Dýně jsem poprvé ochutnala až loni na podzim, ale naprosto jsem jim propadla. Pokud tuhle zeleninu v obchodě míjíte bez povšimnutí, přicházíte opravdu o spoustu dobrot :) Dýně mají nekonečné množství odrůd a v kuchyni jsou báječně variabilní – snadno z nich připravíte přílohu k masu i pudink se šlehačkou :o)
Nejlepší chuť ze všech dýní má určitě odrůda Hokkaido – sytě oranžová s charakteristickou stopkou, chutná jako lískové oříšky. Tahle dýně se navíc ani nemusí loupat a dá se jíst i se slupkou.
Klasické obří dýně (Giant), nejčastěji pěstované v ČR a používané hlavně na Halloween, už samy o sobě tak dobré nejsou. V Česku se z nich dělá nejčastěji jakýsi dýňový kompot, který ale chutná málokomu. Tyhle dýně doporučuji spíš třeba do polévky nebo pomazánky.
Výborná je naopak dýně máslová, kterou snadno poznáte podle hruškovitého tvaru. Údajně se dá jíst i syrová, ale nezkoušela jsem :) Běžně se také můžete setkat s dýní muškátovou. Její slupka je trošku tužší, takže tu naopak doporučuji před vařením oloupat.
I když hlavní sezóna dýní je tak od srpna do listopadu, v obchodě na ně můžete narazit i teď. Hledejte v dobře zásobených zeleninách (doporučuji vietnamské večerky), v prodejnách se zdravou výživou, farmářských tržištích nebo hypermarketech. 1 kg dýně pořídíte asi za 30 Kč.
Dýni používám v těchto receptech:
Kokosový dýňový pudink