Stevie

Napsal Táňa (») ve čtvrtek 24. 3. 2011 v kategorii Suroviny, přečteno: 1841×
stevia.jpg

 Klasický bílý cukr ze zdravotních důvodů už několik let nepoužívám. Nebudu se zde rozepisovat o tom, jak cukr kvasí v těle, ničí zuby, pleť  a vyplavuje všechny potřebné minerály - to by vydalo na další webovou stránku. Zkrátka, tělo se bez něj velmi dobře obejde, jeho používání ale závisí na vlastním rozhodnutí každého z nás.

Ve svých receptech používám ke slazení práškový extrakt z rostlinky Stevie - prodává se pod názvem Sladký polibek. Stevie je nejsladší rostlinou na světě, je až 360x sladší než běžný cukr, nezpůsobuje zubní kaz a neovlivňuje hladinu cukru v krvi. Je nekalorická, stabilní při vysokých teplotách i během vaření a pečení. Navíc na rozdíl od umělých sladidel neobsahuje žádné toxické a karcinogenní látky a nezanechává v ústech nahořklou pachuť.

Zajímavé je, že zatímco například v Americe nebo Japonsku je Stevie naprosto běžná a rozšířená, v EU není zatím oficiálně povoleno prodávat ji jako sladidlo. V obchodech ji najdete označenou jako ústní vodu. K dostání je snad ve všech prodejnách zdravé výživy (prodává se s přiloženou odměrkou), případně není problém objednat ji na internetu. 

Stevii používám v těchto receptech:

Kokosový dýňový pudink

Slunečnicové řezy s jogurtem

Fantastický tofu cheesecake

Osvěžující dýňová zmrzlina

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel třináct a čtyři