Kakaovo-mandlové pohankové kostky

Napsal Táňa (») v neděli 30. 8. 2015 v kategorii Dezerty, přečteno: 1391×
Zaujalo mě : eetgo.cz = eet zdarma a onlinedsc-0019_2.jpg

Než si povíme opět něco víc o glykemickém indexu a o tom, jak má vypadat správná svačinka :) mám tu pro vás po delší době jeden zdravý recept na osvěžující letní dezert. Je bez mouky, plný kakaa, mandlového másla, odlehčený strouhanou cuketou a krásně voní po perníku. A navíc tentokrát i opravdu pěkně vypadá.. :)

Suroviny na formu 24x14 cm:

200 g pohanky lámanky

100 g mandlového másla Nutspread

4 vejce

1 malá cuketa

2 lžíce kakaa

1 lžíce koření do perníku

Poznámka: Asi jste si všimli, že ve výčtu surovin chybí něco na oslazení.. Řešení jsou dvě – buď použijete slazené mandlové máslo, které obsahuje 10% třtinového cukru – výsledek bude tak akorát sladký a jednoduše k sežrání. Nebo zvolíte máslo neslazené a doplníte si sladidlo podle vlastních chutí – med, agávový sirup, stévii..

Pohanku namočíme na pár hodin do vody a necháme nabobtnat, vodu během máčení několikrát vyměníme. Nakonec ji vysypeme do mixéru, přidáme cca 2 deci vody a rozmixujeme dohladka. Přidáme všechny ostatní suroviny včetně cukety, vajíček a mandlového másla a mixujeme, dokud nemáme krásně kakaové polohusté těsto. Těsto opatrně vylijeme do formy vyložené papírem na pečení, poprášíme kakaem a vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů.

I když každá trouba peče trochu jinak, zde se mi osvědčilo péct zpočátku cca 10 minut naplno, poté zmírnit asi na 180 a péct ještě asi 40 minut. Uvidíte sami, jakou konzistenci bude po této době váš dezert mít - důležité je zkrátka vychytat ten správný moment, kdy už to není tekutý pudink, ale zas ještě ne suchá buchta :)

Dsc-0020

Upečený dezert necháme ještě půl hodiny dojít v troubě a poté chladíme do druhého dne. Druhý den nakrájíme na čtverečky, poprášíme kakaem a ozdobíme mandlemi. V jednoduchosti je krása :)

Dsc-0014

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: ANO

Bez cukru: NE

Sacharidy celkem: cca 150

Glykemický index:

Glykemický index je nízký až střední, tento dezert můžete bez obav použít i jako zdravou sladkou snídani nebo svačinku. Díky perníkovému koření a mandlovému máslu je přirozeně nasládlý a není tedy potřeba to s cukrem ani různými sirupy nijak přehánět. Přítomnost vajíček se postará o doplnění bílkovin a delší sytivost. Navíc je koláč bez mouky a mléka, takže by vám po něm nemělo být těžko. No není úžasný :)?!

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel sedm a osm