Dýně

Napsal Táňa (») v pátek 1. 4. 2011 v kategorii Suroviny, přečteno: 8388×
dyne.jpg

Dýně jsem poprvé ochutnala až loni na podzim, ale naprosto jsem jim propadla. Pokud tuhle zeleninu v obchodě míjíte bez povšimnutí, přicházíte opravdu o spoustu dobrot :) Dýně mají nekonečné množství odrůd a v kuchyni jsou báječně variabilní – snadno z nich připravíte přílohu k masu i pudink se šlehačkou :o)

Nejlepší chuť ze všech dýní má určitě odrůda Hokkaido – sytě oranžová s charakteristickou stopkou, chutná jako lískové oříšky. Tahle dýně se navíc ani nemusí loupat a dá se jíst i se slupkou.Hokkaido

Klasické obří dýně (Giant), nejčastěji pěstované v ČR a používané hlavně na Halloween, už samy o sobě tak dobré nejsou. V Česku se z nich dělá nejčastěji jakýsi dýňový kompot, který ale chutná málokomu. Tyhle dýně doporučuji spíš třeba do polévky nebo pomazánky.Dyne-halloween

Výborná je naopak dýně máslová, kterou snadno poznáte  podle hruškovitého tvaru. Údajně se dá jíst i syrová, ale nezkoušela jsem :)     Běžně se také můžete setkat s dýní muškátovou. Její slupka je trošku tužší, takže tu naopak doporučuji před vařením oloupat.Muskatova-2 

 

I když hlavní sezóna dýní je tak od srpna do listopadu, v obchodě na ně můžete narazit i teď. Hledejte v dobře zásobených zeleninách (doporučuji vietnamské večerky), v prodejnách se zdravou výživou, farmářských tržištích nebo hypermarketech. 1 kg dýně pořídíte asi za 30 Kč.


Dýni používám v těchto receptech:

Kokosový dýňový pudink

Exotická krůtí směs

Ořechová dýně na grilu

Osvěžující dýňová zmrzlina

Sluníčkový dýňový koláč

Pečený králík s dýní

Dýňovo - celerový salát

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel třináct a pět