Jak asi může vypadat a chutnat jídlo z pohanky, vajíček a kysaného zelí? Určitě ne jako kakaový koláč! Ne? Ale ano.. :)
Pokud náhodou nevěříte svým očím a tápete v paměti, jestli není Apríla nebo něco podobného, vězte, že není! Koláč z kysaného zelí jsem ani nevymyslela – recept jsem zahlédla někde na internetu a okamžitě mi bylo jasné, že takový úlet musím vyzkoušet :-) Tak tady ho máte a garantuji vám, že je naprosto božský!
Suroviny:
100 g pohanky (kroupa, ne lámanka)
200 g kysaného zelí
200 ml kokosového mléka
3 vejce
2 lžíce kvalitního kakaa
2 lžíce kokosového oleje
50 g kokosového cukru
1 lžíce koření do perníku
½ lžičky badyánu
Pohanku namočíme alespoň na tři hodiny do vody a necháme nabobtnat, poté několikrát důkladně propláchneme a scedíme. Také zelí propláchneme a zbavíme případného koření. Vše umístíme do mixéru, přidáme ostatní suroviny kromě vajec a mixujeme asi minutu, dokud nezískáme husté hladké těsto. Pak do směsi zašleháme vejce jedno po druhém, vlijeme do pekáčku a umístíme do vyhřáté trouby.
Pečeme na 200 stupňů asi 45 minut, necháme na mřížce vychladnout a krájíme až druhý den.
Servírujeme horké ozdobené skořicí, badyánem a případně šlehačkou :)
Zkuste a nebudete litovat! Koláč je vitamínová bomba s úžasnou a intenzivní kořeněnou chutí – zahřeje vás doslova na těle i na duši. Díky zelí je krásně vláčný a šťavnatý, přitom po nějaké kyselosti nejsou ani stopy :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: NE
Sacharidy celkem: 120 g
Glykemický index:
GI koláče je nízký! Přestože obsahuje sacharidy, použila jsem velmi málo cukru a naopak navíc dostatek zdravých tuků, bílkovin, zeleniny :)! a koření. Určitě se nebojte použít jej i jako plnohodnotný oběd - skvěle sytí a přitom vaši glykemii rozhodně neohrozí.