Dýně může mít hodně podob... :-)
V tomhle receptu si ukážeme, jak všestrannou surovinou je dýně. Jejich sezóna je sice dávno za námi, v obchodech se ale stále dají koupit a řada z nás má ještě ve sklepě zimní zásobu. Nebojte se tedy neobvyklých kombinací a vyzkoušejte tento netradiční dezert. Vzhledem i chutí připomíná kupovaný karamelový pudink, je ale bez éček, bez lepku a bez mléka – ideální jídlo pro alergiky :o) Místo mléka jsem použila mléko kokosové, které koupíte v každém supermarketu i večerce.
Suroviny pro 4 osoby:
1 malá dýně
1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
3 lžíce strouhaného kokosu
stevie
případně hrst mandlí na ozdobu
Dýni si rozkrojíme, oloupeme a lžící odstraníme semínka.
Dužinu nakrájíme na kostky a ve vodě se špetkou soli uvaříme do měkka, trvá to asi 10 minut.
Uvařenou dýni přemístíme do mixéru. Přilijeme kokosové mléko (trochu si ponecháme na ozdobu), 2 lžíce kokosu a sladidlo podle chuti a směs rozmixujeme na jemný hladký krém. Ozdobíme zbytkem kokosového mléka, kokosem a případně mandlemi.
A to je celé :-) Dobrou chuť!