Než si povíme opět něco víc o glykemickém indexu a o tom, jak má vypadat správná svačinka :) mám tu pro vás po delší době jeden zdravý recept na osvěžující letní dezert. Je bez mouky, plný kakaa, mandlového másla, odlehčený strouhanou cuketou a krásně voní po perníku. A navíc tentokrát i opravdu pěkně vypadá.. :)
Suroviny na formu 24x14 cm:
200 g pohanky lámanky
100 g mandlového másla Nutspread
4 vejce
1 malá cuketa
2 lžíce kakaa
1 lžíce koření do perníku
Poznámka: Asi jste si všimli, že ve výčtu surovin chybí něco na oslazení.. Řešení jsou dvě – buď použijete slazené mandlové máslo, které obsahuje 10% třtinového cukru – výsledek bude tak akorát sladký a jednoduše k sežrání. Nebo zvolíte máslo neslazené a doplníte si sladidlo podle vlastních chutí – med, agávový sirup, stévii..
Pohanku namočíme na pár hodin do vody a necháme nabobtnat, vodu během máčení několikrát vyměníme. Nakonec ji vysypeme do mixéru, přidáme cca 2 deci vody a rozmixujeme dohladka. Přidáme všechny ostatní suroviny včetně cukety, vajíček a mandlového másla a mixujeme, dokud nemáme krásně kakaové polohusté těsto. Těsto opatrně vylijeme do formy vyložené papírem na pečení, poprášíme kakaem a vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů.
I když každá trouba peče trochu jinak, zde se mi osvědčilo péct zpočátku cca 10 minut naplno, poté zmírnit asi na 180 a péct ještě asi 40 minut. Uvidíte sami, jakou konzistenci bude po této době váš dezert mít - důležité je zkrátka vychytat ten správný moment, kdy už to není tekutý pudink, ale zas ještě ne suchá buchta :)
Upečený dezert necháme ještě půl hodiny dojít v troubě a poté chladíme do druhého dne. Druhý den nakrájíme na čtverečky, poprášíme kakaem a ozdobíme mandlemi. V jednoduchosti je krása :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: NE
Sacharidy celkem: cca 150
Glykemický index:
Glykemický index je nízký až střední, tento dezert můžete bez obav použít i jako zdravou sladkou snídani nebo svačinku. Díky perníkovému koření a mandlovému máslu je přirozeně nasládlý a není tedy potřeba to s cukrem ani různými sirupy nijak přehánět. Přítomnost vajíček se postará o doplnění bílkovin a delší sytivost. Navíc je koláč bez mouky a mléka, takže by vám po něm nemělo být těžko. No není úžasný :)?!