Klasický bílý cukr ze zdravotních důvodů už několik let nepoužívám. Nebudu se zde rozepisovat o tom, jak cukr kvasí v těle, ničí zuby, pleť a vyplavuje všechny potřebné minerály - to by vydalo na další webovou stránku. Zkrátka, tělo se bez něj velmi dobře obejde, jeho používání ale závisí na vlastním rozhodnutí každého z nás.
Ve svých receptech používám ke slazení práškový extrakt z rostlinky Stevie - prodává se pod názvem Sladký polibek. Stevie je nejsladší rostlinou na světě, je až 360x sladší než běžný cukr, nezpůsobuje zubní kaz a neovlivňuje hladinu cukru v krvi. Je nekalorická, stabilní při vysokých teplotách i během vaření a pečení. Navíc na rozdíl od umělých sladidel neobsahuje žádné toxické a karcinogenní látky a nezanechává v ústech nahořklou pachuť.
Zajímavé je, že zatímco například v Americe nebo Japonsku je Stevie naprosto běžná a rozšířená, v EU není zatím oficiálně povoleno prodávat ji jako sladidlo. V obchodech ji najdete označenou jako ústní vodu. K dostání je snad ve všech prodejnách zdravé výživy (prodává se s přiloženou odměrkou), případně není problém objednat ji na internetu.
Stevii používám v těchto receptech: