Ricottové koule s kokosovým máslem Nutspread

Napsal Táňa (») v sobotu 6. 2. 2016 v kategorii Dezerty, přečteno: 2395×
dsc0009.jpg

Zdravé dezerty bez cukru, dietní sladkosti, mlsání bez výčitek? Upřímně řečeno, na podobné hlášky a lákadla v médiích začínám být alergická! Zajímavý nadpis totiž většinou vystřídá zklamání z toho, že co běžné weby prezentují jako „zdravý dezert“ pro mě znamená buď z mnoha důvodů nejedlý (ala kyselý jogurt bez tuku s červivými datlemi a plesnivými vločkami), „bez cukru“ rovná se plné vysokoglykemických lepivých sirupů, případně že „zdravé“ znamená pouze se špaldovou moukou místo bílé.. Najít dezert, který není chuťově unylý nebo nacpaný lepkem a fruktózou je jako hledat jehlu v kupce sena. Ale teď můžu konečně s radostí říct: Našla jsem ho :)!!!  

V tomto receptu není totiž doopravdy špetka cukru ani náhražek. Základní kámen tvoří čerstvá ricotta (na nápad mě přivedl web fitnessky Simony Cahlové – děkuju mnohokrát :)! ) a naše nejúžasnější kokosové máslo Nutspread. Celé dohromady to chutná jako nebe a jestli si myslíte, že mi hráblo, nedivte se. Až ochutnáte, pochopíte :-)

Dsc0009_2

Suroviny:

Kelímek čerstvé ricotty La Formaggeria Gran Moravia (s jinou není výsledek zaručen)

Kokosové máslo Nutspread

Máslo z vlašských ořechů Nutspread

Mandle a vlašské ořechy dovnitř

Mletý mák + strouhaný kokos na obalení

 

Ricottu ze sýrárny Gran Moravia jsem vychvalovala už v tomto článku a dnes budu v ódách pokračovat. Je totiž tak jemná, smetanová a nasládlá, že dezerty, které si s její pomocí vykouzlíte, budou jedním slovem nepřekonatelné. Naprosto bez cukru a přitom tak dobré, že vám je budou ujídat i milovníci supermarketových "čokoládových" tyčinek :)

Dsc0071

Základní „těsto“:

Kokosové máslo je za běžné teploty tuhé, což nyní krásně využijeme: Libovolné množství dáme do skleněné mísy, rozehřejeme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a dobře promícháme s ricottou. Poměr si musíme zvolit podle vlastní chuti – samozřejmě čím více kokosového másla, tím lepší, tučnější a chuťově sladší koule budou. Prostě to ochutnejte! Zdá-li se vám těsto moc „tvarohové“, přidejte kokosové máslo, je-li to na vás naopak až moc krémové a dobré :), navyšte poměr ricotty. Klidně udělejte i více verzí – koule jsou naprosto nejlepší až třetí den a výsledná chuť se tak ještě desetkrát rozleží a změní. V každém případě myslete na to, že kokosové máslo zde slouží jako pojivo, které celý dezert drží pohromadě – pokud tedy budete odlehčovat až příliš, ve finále máte opět jen ricottu na lžičku :D

Našli jste ideální poměr? Pak můžete tvořit:

KOKOSOVÁ VERZE – ala extra kokosové Raffaello:

Základní těsto smícháme ještě se strouhaným kokosem, vytvarujeme kuličky, dovnitř dáme mandli. Obalíme v kokosu :-) a necháme ztuhnout.

Dsc0049

Kokos-nutspread

VERZE S VLAŠSKÝMI OŘECHY:

Neobvyklá, hořko-sladká a jednoduše úžasná! Základní těsto smícháme ještě s Máslem z vlašských ořechů Nutspread, vytvarujeme kuličky a dovnitř místo mandle vložíme půlku vlašského ořechu. Neskutečně jedlá záležitost :) Na rozdíl od kokosové verze tahle není vyloženě sladká, takže se dá využít i např. ke chlebíčkům, k zelenině nebo zkombinovat s plátky sýra.. Rozhodně můj favorit :-)

Vlassky-orech-nutspread

MAKOVÁ VERZE:

Základní těsto smícháme s mákem, vytvarujeme kuličky, dovnitř dáme opět vlašský ořech (krásná česká kombinace, nemyslíte?) a obalíme v máku :)

Dsc0009-kopie

Primitivní recept, ale teď přichází ta (psychicky) opravdu náročná část – nechat koule den až dva v chladu a raději na ně vůbec nemakat! Pokud to vydržíte.. nebudete litovat :)!

Dsc0070

PS: Podoba s pralinkami Ferrerro je čistě náhodná.

PS2: Ale dáte-li to košíčku a krabičky.. mohl by to být i dárek.. :-)

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez cukru: ANO

Bez mléka: NE

Glykemický index:

Glykemický index je velmi nízký - dezert sice obsahuje pár gramů sacharidů z ricotty a oříšků, složení ale vévodí mimořádně zdravé syrovátkové bílkoviny a úžasně prospěšný kokosový tuk. Můžete si jej proto dopřát kdykoli si na něj vzpomenete – myslete jen na to, že je do žaludku opravdu hodně sytý :) Pokud se neudržíte a spráskáte těch koulí 20 na posezení, asi vám bude celkem těžko, na druhou stranu chuti na jídlo a sladkosti vás zbaví naprosto spolehlivě :-)

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel devět a jedna