Zapečený lilek

Napsal Táňa (») v neděli 17. 7. 2011 v kategorii Zelenina, přečteno: 2116×
p7121053_2.jpg

Pravá chuť Itálie :)

Lilek s rajčaty a mozzarellou je sice hodně známá a profláklá kombinace, s bazalkovým pestem se však v mnoha receptech přece jenom nesetkáte. Pokud ho doma máte, určitě ho k tomuto jídlu přidejte – skvěle ho oživí a dodá mu šmrnc..

Suroviny pro 4 osoby:

1 větší lilek

4 rajčata

200 g plátkové mozzarelly

4 lžíce bazalkového pesta

olivový olej

sůl

Troubu si předehřejeme na 200 oC. Lilky nakrájíme nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme vypotit. Rajčata nakrájíme také na kolečka a v misce důkladně smícháme s bazalkovým pestem.

Na dno zapékací misky dáme vrstvu lilků, osolíme a pokapeme olejem. Na lilky dáme rajčata s pestem..P7121026_2... a na ně vrstvu mozzarelly.P7121029_3

Totéž opakujeme ještě jednou – končíme samozřejmě s vrstvou sýra na povrchu. Lehce podlijeme vodou, vložíme do trouby a pečeme asi 30-40 minut do zhnědnutí mozzarelly.P7121046

Jídlo je překvapivě pikantní a "masové" - chutná i lidem, kteří moc zeleninu nemusí. Pokud chcete mít pokrm sytější, nebojte se použít větší množství mozzarelly - mých 200 g bylo skoro jenom "na ozdobu". Poprvé jsem zde použila plátkovou verzi tohoto sýra, nicméně musím říct, že mozzarella v nálevu mi sama o sobě připadá výraznější a chutnější. Výsledný dojem je ovšem i tak výborný :-)P7121062

Jedna poznámka - po upečení je dobré nechat jídlo aspoň čtvrt hodiny "dojít" - tj. nechat ho stát a ihned nekrájet. Jelikož jsme měli velký hlad :), pustili jsme se do něj hned - nedrží tedy moc pohromadě a na fotce možná působí trošku nevzhledně :o) Nedejte se tím odradit!!! Je to vážně dobré... :-) 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel šest a jedna