Česko-asijský mišmaš :)
Udělat dobrý a přitom zdravý bezlepkový závin může být opravdu oříšek. Když odhlédneme od použití kupovaného bezlepkového těsta, které je plné škrobu, emulgátorů a dalších zbytečných přísad, zbývají nám dvě možnosti – zkusit si vyrobit vlastní těsto anebo sáhnout po rýžovém papíru. První možnost by byla ideální, nicméně domácí příprava bezlepkového těsta vyžaduje trochu cviku, zkoušení a hlavně času, přičemž výsledek je vždycky trochu nejistý :-) Protože však v tomto případě mělo jít o rychlovku, zvolila jsem raději sázku na jistotu v podobě rýžového papíru. Navzdory názvu této suroviny byl závin velice jedlý :)
Suroviny na 1 závin:
6 plátků rýžového papíru
200 g bílého zelí
200 g sýra cottage
50 g mletého máku
50 g strouhaného kokosu
vejce a máslo na potření
Rýžový papír je běžně používanou surovinou v asijských bistrech, v českých domácnostech se s ním ale nejspíš zatím moc nesetkáte.
Sama jsem jej objevila teprve před pár lety zde na webu Toprecepty.cz díky autorce Tejaja – to aby mě někdo nenařkl, že se tu chlubím cizím peřím :) K dostání je však papír dnes už téměř kdekoliv – v supermarketech, obchodech se zdravou výživou, vietnamských večerkách i běžných potravinách – stačí koukat kolem sebe a určitě ho objevíte :) Nečekejte od něj, že s ním upečete štrúdl jako od babičky – „těsto“ je spíše křupavé a chuťově velmi jemné až nevýrazné. O to důležitější je samozřejmě náplň a ta se v tomto případě opravdu povedla. Typicky česká surovina, kterou mák bezesporu je, vytvořila s asijským obalem velice chutnou dvojici :)
Rýžový papír si namočíme do vody, aby změknul a necháme jej na čisté utěrce okapat. Do vroucí vody nasypeme nakrájené zelí a povaříme asi 10 minut. Uvařené zelí rozprostřeme na rýžový papír..
přidáme kelímek sýra cottage..
Závin velice opatrně zabalíme :o)
potřeme vajíčkem a rozpuštěným máslem
a upečeme do zlatova ve vyhřáté troubě.
Co říci k výsledku? Závin se špatně krájí..
a popravdě řečeno, hezky taky zrovna nevypadá..
ale! je TAK dobrý, že mu to prostě všechno rádi odpustíte :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: NE
Bez cukru: ANO
Sacharidy celkem: 30 g
Glykemický index:
Jak jsem už naznačila v úvodu, rýžový papír je takovým výživovým kompromisem. Nejedná se rozhodně o nejzdravější potravinu na světě – rýžová mouka má vysoký glykemický index a tělu vlastně nepřináší žádné významné živiny. Na 100 g obsahuje cca 80 g sacharidů, což odpovídá hodnotě bílé rýže.
Na druhou stranu, abyste snědli deset deka rýžového papíru, to byste se museli opravdu hodně snažit :) Tato surovina se používá spíše jako obal právě na nejrůznější závitky a množství v jedné porci je tak většinou zanedbatelné. Glykemický index je zde navíc snížen náplní složenou ze samých tuků a bílkovin – zelí s cottage, mákem a kokosem vás zasytí opravdu na dlouho. Náplň je připravena bez jakéhokoli cukru a výsledné množství sacharidů ve „štrúdlu“ je tak jen okolo 30 gramů.