Pravá chuť Itálie :)
Lilek s rajčaty a mozzarellou je sice hodně známá a profláklá kombinace, s bazalkovým pestem se však v mnoha receptech přece jenom nesetkáte. Pokud ho doma máte, určitě ho k tomuto jídlu přidejte – skvěle ho oživí a dodá mu šmrnc..
Suroviny pro 4 osoby:
1 větší lilek
4 rajčata
200 g plátkové mozzarelly
4 lžíce bazalkového pesta
olivový olej
sůl
Troubu si předehřejeme na 200 oC. Lilky nakrájíme nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme vypotit. Rajčata nakrájíme také na kolečka a v misce důkladně smícháme s bazalkovým pestem.
Na dno zapékací misky dáme vrstvu lilků, osolíme a pokapeme olejem. Na lilky dáme rajčata s pestem..... a na ně vrstvu mozzarelly.
Totéž opakujeme ještě jednou – končíme samozřejmě s vrstvou sýra na povrchu. Lehce podlijeme vodou, vložíme do trouby a pečeme asi 30-40 minut do zhnědnutí mozzarelly.
Jídlo je překvapivě pikantní a "masové" - chutná i lidem, kteří moc zeleninu nemusí. Pokud chcete mít pokrm sytější, nebojte se použít větší množství mozzarelly - mých 200 g bylo skoro jenom "na ozdobu". Poprvé jsem zde použila plátkovou verzi tohoto sýra, nicméně musím říct, že mozzarella v nálevu mi sama o sobě připadá výraznější a chutnější. Výsledný dojem je ovšem i tak výborný :-)
Jedna poznámka - po upečení je dobré nechat jídlo aspoň čtvrt hodiny "dojít" - tj. nechat ho stát a ihned nekrájet. Jelikož jsme měli velký hlad :), pustili jsme se do něj hned - nedrží tedy moc pohromadě a na fotce možná působí trošku nevzhledně :o) Nedejte se tím odradit!!! Je to vážně dobré... :-)