...jedna lžička nestačí..
Znáte bazalkové pesto? Tahle italská dobrota se v Česku už docela zabydlela a není problém na ni narazit i v menších obchodech a večerkách. Pokud jste tedy pesto ještě neochutnali, doporučuji vám vyrazit na nákup – pesto je totiž kouzelná přísada, která z každého jídla udělá něco naprosto neodolatelného :)
Jejím základem je čerstvá bazalka a kvalitní olivový olej, dále se do ní podle originální receptury přidává česnek, parmazán a piniové oříšky – nic víc, nic míň. Bohužel ne vždy se výrobci tohoto receptu drží a za pesto tak občas vydávají něco, co má s pravým pestem společného snad jen zelenou barvu. I když obvykle nedělám reklamu, z vlastní zkušenosti musím doporučit pesto značky Arisi – ze všech, které jsem kdy koupila, má nejdokonalejší, nejjemnější chuť a nejkvalitnější složení: K dostání je za výbornou cenu v Makru, dále v Bille a často také u vietnamců. Vyvarujte se naopak nákupu „taky-pesta“ v diskontních řetězcích a drogeriích, jeho chuť by vás určitě zklamala.
K čemu se pesto používá? Italové je dávají nejčastěji na těstoviny – česká klasika jsou nejspíš špagety s kečupem, v Itálii by to spíš byly těstoviny s pestem.
Nicméně sami brzy přijdete na to, že tahle bazalková omáčka je dokonalá naprosto se vším :) Vynikající jsou pečené brambory s pestem, rizoto s pestem, steak s pestem anebo skvělá levná rychlovka – tousty s pestem :o) Takže se nebojte a experimentujte - pesto se vám zaručeně nikdy nepřejí :-)
Bazalkové pesto používám v těchto receptech:
Pečená zelenina s bazalkovo-sýrovou omáčkou