Bezlepkový čokoládový závin s oříškovým máslem Nutspread

Napsal Táňa (») v neděli 25. 12. 2016 v kategorii Dezerty, přečteno: 1404×
nutspread-cokoladovy-zavin_2.jpg

Což takhle dát si šáteček s čokoládou :)? Různé croissanty, plněné záviny, buchtičky a šátečky s čokoládou nebo „nutellou“ patří k věcem, které milují nejenom děti. Bohužel ty běžně prodávané jsou většinou z rozmrazeného polotovaru a těžko v nich najdete něco kvalitního – bílá pšeničná mouka, glukózový sirup, palmový olej, místo čokolády pochybná tuková poleva, místo oříšků chemické aroma.. Navzdory tisíci položkám ve složení je výsledek většinou suchý, tvrdý a nepoživatelný, ačkoliv se z nich často line vůně na kilometry daleko a lidé na ně v metru ochotně stojí fronty (ať žijí vonné rozprašovače, že.. :) ). Pokud máte ale rádi dobré jídlo, asi si na mouce slepené nějakou divnou hmotou se strouhankou a kypřidlem už prostě nepochutnáte. Naštěstí to jde dnes už udělat i jinak - zkuste můj recept a uvidíte, že to bude jako zjevení :) Ano, i croissant s čokoládou lze upéct zdravě a navíc CHUTNĚ!

Suroviny:

16 plátků rýžového papíru

100 g Lískooříškového másla Nutspread s kakaem

100 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaa)

1 malá cuketa

200 ml kokosového mléka

2 vejce

Liskooriskove-maslo-s-kakaem-nutspread

Rýžový papír je můj oblíbený pomocník pro všelijaké „lasagne“, „těsta“ a „záviny“ – nejenom, že je bez lepku, navíc i skvěle chutná a báječně se s ním pracuje. Cuketa teoreticky v receptu být nemusí, stejně jako lze přidat i ubrat čokolády a oříškového másla, případně si recept přisladit nebo naopak mu dodat grády větším množstvím kakaa. Záleží jen na vás, jak lehký nebo naopak sytý chcete výsledek mít – já tento soupis surovin beru jako fajn kompromis :) Tak jdeme na to?

Předehřejeme si troubu na 220 stupňů a formu vyložíme papírem na pečení. 8 plátků rýžového papíru si namočíme a dáme na dno a po straně formy.

Připravíme si čokoládovou náplň: V mixéru podrtíme cuketu, smícháme s kokosovým mlékem a vajíčky, přidáme rozpuštěnou čokoládu a nakonec oříškové máslo. Náplň nalijeme na spodní část těsta a přikryjeme zbylými (navlhčenými) rýžovými papíry. V ideálním případě vytvoříme opravdu závin, mně z toho sice vyšly opět spíše lasagne, ale i tak to bylo vynikající :) Vše vložíme do trouby a pečeme cca 30-45 minut.

Cokoladove-lasagne

Krájíme ideálně až druhý den, kdy si hmota dobře sedne.

Dsc0106

Dá se jíst i studený, ale horký (30 vteřin v mikrovlnce) chutná přece jenom nejlépe.. :-) Dobrou chuť!

Liskooriskove-maslo-pouziti

 

Dsc0097

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez cukru: NE

Bez mléka: ANO

Glykemický index:

GI dezertu je nízký – pokud použijete opravdu kvalitní čokoládu, pak množství sacharidů v tomto jídle nestojí skoro za řeč. Jediná potravina s vyšším GI je tu rýžový papír, toho je ale jen tolik, aby náplň držela pohromadě a v žádném případě vás neohrozí. A uvidíte, jak vás krásně zasytí!

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel šest a dvanáct