Zdravé dezerty bez cukru, dietní sladkosti, mlsání bez výčitek? Upřímně řečeno, na podobné hlášky a lákadla v médiích začínám být alergická! Zajímavý nadpis totiž většinou vystřídá zklamání z toho, že co běžné weby prezentují jako „zdravý dezert“ pro mě znamená buď z mnoha důvodů nejedlý (ala kyselý jogurt bez tuku s červivými datlemi a plesnivými vločkami), „bez cukru“ rovná se plné vysokoglykemických lepivých sirupů, případně že „zdravé“ znamená pouze se špaldovou moukou místo bílé.. Najít dezert, který není chuťově unylý nebo nacpaný lepkem a fruktózou je jako hledat jehlu v kupce sena. Ale teď můžu konečně s radostí říct: Našla jsem ho :)!!!
V tomto receptu není totiž doopravdy špetka cukru ani náhražek. Základní kámen tvoří čerstvá ricotta (na nápad mě přivedl web fitnessky Simony Cahlové – děkuju mnohokrát :)! ) a naše nejúžasnější kokosové máslo Nutspread. Celé dohromady to chutná jako nebe a jestli si myslíte, že mi hráblo, nedivte se. Až ochutnáte, pochopíte :-)
Suroviny:
Kelímek čerstvé ricotty La Formaggeria Gran Moravia (s jinou není výsledek zaručen)
Máslo z vlašských ořechů Nutspread
Mandle a vlašské ořechy dovnitř
Mletý mák + strouhaný kokos na obalení
Ricottu ze sýrárny Gran Moravia jsem vychvalovala už v tomto článku a dnes budu v ódách pokračovat. Je totiž tak jemná, smetanová a nasládlá, že dezerty, které si s její pomocí vykouzlíte, budou jedním slovem nepřekonatelné. Naprosto bez cukru a přitom tak dobré, že vám je budou ujídat i milovníci supermarketových "čokoládových" tyčinek :)
Základní „těsto“:
Kokosové máslo je za běžné teploty tuhé, což nyní krásně využijeme: Libovolné množství dáme do skleněné mísy, rozehřejeme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a dobře promícháme s ricottou. Poměr si musíme zvolit podle vlastní chuti – samozřejmě čím více kokosového másla, tím lepší, tučnější a chuťově sladší koule budou. Prostě to ochutnejte! Zdá-li se vám těsto moc „tvarohové“, přidejte kokosové máslo, je-li to na vás naopak až moc krémové a dobré :), navyšte poměr ricotty. Klidně udělejte i více verzí – koule jsou naprosto nejlepší až třetí den a výsledná chuť se tak ještě desetkrát rozleží a změní. V každém případě myslete na to, že kokosové máslo zde slouží jako pojivo, které celý dezert drží pohromadě – pokud tedy budete odlehčovat až příliš, ve finále máte opět jen ricottu na lžičku :D
Našli jste ideální poměr? Pak můžete tvořit:
KOKOSOVÁ VERZE – ala extra kokosové Raffaello:
Základní těsto smícháme ještě se strouhaným kokosem, vytvarujeme kuličky, dovnitř dáme mandli. Obalíme v kokosu :-) a necháme ztuhnout.
VERZE S VLAŠSKÝMI OŘECHY:
Neobvyklá, hořko-sladká a jednoduše úžasná! Základní těsto smícháme ještě s Máslem z vlašských ořechů Nutspread, vytvarujeme kuličky a dovnitř místo mandle vložíme půlku vlašského ořechu. Neskutečně jedlá záležitost :) Na rozdíl od kokosové verze tahle není vyloženě sladká, takže se dá využít i např. ke chlebíčkům, k zelenině nebo zkombinovat s plátky sýra.. Rozhodně můj favorit :-)
MAKOVÁ VERZE:
Základní těsto smícháme s mákem, vytvarujeme kuličky, dovnitř dáme opět vlašský ořech (krásná česká kombinace, nemyslíte?) a obalíme v máku :)
Primitivní recept, ale teď přichází ta (psychicky) opravdu náročná část – nechat koule den až dva v chladu a raději na ně vůbec nemakat! Pokud to vydržíte.. nebudete litovat :)!
PS: Podoba s pralinkami Ferrerro je čistě náhodná.
PS2: Ale dáte-li to košíčku a krabičky.. mohl by to být i dárek.. :-)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: NE
Glykemický index:
Glykemický index je velmi nízký - dezert sice obsahuje pár gramů sacharidů z ricotty a oříšků, složení ale vévodí mimořádně zdravé syrovátkové bílkoviny a úžasně prospěšný kokosový tuk. Můžete si jej proto dopřát kdykoli si na něj vzpomenete – myslete jen na to, že je do žaludku opravdu hodně sytý :) Pokud se neudržíte a spráskáte těch koulí 20 na posezení, asi vám bude celkem těžko, na druhou stranu chuti na jídlo a sladkosti vás zbaví naprosto spolehlivě :-)