hlavně času, přičemž výsledek je vždycky trochu nejistý :-) Protože však v tomto případě mělo jít o rychlovku, zvolila jsem raději sázku na jistotu v podobě rýžového papíru. Navzdory názvu této suroviny byl závin velice jedlý :)

Suroviny na 1 závin:

6 plátků rýžového papíru

200 g bílého zelí

200 g sýra cottage

50 g mletého máku

50 g strouhaného kokosu

vejce a máslo na potření

Rýžový papír je běžně používanou surovinou v asijských bistrech, v českých domácnostech se s ním ale nejspíš zatím moc nesetkáte.P1120084

Sama jsem jej objevila teprve před pár lety zde na webu Toprecepty.cz díky autorce Tejaja – to aby mě někdo nenařkl, že se tu chlubím cizím peřím :) K dostání je však papír dnes už téměř kdekoliv – v supermarketech, obchodech se zdravou výživou, vietnamských večerkách i běžných potravinách – stačí koukat kolem sebe a určitě ho objevíte :) Nečekejte od něj, že s ním upečete štrúdl jako od babičky – „těsto“ je spíše křupavé a chuťově velmi jemné až nevýrazné. O to důležitější je samozřejmě náplň a ta se v tomto případě opravdu povedla. Typicky česká surovina, kterou mák bezesporu je, vytvořila s asijským obalem velice chutnou dvojici :)

Rýžový papír si namočíme do vody, aby změknul a necháme jej na čisté utěrce okapat. Do vroucí vody nasypeme nakrájené zelí a povaříme asi 10 minut. P1120085 Uvařené zelí rozprostřeme na rýžový papír..P1120087

zasypeme mletým mákem,P1120088

přidáme kelímek sýra cottage..P1120089

a nakonec strouhaný kokos.P1120091

Závin velice opatrně zabalíme :o)P1120092

potřeme vajíčkem a rozpuštěným máslemP1120093

a upečeme do zlatova ve vyhřáté troubě.P1120096

Co říci k výsledku? Závin se špatně krájí..P1120098

ještě hůře se jí...P1120099_2

a popravdě řečeno, hezky taky zrovna nevypadá..P1120100

ale! je TAK dobrý, že mu to prostě všechno rádi odpustíte :)P1120101

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: NE

Bez cukru: ANO

Sacharidy celkem: 30 g

Glykemický index:

Jak jsem už naznačila v úvodu, rýžový papír je takovým výživovým kompromisem. Nejedná se rozhodně o nejzdravější potravinu na světě – rýžová mouka má vysoký glykemický index a tělu vlastně nepřináší žádné významné živiny. Na 100 g obsahuje cca 80 g sacharidů, což odpovídá hodnotě bílé rýže.

Na druhou stranu, abyste snědli deset deka rýžového papíru, to byste se museli opravdu hodně snažit :) Tato surovina se používá spíše jako obal právě na nejrůznější závitky a množství v jedné porci je tak většinou zanedbatelné. Glykemický index je zde navíc snížen náplní složenou ze samých tuků a bílkovin – zelí s cottage, mákem a kokosem vás zasytí opravdu na dlouho. Náplň je připravena bez jakéhokoli cukru a výsledné množství sacharidů ve „štrúdlu“ je tak jen okolo 30 gramů.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Lenka z IP 90.178.167.*** | 19.1.2014 16:42
To vypadá výborně! Mám doma všechno kromě máku, možná by šel vynechat, ale mám ho moc ráda, tak asi s pečením počkám, než zkompletuji suroviny. Ale je to vynikající nápad smile Málokde najdu tak originální recepty jako tady na blogu!
Táňa | 19.1.2014 16:59
Děkuji Leni, takový komentář vždycky potěší smile Mák asi nahradit nelze, to je fakt smile, ale pokud máte velkou chuť do pečení, čistě kokosová verze bude taky vynikající. Snad vám bude chutnat!

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel sedm a dvě