Cheesecake z cizrnového těsta

Napsal Táňa (») v pátek 25. 9. 2015 v kategorii Dezerty, přečteno: 2745×
dsc0025.jpg

Tři mouchy jednou ranou – tak nějak bych pracovně nazvala tento koláč, krásně v sobě spojující tři věci, na něž jsem se už delší dobu chystala: cheesecake (který jsem ho uviděla někde na obrázku a dostala na něj hroznou chuť), cizrnu na sladko (protože když jde brownies z fazolí, půjde to i z cizrny :)! ) a těsto z vařených žloutků (na které jsem už několikrát četla pochvalné komentáře). Koneckonců, času na pečení je málo a kdo by ty koláče taky pořád jedl, že :-)?! A ač jsem si nebyla vůbec jistá, jestli tato podivnost nepoletí ve finále do koše, báječná cizrna mě opět nezklamala. Na slano září, na sladko exceluje!

Suroviny na formu o průměru 24 cm:

200 g uvařené cizrny (může být 1 plechovka sterilované)

3 x 200 g kelímek sýra cottage ve smetaně (který je ten nej, se dočtete v testu zde)

4 celá vejce

2 vařené žloutky

1 střední cuketa

perníkové koření

skořice

kokosový cukr

kokosový olej

Troubu si předehřejeme na 220 stupňů, kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Do mixéru dáme cizrnu, polovinu cukety, 2 lžíce kokosového oleje, 2 vařené žloutky a 1 celé syrové vajíčko. Směs ochutíme cca 1 lžící perníkového koření, 1 lžící skořice a 1 lžící kokosového cukru. Přidáme špetku soli a vše rozmixujeme na pastu, v případě potřeby přidáme trochu vody nebo kokosového oleje. Těsto natlačíme na spodek dortové formy, vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut.

Mezitím si připravíme krém: Sýr cottage rozmixujeme dohladka, přidáme opět 2 lžíce kokosového oleje, cukr podle chuti, zbylou cuketu, a vajíčka. Směs vyšleháme do pěny, nalijeme na předpečený korpus a pečeme asi 40 minut – v polovině zmírníme na 180 stupňů, po dopečení necháme ještě v troubě chvíli odležet. Dsc0019

(No ano, v jednom místě je to spálené. Naše stařičká trouba prostě takhle peče.. :) )

Hotový koláč vychladíme do druhého dne v lednici. Pak nakrájíme a.. tadá! Chutná, co? Vařené žloutky dodávají těstu zvláštní křehkost a jemnost..

Dsc0033

cizrna v kombinaci s perníkem chutná téměř jako ořechy.. (neuvěřitelná věc :-)!)

Dsc0030

 zatímco cuketa zajišťuje šťavnatost a vláčnost - a to v těstu i v náplni.

Dsc0025

No a smetanovo-sýrový krém už je jen třešničkou na dortu :-)

Dsc0029_3

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez cukru: NE
Bez mléka: NE

Glykemický index:

Nízký :-) I rozmixovaná a upečená cizrna je díky vejcím a oleji pořád v pohodě a nepředstavuje výraznou sacharidovou nálož. Horní vrstva jsou v podstatě samé bílkoviny, koláč díky tomu skvěle sytí a i malý kousek zažene hlad na dlouho dobu. Nepřesladit :)!

Dsc0020

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel nula a tři