A kdo nemá limetu, dá tam.. CUKETU!

Napsal Táňa (») v neděli 10. 7. 2016 v kategorii Dezerty, přečteno: 3263×
dsc0148.jpg

Nene, tentokrát nepůjde o příspěvek ve stylu chytrá jak rádio nebo lamentování nad kuchařskými či potravinářskými zvrhlostmi kohokoliv. Tentokrát vám ukážu úžasný a bezlepkový cuketovo-kokosový cheesecake! Původně měl být limetkový, jenomže - true story – limetku neměli. Prostě NEMĚLI. A ačkoli jsem ten svůj vysněný koláč viděla už v živých barvách, na obcházení prodejen čas nebyl. Inu limetu jsem nahradila tím, co mám doma bezpečně vždy a v jakémkoli množství – cuketou!

 

SUROVINY:

3 kelímky sýra cottage ve smetaně

200 ml kokosového mléka

200 g cukety

4 vejce

4 lžíce kokosového másla Nutspread

4 lžíce strouhaného kokosu

 

Často se vedou spory, z čeho má vlastně ten echt cheesecake být, aby nesl oprávněně název cheesecake a nebyl to prostě jen tvarohový koláč.

Pro mě byl absolutně nejlepší ten, který jsem kdysi pekla z čerstvé ricotty – ta je tak akorát tučná, tak akorát smetanová a přitom pořád ještě lehká. Pokud ovšem není po ruce, cottage považuji za super variantu – spojuje v sobě jak lahodnou smetanu, tak jemnou nakyslost tvarohu a přitom poměrně nízký obsah tuku. Jen je třeba pamatovat na to, že obsahuje více vody, „pojivo“ v podobě kokosového másla, mléka a strouhaného kokosu je tudíž v tomto případě nezbytné. Stejně tak se nemusíte bát jej péct o něco déle – suchý určitě nebude, protože „mokré“ suroviny jsou ve velké převaze. Tak ale teď už jdeme na to!

Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.

Sýr, kokosové mléko, kokos, máslo a ½ cukety vhodíme do robotu a rozmixujeme do hladkého krému. Druhou polovinu cukety nastrouháme na nudličky. Ušlehanou směs vlijeme do formy na pečení, promícháme s nastrouhanou cuketou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 30 minut na 200 stupňů, poté 30 minut na 150 stupňů. Ve vypnuté otevřené troubě necháme dojít klidně ještě hodinu, poté dáme na noc chladit do lednice. Krájíme až druhý den!

Dsc0143

 Dsc0149

Nutriční informace:

Bez cukru: NE

Bez lepku: ANO

Bez mléka: NE

Glykemický index:

Koláč tohoto typu je naprosto ideálním dezertem, který si můžete dát kdykoli Vás napadne – krásně nadlouho zasytí, dodá vám spoustu bílkovin a zdravých tuků a přitom nevystřelí váš krevní cukr až do vesmíru :)

Dsc0138_2

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel pět a třináct