Jelikož rafinovaný cukr se v posledních letech dostal do pomyslného čela žebříčku těch největších zabijáků našeho zdraví, v médiích se to neustále hemží fundovanými články o tom, jak si zdravě „osladit život“. Velkou většinu těchto rad je třeba brát opravdu s rezervou – třtinový cukr vážně není o nic zdravější než bílý a agavovým sirupem si taky zrovna nepomůžete.
Zajímavou surovinou je stevie, o níž jsem už psala článek tady. Bohužel chytří výrobci si zájmu o ní všimli a začali ji používat ne zrovna košer způsobem. Druhou věcí, která mi na stevii příliš nesedí, je její údajně nulový kalorický obsah. Každá anorektička či neznalá dietářka by sice nad takovou informací zajásala, selský rozum mi však říká, že „sladké“ a přitom „bez kalorií“ se vzájemně vylučuje. Takové potraviny vlastně klamou tělo i mozek a to přece nikdo z nás dělat nepotřebuje, ne?
Zdálo by se tedy, že ideálním řešením je nesladit nikdy nic ničím – a je to pravda :-)! Nedávno jsem však přece jen objevila sladidlo, které opět upoutalo mou pozornost – kokosový cukr. Jestli je opravdu tak zdravý, jak zatím vypadá, to asi ukážou až dlouhodobé výzkumy, jeho nutriční hodnoty se však jeví velmi zajímavě. Nejenom, že dle této tabulky je bohatý na draslík, železo a vitamín C, navíc má neuvěřitelně nízký glykemický index – mezi 30 a 40! Taková potravina je šetrnější ke slinivce než bílý cukr, zasytí na delší dobu a nevyvolá opětovné nezvladatelné chutě na sladké. Jako bonus tento cukr krásně voní a chutná jako dovolená na tropickém ostrově :-) Moje kuchařská fantazie už pracuje na plné obrátky, proto se v nejbližší době můžete těšit na nějakou zdravou kokosovou dobrotu :-)